Nå er det nytt håp for de brillefrie 3D-TV-ene

48

Les om MITs nye løsning som gir håp for brillefrie 3D-TV-er. Teknologien gjør det mulig å se 3D-bilder på TV-en hjemme uten briller, ved å konvertere filmer til et format kompatibelt med automultiskopiske skjermer. Dette åpner opp for flere perspektiver og bedre opplevelse av 3D.

3D-TV-ene tok aldri skikkelig av, og noe av grunnen til dette er nok de brysomme brillene man må ha på seg for å oppleve de stereoskopiske 3D-bildene. Noen har jobbet med å overkomme dette hinderet ved å utvikle brillefrie 3D-løsninger, og nå ser det ut som det har skjedd et interessant fremskritt på dette området.

10 teknologier som aldri tok av - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Hjemme3D: MITs nyeste 3D-løsning uten briller

Det kjente teknologiuniversitetet MIT har nemlig nå presentert en løsning som gjør det mulig å se 3D-bilder på TV-en hjemme i stua uten at du trenger å ha på deg briller. Løsningen har fått navnet Home3D.

Teknologien fungerer i korte trekk ved å sanntidskonvertere vanlige filmer som har støtte for stereoskopisk 3D til et format som er kompatibelt med noe som heter «automultiskopiske» skjermer.

Automultiskopiske skjermer gir flere perspektiver

Dette er skjermer som er i stand til å vise flere bilder på samme tid som simulerer hvordan innholdet på skjermen ser ut fra ulike perspektiver, hvor øynene oppfatter forskjellige par med bilder fra flere ulike vinkler.

Dagens brillefrie 3D-løsning gir som kjent kun to ulike perspektiver ved å sende ett bilde til hvert øye. Det krever smal innsynsvinkel og er lite egnet for flere personer samtidig.

Den nye MIT-løsningen gjør imidlertid at flere personer kan oppfatte 3D-bildene samtidig, som gjør den mer egnet til bruk hjemme i stuen.

Hva skjedde? Skulle ikke alle se på 3D-TV? - Teknologi
Bildekilde: www.klikk.no

Fordeler og potensiell fremtid for brillefrie 3D-TV-er

Teknologien krever automultiskopiske skjermer, som ennå ikke er dagligdags. Ifølge MIT har imidlertid slike skjermer blitt kraftig forbedret de siste årene, og med tanke på at den nye løsningen fungerer ved å konvertere den allerede store mengden eksisterende 3D-innhold, mener forskerne at dette i seg selv kan skyte fart i produksjonen av slike skjermer.

Akkurat når vi får se forbrukerrettede manifestasjonene av teknologien gjenstår ennå å se. Om du har lyst til å sette deg inn i findetaljene rundt virkemåten til MITs nye teknologi, kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet. Se også en kort demonstrasjonvideo under.

Se også

Nyheter 10.01.2024, 09:52 60
Kommer PS5 før jul?
Nyheter 18.01.2024, 05:39 62
Hva skjer med Facebook meta?
Nyheter 08.02.2024, 16:42 50
Hva er nytt med iOS 15?

3D-TV-teknologien mister støtte fra store produsenter

Det er en grunn til at vi ikke hører særlig mye om 3D-TV-teknologien lenger, og mange har nok allerede regnet med at teknologien er mer eller mindre gravlagt. Dødsleiet har imidlertid vært ganske langvarig, og Samsung meldte så sent som i 2014 at de ennå hadde tro på 3D-teknologien.

Siden den gang har Samsung likevel droppet teknologien, og som nettstedet Cnet melder ser det nå ut til at den siste resten av støtte også er borte.

De to gjenværende aktørene Sony og LG har nemlig bekreftet at de ikke lenger vil tilby 3D-teknologien i sine TV-er fremover, heller ikke på de mer kostbare modellene med OLED-paneler.

– 3D-funksjonalitet ble egentlig aldri universelt omfavnet av industrien til hjemmebruk, og det er simpelthen ikke en nøkkelfaktor når folk velger en ny TV, uttalte produktutviklingssjef hos LG, Tim Alessi, overfor Cnet.

Fremtiden for 3D-TV-teknologien

Alessi sa at LG har valgt å droppe 3D i 2017 for å satse på blant annet HDR, som vitterlig er mer i vinden for tiden. En representant for Sony uttalte på sin side også at de også ville droppe 3D-støtte i inneværende år, basert på nåværende «markedstrender».

Det var mange som spådde at 3D-TV-er var en «gimmick» som ikke ville slå an, og det kan dermed se ut til at disse fikk rett, trolig mye på grunn av de brysomme brillene man må benytte for å se 3D. Det er riktignok blitt eksperimentert med brillefri 3D, men som regel med hodepine som resultat.

Det er ikke dermed sagt at alle har gitt helt opp, og i 2015 kunne vi for eksempel melde om kinesiske forskere som jobber med en ny form for brillefri 3D som opererer med bred innsynsvinkel.

Det finnes for øvrig også nå mobiler med brillefri 3D-funksjonalitet. Forbrukere har nok imidlertid uansett sagt sitt når det gjelder 3D for denne gang.

Forbruker, Duppeditter | Test av 3D-TV-er
Bildekilde: www.ostlendingen.no

Konklusjon

Med MITs nye løsning Home3D er det nå et nytt håp for de brillefrie 3D-TV-ene. Teknologien som sanntidskonverterer filmer til et format kompatibelt med automultiskopiske skjermer, åpner opp for flere perspektiver og bedre opplevelse av 3D-bilder uten bruk av briller. Selv om 3D-TV-teknologien har mistet støtte fra store produsenter som Samsung, Sony og LG, fortsetter forskningen på brillefri 3D. Det gjenstår å se når og hvordan teknologien vil manifestere seg i forbrukermarkedet. Med stadig forbedring av automultiskopiske skjermer og nyvinninger som MITs Home3D, kan det være en mulighet for at brillefrie 3D-TV-er får en ny sjanse i fremtiden.

3D til å spy av
Bildekilde: www.forskning.no