Internet Explorer blir historie

113

Les om hvordan Internet Explorer, en gang den mest brukte nettleseren, nå erstattes av Microsoft Edge. Oppdag hvorfor Edge er en av de beste nettleserne på markedet og hvilke forbedringer den har gjennomgått.

Avskydd av mange, elsket av få. Fra og med onsdag får den en gang dominerende nettleseren Internet Explorer sin plass på teknologiens skraphaug.

Internet Explorer blir historie
Bildekilde: www.cw.no

Bakgrunn

Internet Explorer, utviklet av Microsoft, har lenge vært en av de mest brukte nettleserne på markedet. Lansert i 1995, fulgte den med operativsystemet Windows og fikk dermed stor utbredelse blant internettbrukere. På sitt høydepunkt ble den brukt av 90 prosent av brukerne. Likevel har Explorer også blitt møtt med kritikk og vitser på grunn av sin treghet, hyppige krasj og sårbarhet for hackere.

For et års tid siden kunngjorde Microsoft at de ikke lenger ville oppdatere Internet Explorer etter 15. juni. I stedet oppfordret de brukere til å bytte til deres nye nettleser, Edge, som ble lansert i 2015. Denne overgangen markerte begynnelsen på slutten for Internet Explorer.

Nyhetstjenesten nedlasting Internet Explorer blir historie
Bildekilde: www.nyhetsgrafikk.no

Erstatningen: Microsoft Edge

Microsoft Edge har allerede erstattet Internet Explorer som standardnettleser. Selv om Edge fikk dårlig omtale i begynnelsen, har den gjennomgått store forbedringer og har nå blitt anerkjent som en av de beste nettleserne på markedet. I en nylig test av nettlesere ble Edge kåret til vinneren.

Etter 15. juni vil det komme en oppdatering for Windows 10 og Windows 11 som automatisk fjerner Internet Explorer fra PC-en. Den gamle nettleseren vil bli erstattet med Edge, som har bedre ytelse, sikkerhet og støtte for moderne webstandarder.

Se også

Nyheter 11.02.2024, 16:04 47
Hvem kjøpte Twitter?
Nyheter 12.05.2024, 01:29
Når kom Windows 8?

Internet Explorers arv

Selv om Internet Explorer nå går i historien, kan vi ikke ignorere dens innflytelse på internett og netthistorien. Den var en av de første nettleserne som gjorde det mulig for millioner av mennesker å utforske og bruke Internett. Men med utviklingen av teknologi og økt konkurranse fra andre nettlesere, har Internet Explorer gradvis mistet sin popularitet og relevans.

Internet Explorer – Wikipedia
Bildekilde: no.wikipedia.org

Konklusjon

Etter 27 år med eksistens er det nå på tide å ta farvel med Internet Explorer. Microsofts beslutning om å avvikle nettleseren og erstatte den med Edge markerer en ny æra for nettleserteknologi. Mens noen kan savne nostalgien og det kjente grensesnittet til Internet Explorer, er det klart at Edge og andre moderne nettlesere tilbyr bedre sikkerhet, ytelse og funksjonalitet for dagens internettbrukere.

Dropper støtte for Internet Explorer - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Windows Internet Explorer (tidligere Microsoft Internet Explorer forkortet MSIE eller Microsoft Internet Utforsker), vanligvis forkortet IE var en serie grafiske nettlesere utviklet av Microsoft som har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows siden 16. august 1995. Det finnes også eldre versjoner for Mac OS og UNIX. Programvaren ble utfaset fra og med november 2020, og vil ikke bli videreutviklet eller støttet fra og med 15. juni 2022.

Den siste utgaven er Internet Explorer 11 som ble lansert med Windows 8.1, men som senere ble gjort tilgjengelig som oppdatering til Windows 7.

I Windows 10 som blir tilgjengelig fra 29. juli 2015, blir medfølgende Internet Explorer 11 erstattet som standard nettleser, av den nyutviklede nettleseren Microsoft Edge, samtidig blir også flere eldre standarder som ActiveX-støtte fjernet. Den nye nettleseren støtter flere nyere webstandarder.

Internet Explorer er basert på Spyglass-nettleseren fra Mosaic, som Microsoft kjøpte opp i 1995 for å etablere en konkurrent mot Netscape. Avtalen var at Spyglass skulle få en fast sum fire ganger i året, i tillegg til en avtalt prosent av Microsofts inntekter av nettleseren. Siden Microsoft inkluderte nettleseren med Windows, uten ekstra betaling for nettleseren, endte Microsoft opp med å kun betale grunnbeløpet. Spyglass gikk til sak mot Microsoft, og inngikk i 1997 et forlik verdt 8 millioner dollar.

Microsoft har i flere rettssaker vært anklaget for å utnytte en allerede dominerende posisjon i operativsystemmarkedet til å oppnå en dominerende posisjon også i nettlesermarkedet ved å inkludere nettleseren med Windows.

Internet Explorer ble brukt av mange nye brukere som kom til Internett på slutten av 1990-tallet, ettersom brukerne slapp å lete etter alternativer; siden Internet Explorer ble levert sammen med Windows. Netscape ble passert rundt 1998. De siste årene har imidlertid Mozilla Firefox og de andre nettleserne øket sin markedsandel i Europa på bekostning av Internet Explorer.