iOS-kode kan tyde på at Apple Music får bedre lydkvalitet

33

Apple Music kan være på vei til å få bedre lydkvalitet med støtte for lossless lyd og HiFi-streaming. Dette vil gi lydentusiaster og kvalitetsbevisste lyttere en forbedret musikkopplevelse. Les mer her.

Innholdsfortegnelse

Apple Music HiFi?

Kodesnutter i Music-appen i den første betaversjonen for iOS 14.6 peker i retning av at Apple jobber med å innføre nye lydstandarder i tjenesten. Det skriver 9to5Mac.

I betaversjonen fant de kode som spesifikt nevnte «Dolby Atmos», «Dolby Audio» og «Lossless». I betaversjon to var disse ordene fjernet, bemerker nettstedet, som de tyder til at det er noe nytt på gang. Lossless kan oversettes til tapsfri, og i musikkverdenen betyr det gjerne musikk i CD-kvalitet fremfor den komprimerte lyden strømmetjenestene vanligvis tilbyr.

Betydningen av bedre lydkvalitet

Apple Music har så langt ikke hatt noen «hifi»-kvalitet å tilby lytterne, slik Tidal lenge har hatt og Spotify nylig varslet at ville komme senere i år. Apple Music har så langt kun tilbudt låter i 256 kbps med AAC-kodeken, mot inntil 320 kbps hos Spotify.

Tidal tilbyr også inntil 320 kbps AAC for vanlige lyttere, mens Tidal HiFi-abonnenter kan få inntil 1411 kbps i FLAC-format. I tillegg kommer den såkalte «Masters»-kvaliteten som tilbys for utvalgte låter og albumer og byr på inntil 9216 kbps (og i inntil 96 kHz). Masters-låtene kommer i MQA-format, som krever eget utstyr for full utnyttelse.

Ryktene bekreftes

9to5Macs oppdagelse kom etter at musikknettstedet Hits Daily Double publiserte en sak om at deres kilder i platebransjen hevdet at Apple var i ferd med å lansere nettopp en ny strømmekvalitet i Apple Music.

Ifølge disse skal prisen for denne være den samme som i dag, nemlig 10 dollar i måneden (99 kroner i Norge), som i tilfelle vil bety at Apple kaster seg inn i kampen om spesielt lyd-opptatte kunder for lavere pris enn konkurrentene.

Apple Music er allerede rimeligere enn Spotify (119 kr/mnd), og det er ventet at tilgang til hifi-kvalitet der vil koste enda mer. Tidal tar også 99 kr/mnd for vanlig kvalitet, mens Tidal HiFi koster det doble - 199 kr/mnd.

Hits Daily Double hevder også at lanseringen av bedre lydkvalitet i Apple Music skal skje samtidig som lanseringen av tredjegenerasjons AirPods. Ifølge nettstedet skal lanseringen være noen uker unna.

9to5Mac noterer på sin side at Apple har sagt at betalte abonnementer i Podcast-appen skal komme i mai og være en del av iOS 14.6, som de mener peker i retning av at Hits Daily Double har rett.

Apple bekrefter

Uten ekstra kostnad for abonnentene.

Ryktene hadde svirret en stund, og mandag bekreftet Apple at musikktjenesten Apple Music får støtte for mer høyoppløst lyd.

Hele musikkatalogen på 75 millioner låter gjøres nemlig gradvis tilgjengelig i det Apple kaller Lossless, som ligger mellom 16-bit/44,1 kHz (tilsvarer CD-kvalitet) og 24-bit/48 kHz. I tillegg lanseres en enda heftigere kvalitet som Apple kaller «Hi-Resolution Lossless», som strekker seg helt opp til 24-bit/192 kHz.

Apple har foreløpig ikke opplyst om bitratene for lossless-lyden sin. Hi-Resolution Lossless vil kreve eget utstyr, for eksempel en ekstern DAC.

Apple sier den nye lydkvaliteten vil dukke opp i Apple Music-tjenesten fra og med juni, og at den blir tilgjengelig for abonnenter uten ekstra kostnad. I tillegg lanserer de såkalt «romlyd» i Apple Music, i form av Dolby Atmos-støtte. Det skal gi en slags surroundfølelse, og blant artistene som er tilgjengelige i Atmos fra start er Ariana Grande, Maroon 5 og The Weeknd.

Atmos-lyden vil være aktivert som standard på Apples egne Airpods-hodetelefoner og Apple-eide Beats’ hodetelefoner med H1- eller W1-brikke, i tillegg til de innebygde høyttalerne i de siste iPhone-, iPad- og Mac-modellene. Andre hodetelefoner vil måtte aktivere Atmos manuelt ved hjelp av en egen innstilling.

Det samme gjelder Lossless- og Hi-Res Lossless-kvalitetene. Apple sier at takket være at filene er såpass mye større enn før, så må man også aktivere dette manuelt. Innstillingen finnes under Innstillinger - Musikk - Lydkvalitet.

Litt spesielt er kanskje at ingen av Apples egne hodetelefoner vil støtte lossless-lyd. Selv ikke AirPods Max til nesten 7000 kroner - ei heller med kabel.

– Lossless-lyd er ikke støttet av AirPods, uansett modell. AirPods Max’ kablede lyttemodus aksepterer kun analoge lydkilder. AirPods Max støtter på nåværende tidspunkt ikke digitale lydformater i kablet modus, skriver en Apple-talsperson til The Verge.

Hvis du lytter på en Apple Music-fil i lossless-kvalitet med AirPods Max tilkoblet for eksempel en iPhone med kabel (altså adapter), vil lyden først konverteres til analog, og så bli redigitalisert til 24-bit/48 kHz. Det siste steget er grunnen til at Apple ikke kan kalle lyden tapsfri, siden den ikke lenger er en eksakt match til den opprinnelige kilden. Andre hodetelefoner som støtter digital overføring via USB-C vil ikke ha denne begrensningen.

Apple Music og tapsfri lyd

De fleste lydkomprimeringsteknikker mister en viss mengde data fra den originale kildefilen. Tapsfri komprimering er en form for komprimering som beholder alle de originale dataene.

Apple har utviklet sin egen tapsfrie lydkomprimeringsteknologi kalt Apple Lossless Audio Codec (ALAC). I tillegg til AAC er hele Apple Music-katalogen nå også kodet ved hjelp av ALAC i oppløsninger fra 16-bit/44,1 kHz (CD-kvalitet) opptil 24-bit/192 kHz.

Selv om det i praksis ikke er mulig å skille mellom AAC og tapsfri lyd, gir vi Apple Music-abonnenter muligheten til å få tilgang til musikk i tapsfri lydkomprimering.

Konklusjon

iOS-koden kan tyde på at Apple Music er i ferd med å få en betydelig oppgradering i lydkvalitet. Med støtte for lossless lyd og potensielt HiFi-streaming, vil Apple Music kunne tilby en bedre lydopplevelse for lydentusiaster og kvalitetsbevisste lyttere.

Denne oppgraderingen vil sette Apple Music i direkte konkurranse med andre strømmetjenester som Spotify og Tidal, som allerede tilbyr bedre lydkvalitet til sine brukere.

Forventningen blant musikkelskere og Apple-fans er stor, og med lanseringen ventet å skje samtidig som tredjegenerasjons AirPods, kan Apple Music tiltrekke seg enda flere abonnenter som søker etter en førsteklasses musikkopplevelse.

Apple Music får mye bedre lydkvalitet – til samme pris som før - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

iOS-kode kan tyde på at Apple Music får bedre lydkvalitet.

I iOS-koden er det funnet spor som indikerer at Apple Music kan få forbedret lydkvalitet. Ifølge koden kan Apple være i ferd med å implementere støtte for lossless lyd og HiFi-streaming i sin musikktjeneste. Dette vil være en betydelig oppgradering for Apple Music, som for øyeblikket tilbyr lydkvalitet på 256 kbps.

Det antydes at Apple kan bruke det nye lydformatet FLAC (Free Lossless Audio Codec), som tillater komprimering uten tap av lydkvalitet. Dersom dette blir implementert, vil brukere av Apple Music kunne nyte musikk med høyere oppløsning og bedre detaljer i lyden.

En annen kode i iOS antyder også at Apple kan tilby HiFi-streaming, som gir enda bedre lydkvalitet enn lossless lyd. HiFi-streaming er kjent for å levere lyd i CD-kvalitet eller høyere, og det vil være et sterkt konkurransefortrinn for Apple Music i forhold til andre strømmetjenester som Spotify og Tidal.

Dette funnet i iOS-koden har skapt stor interesse blant musikkelskere og Apple-fans, som nå venter spent på offisiell bekreftelse fra Apple om disse oppgraderingene. Hvis dette blir en realitet, vil det definitivt gjøre Apple Music til en mer attraktiv musikktjeneste for lydentusiaster og kvalitetsbevisste lyttere.

Innholdsfortegnelse

Folk spør også

Hvordan få bedre bass på iPhone?

Velg en equalizerinnstilling (EQ): Velg Innstillinger gt; Musikk gt; EQ. Normaliser volumnivet for lyden: Velg Innstillinger gt; Musikk og sl deretter p Volumjustering.

Fullstendig svar på support.apple.com


Hvorfor Apple Music?

Apple Music hjelper artister med verkty til skape, gi ut, markedsfre og mle spredning av musikken over hele verden. Skap oppmerksomhet om de nyeste utgivelsene dine, med stilige og tilpassede elementer for sosiale medier.


Videoer

CAMPING in Heavy RAIN STORM with Dog - ASMR

Car Camping in the Rain - Fast Tent - Wilderness

Camping in a SNOW storm

CAMPING in RAIN - Mountain - Roof Tent - Dog

CAMPING in HEAVY RAIN - Air Tent - Car - ASMR

The Shocking Truth about Non-Human UFOs: John Greenewald Reveals All

Steven Greer: UAPs, CE5, Lazar, Skinwalker Ranch

Keeping the Heart | John Flavel | Christian Audiobook