Nvidia RTX 40-serien: Hva vi vet så langt

45

Nvidia har annonsert en ny generasjon grafikk for bærbare datamaskiner. Den kommende serien vil inkludere flere modeller, med RTX 4090 som den kraftigste og RTX 4050 som den rimeligste. Les videre for å få mer informasjon om den kommende RTX 40-serien for bærbare datamaskiner og hva man kan forvente av ytelse, spesifikasjoner og funksjoner.

Nvidia RTX 40-serien: Hva vi vet så langt

Nvidia har annonsert en ny generasjon grafikk for bærbare datamaskiner. Denne nye serien er basert på samme arkitektur og produksjonsprosess som RTX 40-serien for stasjonære maskiner som ble lansert i fjor. Men det er viktig å merke seg at bærbare versjoner har helt andre spesifikasjoner, og er optimalisert for å bruke mindre strøm og kreve mindre kjøling.

Den kommende serien vil inkludere flere modeller, hvorav den kraftigste vil være RTX 4090, mens den svakeste og rimeligste vil være RTX 4050. Nvidia har annonsert at RTX 40-serien for bærbare datamaskiner vil være tilgjengelig fra februar, med en startpris på $1000 for modeller med RTX 4050-grafikk. Modeller med RTX 4080 vil starte fra $2000, mens de med RTX 4090 antas å ha en startpris på over 30 000 kroner. Nvidia har imidlertid ikke gitt noen nøyaktige estimater, noe som antyder at prisene kan bli svært høye.

Nå er en ny generasjon spillbærbare her - Diskuter artikler (Tek.no) -  Diskusjon.no
Bildekilde: www.diskusjon.no

Ytelse og spesifikasjoner

Det er svært vanskelig å forutsi nøyaktig ytelse for den kommende RTX 40-serien for bærbare datamaskiner. Nvidia har ikke delt detaljert rasterbasert ytelsesdata, men har kun gitt noen få spesifikasjoner som ikke kan sammenlignes direkte med tidligere generasjon.

Nedenfor finner du en liste over spesifikasjonene, hvor det er verdt å merke seg at RTX 4090 for bærbare datamaskiner har samme antall shadingenheter som RTX 4080 for stasjonære datamaskiner. Imidlertid bør man ikke forvente at den bærbare versjonen vil konkurrere med RTX 4080 "desktop"-kortet når det gjelder ytelse, da den bærbare varianten kun leverer 39 teraflops ytelse, noe som tilsvarer "nesten" ytelsen til et RTX 4070 Ti.

Modell Shadingenheter GPU Boost (klokkehastighet) Videominne
RTX 4090 6144 2,0 GHz 16 GB GDDR6
RTX 4080 6144 1,8 GHz 16 GB GDDR6
RTX 4070 5120 1,7 GHz 12 GB GDDR6

Det er viktig å merke seg at klokkehastigheten (GPU Boost) er betydelig lavere for alle modeller sammenlignet med "desktop"-versjonene. I tillegg bruker bærbare modeller GDDR6-videominne i stedet for den raskere GDDR6X-varianten som brukes i "desktop"-modellene. Dette er trolig gjort for å redusere strømforbruket.

Det er også verdt å merke seg at samme grafikkbrikke kan være låst til ulike effektnivåer i bærbare datamaskiner. Hvis du er ute etter best mulig ytelse, må du derfor sjekke om den bærbare lar deg øke effekten til for eksempel 150 watt, i stedet for bare 60 watt. Ytelsesforskjellen mellom to ellers like RTX 4080-modeller vil sannsynligvis være betydelig, og vi kan forvente det samme for resten av RTX-serien for bærbare datamaskiner.

Oppdatert, heftig og prisgunstig - Data
Bildekilde: www.klikk.no

DLSS 3-støtte og andre funksjoner

Den mest betydningsfulle kjente nyheten om RTX 40-serien er at den vil støtte DLSS 3. Dette er en forbedret versjon av Nvidias AI-baserte oppskaleringsteknologi som kan forbedre bildekvaliteten og ytelsen i spill. DLSS 3-teknologien har blitt godt mottatt i tidligere generasjoner av RTX-grafikkort, og forventes å gi enda bedre resultater.

Se også

Nyheter 11.02.2024, 16:04 47
Hvem kjøpte Twitter?

Spillbærbare: Et fullgodt alternativ

For PC-spillere er behovet for stadig bedre ytelse uopphørlig. Spillene blir stadig mer avanserte og krevende, og den teknologiske utviklingen stopper ikke opp. Det var en tid da det å investere i en spillbærbar datamaskin var et spesielt valg som innebar kompromisser. Men slik er det ikke lenger. I dag finnes det mange spillbærbare datamaskiner som leverer god ytelse, har lang batterilevetid og samtidig ser elegante og moderne ut når det gjelder design og vekt.

Ifølge Bjørn Anders Gustavsen, ansvarlig for laptoper hos Komplett.no, har spillbærbare datamaskiner blitt et fullverdig alternativ til stasjonære løsninger. Selv om stasjonære PC-er kan gi større fleksibilitet, er en god spillbærbar datamaskin det ultimate valget hvis du vil ha en maskin som kan tas med på LAN-fester og arrangementer.

Gustavsen gir tre grunner til hvorfor det er verdt å investere i en ny spillbærbar i år:

  1. Ny, lynrask innmat: Den nye Coffee Lake H-brikken fra Intel gir bedre ytelse og flere fordeler. Ifølge Intel er de nye brikkenes ytelse rundt 30 prosent bedre sammenlignet med forrige generasjon. Coffee Lake H er den bærbare versjonen av Coffee Lake-brikken og er den første prosessorserien for bærbare datamaskiner med opptil seks kjerner og 12 tråder.
  2. Kraftigere enn noensinne: De nye brikkene forbedrer ytelsen i spill og gir også fordeler for profesjonelle brukere som driver med ressurskrevende oppgaver som videoredigering i 4K og 3D-animasjon. Den nye prosessorfamilien inkluderer også Core i9-brikken, noe som er en nyhet i den bærbare verdenen.
  3. Bedre skjermer og design: Spillbærbare datamaskiner har fått bedre skjermer med høyere oppløsning og høy oppdateringsfrekvens. Samtidig har de også blitt tynnere og lettere, noe som gjør dem mer bærbare og praktiske å ta med seg.
Spill-PC, Alienware | De beste bærbare spill-PC-ene
Bildekilde: www.nettavisen.no

Oppsummering

Den kommende RTX 40-serien for bærbare datamaskiner fra Nvidia lover høy ytelse og nye funksjoner, men det er fortsatt mye som er ukjent. Nvidia har ikke delt detaljert ytelsesdata, og prisene forventes å være høye. Det er viktig å gjøre grundig research og lese uavhengige tester før du investerer i en spillbærbar datamaskin.

Med introduksjonen av Intels Coffee Lake H-brikker og den stadig forbedrende ytelsen til spillbærbare datamaskiner, er det nå et flott tidspunkt å vurdere å investere i en ny spillbærbar. De nye brikkene gir bedre ytelse, flere kjerner og tråder, og mulighet for mer krevende oppgaver som videoredigering i 4K og 3D-animasjon. I tillegg har spillbærbare datamaskiner fått bedre skjermer og mer elegant design, noe som gjør dem til et fullgodt alternativ til stasjonære løsninger.

Gaming-sjokk: Intel og AMD samarbeider om spill-brikke - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no