Nå kuttes også norsk musikk fra Youtube i Danmark

53

Nå blir norsk musikk også fjernet fra Youtube i Danmark etter en rettighetskrangel mellom Koda, Google og Tono. Konflikten mellom Youtube og Koda er bare ett eksempel på de utfordringene som musikkbransjen står overfor i den digitale tidsalderen. Les mer om konflikten og dens betydning for norsk musikk.

Rettighetskrangel blåser opp.

Ny musikk fra Gabrielle, Years & Years, AREA 21, Emelie Hollow og Surfaces  samt ukens podtips! | Universal Music Norge
Bildekilde: kommunikasjon.ntb.no

Bakgrunn

I forrige uke ble det klart at dansk musikk forsvinner fra danske Youtube-skjermer etter at Koda og Google ikke var blitt enige om en ny avtale. I en pressemelding gjør norske Tono det nå tydelig at konflikten også rammer norsk musikk.

Rettighetsforvalterne i Norge, Danmark og Finland har nemlig også ansvar for å forvalte musikkrettigheter på vegne av hverandre, og inntektene fra visninger av norsk musikk i Danmark har blitt forvaltet av nettopp Koda.

Vi har testet YouTube Music - adressa.no
Bildekilde: www.adressa.no

Konflikten og konsekvensene

Google responderte med å gå i gang med å fjerne musikk skrevet av Kodas medlemmer fra danske Youtube, men vi ser også at de tar ned musikk Koda forvalter på vegne av sine søsterselskaper i det danske territoriet. Det inkluderer også Tono-medlemmenes musikk. Dette er naturligvis en situasjon vi ser på med største alvor da dette går ut over våre medlemmers inntekter fra Youtube i Danmark, forklarer Tono-sjef Cato Strøm i pressemeldingen.

Tono presiserer at «forsvinningen» ikke vil påvirke Youtube her til lands, siden Tonos avtale med Google først går ut våren 2021.

Se også

Nyheter 13.02.2024, 03:22 44
Er Munch norsk?
Nyheter 25.04.2024, 13:09 22
Har ice Telenor dekning?

Forhandlinger og uenighet

Google ligger i forhandlinger med selskapene som forvalter musikkrettigheter i Norge, Finland og Danmark. Målet er å få til en felles avtale for Norden, men så langt er det bare den svenske delen av avtalen som er i havn, mens danskene foreløpig er uenige med Silicon Valley-giganten.

Da det ble klart at Youtube fjernet den danske musikken i forrige uke poengterte Koda at Google allerede betalte vesentlig dårligere for musikkstrømming enn det abonnementstjenester som Spotify og Apple Music gjør. De sa samtidig at Google hadde tilbudt seg å forlenge en variant av avtalen de allerede hadde, men med hele 70 prosent avslag i prisen - et vilkår danskene omtalte som uakseptabelt.

Mediebransjen vil at mobilleverendørene ikke skal kunne forskjellsbehandle  strømmetjenester - smp.no
Bildekilde: www.smp.no

Betydning for norsk musikk

Tono fordeler kun noen av inntektene fra nettavspilling - spesifikt de som går til låtskriverne som har opphavsretten til låta. Fra Tonos kommunikasjonssjef Willy Martinsen får vi vite at Danmark er det fjerde viktigste markedet utenfor Norge for norsk musikk, med 6,7 millioner i omsetning til opphavspersonene - en inntektsstrøm der pengene for den ferdige innspilte musikken kommer i tillegg og går via andre organisasjoner.

Denne avgjørelsen kommer derfor som et stort tap for norske artister og musikkprodusenter som er avhengige av inntektene fra streamingtjenesten. Youtube har lenge vært en viktig plattform for musikkdistribusjon, og mange norske artister har nå mistet muligheten til å nå ut til sitt danske publikum gjennom denne kanalen.

Vi har testet YouTube Music - adressa.no
Bildekilde: www.adressa.no

Veien videre

Denne konflikten mellom Youtube og Koda er bare ett eksempel på de utfordringene som musikkbransjen står overfor i den digitale tidsalderen. Streamingtjenester som Youtube spiller en stadig større rolle i distribusjonen av musikk, men samtidig er det viktig at artistene får rettferdig betaling for bruk av deres musikk. Det er behov for en balanse mellom rettighetshaverne og plattformene, slik at musikkbransjen kan fortsette å blomstre og artistene kan få den anerkjennelsen de fortjener.

Se også

Nyheter 11.01.2024, 09:30 65
Er roaming gratis?
Nyheter 10.02.2024, 12:33 48
Når kommer BMW i7 til Norge?

Hva vil Wiki fortelle oss?

Nå kuttes også norsk musikk fra Youtube i Danmark. Dette har skapt bekymring blant norske artister og musikkprodusenter som er avhengige av inntektene fra streamingtjenesten. Youtube har lenge vært en viktig plattform for musikkdistribusjon, og mange norske artister har nå mistet muligheten til å nå ut til sitt danske publikum gjennom denne kanalen.

Denne avgjørelsen kommer som et resultat av en pågående konflikt mellom Youtube og den danske musikkorganisasjonen Koda. Koda krever at Youtube betaler rettighetsvederlag for bruk av dansk musikk på plattformen, noe som Youtube har motsatt seg. Som en konsekvens har Youtube valgt å blokkere tilgangen til dansk musikk i Danmark, inkludert norsk musikk som også er distribuert gjennom kanalen.

For norske artister og musikkprodusenter er dette et stort tap, da streaminginntektene fra Youtube utgjør en betydelig del av deres totale inntekter. Mange norske artister har opplevd stor suksess på Youtube, og denne plattformen har vært en viktig måte å nå ut til et internasjonalt publikum på. Nå er denne muligheten blitt fjernet, og norske artister må finne alternative kanaler for å distribuere sin musikk i Danmark.

Denne konflikten mellom Youtube og Koda er bare ett eksempel på de utfordringene som musikkbransjen står overfor i den digitale tidsalderen. Streamingtjenester som Youtube spiller en stadig større rolle i distribusjonen av musikk, men samtidig er det viktig at artistene får rettferdig betaling for bruk av deres musikk. Det er behov for en balanse mellom rettighetshaverne og plattformene, slik at musikkbransjen kan fortsette å blomstre og artistene kan få den anerkjennelsen de fortjener.

Videoer

Kolonial.no | Hopp over butikken | Det er ikke lørdag i dag

emma - Million (Official Music Video)

Maja får vite at hun skal bli storesøster

Noen burde ikke bli foreldre

Marcus & Martinus - Elektrisk (Official Music Video) ft. Katastrofe

eMMa - Engler i sne

Tappe ser på nrksuper.no [EDUCATIONAL]

Staysman & Lazz - En godt stekt pizza