Larry Tesler - Mannen som oppfant «klipp og lim» er død

100

Les om Larry Tesler, den amerikanske dataingeniøren som oppfant «klipp ut», «kopier» og «lim inn»-funksjonene på datamaskinen. Han var en pioner innenfor brukervennlighet og modusfrie programmer, og hans oppfinnelse har hatt en enorm innvirkning på hvordan vi bruker teknologi i dag.

Milliarder av mennesker bruker oppfinnelsen hans.

Den amerikanske dataingeniøren Larry Tesler døde mandag denne uken, 74 år gammel. Han er mannen du kan takke for datamaskinens «klipp ut», «kopier» og «lim inn»-funksjoner.

Datapionér Larry Tesler er død - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Bakgrunn

Tesler spesialiserte seg innenfor området menneske-maskin-interaksjon. Sammen med en kollega i Xerox oppfant han et av det moderne arbeidslivets mest utbredte måter å spare tid på da de utviklet tekstbehandleren «Gypsy» på slutten av 1970-tallet.

I Xerox’ tekstbehandler kunne man nemlig for første gang finne igjen begrepene «klipp ut», «kopier» og «lim inn», som vi alle godt vet hva gjør i dag.

Tesler ble også opphavet til tre av de mest brukte tastatursnarveiene i verden. Nærmere bestemt «CTRL+X», «CTRL+C» og «CTRL+V» som selvsagt lar deg klippe ut, kopiere og lime inn innhold.

Video: Tesler demonstrerer oppfinnelsen sin i «Gypsy»-behandleren.

Han var også en forkjemper for at programmer skulle være såkalt «modusfrie», noe som ikke var vanlig før på 90-tallet. Med det menes at taster ikke låses til å utføre andre kommandoer i én del av programmet kontra det tastene gjør i hoveddelen av programmet.

Ringerikes Blad mai 1945 by Sissel Skjervum Bjerkehagen - Issuu
Bildekilde: issuu.com

Samarbeid med Steve Jobs

Xerox var et selskap som tidlig satset på grafiske brukergrensesnitt. Tilfeldighetene skulle føre til at Tesler flere ganger fikk oppgaven med å vise Xerox’ pågående prosjekter til en viss annen person som lot seg inspirere av grafiske grensesnitt før det ble vanlig: Apple-gründeren Steve Jobs.

Jobs må ha likt det han så og hørte, for etter hvert hoppet Tesler over til hans selskap. I Apple jobbet han i 17 år, blant annet på selskapets datamaskiner «Macintosh» og «Lisa», og på «nettbrettet» Newton. Det var først da Apples datamaskiner kom på markedet på slutten av 80-tallet at bruken av funksjonene Tesler hadde funnet opp for å klippe ut og lime inn tekst tok av blant folk.

Tesler hadde også en finger med i avgjørelsen om at Apple skulle satse på ARM-prosessorer, som de i dag benytter i alle sine bærbare enheter og telefoner.

Se også

Nyheter 10.01.2024, 19:14 59
Når ble Xbox Series S laget?
Nyheter 11.01.2024, 09:24 60
Når kommer iOS 17?

Arv og betydning

Larry Teslers oppfinnelse av «klipp og lim» har hatt en enorm innvirkning på hvordan vi bruker datamaskiner og teknologi i dag. Det har revolusjonert måten vi kopierer, flytter og limer inn tekst og annet innhold.

Med sine bidrag til brukervennlighet og modusfrie programmer har Tesler bidratt til å gjøre datamaskiner mer tilgjengelige for folk flest. Han har satt en standard for enklere og mer intuitive grensesnitt som har blitt adoptert av utallige programvareutviklere over hele verden.

Personal Shopper: Ubehaget i teknologien – Morgenbladet
Bildekilde: www.morgenbladet.no

Ettermæle

Larry Tesler vil bli husket som en pioner og en innovatør innenfor datavitenskap og brukervennlighet. Hans oppfinnelse av «klipp og lim» har gjort hverdagen enklere for milliarder av mennesker over hele kloden.

Med sitt bidrag til teknologiens utvikling har Tesler etterlatt seg et varig arv som vil fortsette å påvirke hvordan vi bruker datamaskiner og interagerer med teknologi i årene som kommer.

Kilder:

  1. BBC
  2. Xerox
  3. Wikipedia

Antall ganger CTRL+X og CTRL+V ble brukt i denne artikkelen: 3

Rana: «Angrepet i Sverige har gått dypt innpå meg | «Muslimprosjektet
Bildekilde: muslimprosjektet.wordpress.com

Hva vil Wiki fortelle oss?

Mannen som oppfant «klipp og lim», Doug Engelbart, døde 2. juli 2013 i en alder av 88 år. Han var en amerikansk forsker og oppfinner som er kjent for sitt bidrag til utviklingen av datamaskiner og interaktiv databehandling. Engelbart ble født i Oregon i 1925 og vokste opp under den store depresjonen. Han studerte elektronikk ved Oregon State College og tjenestegjorde deretter i den amerikanske marinen under andre verdenskrig.

Det var i løpet av sine studier at Engelbart begynte å utforske mulighetene for interaktiv databehandling. Han utviklet en rekke innovative teknologier og konsepter, inkludert datamusen, grafiske brukergrensesnitt og hypermedia-systemer. Engelbart var også en forkjemper for samarbeid og kunnskapsdeling, og han så datamaskiner som et verktøy som kunne forbedre menneskelig tenkning og kommunikasjon.

Engelbart grunnla sitt eget selskap, Bootstrap Institute, i 1989, hvor han fortsatte sitt arbeid med å utvikle teknologier og konsepter for kunnskapsforvaltning. Han ble tildelt en rekke priser og utmerkelser for sitt bidrag til datateknologi og innovasjon.

Engelbarts død er en påminnelse om hans betydelige bidrag til datamaskinens historie og hans visjon om å forbedre menneskelig samarbeid og produktivitet gjennom teknologi. Hans arv lever videre i dagens moderne datamaskiner og digitale verktøy som vi bruker daglig.