Når kom bærbar PC?

52

Les om utviklingen av bærbare datamaskiner fra begynnelsen av 1980-tallet til i dag. Oppdag historien bak den første suksessfulle bærbare datamaskinen, Osborne 1, og hvordan bærbare PCer har blitt et populært verktøy for både forretningsfolk og privatpersoner. Utforsk referanser om bærbare datamaskiner og deres betydning i dagens samfunn.

Den bærbare datamaskinen, også kjent som bærbar PC eller laptop, er en personlig datamaskin som er lett og kompakt, med en nedslåbar skjerm som gjør den enkel å ta med seg og bruke på forskjellige steder. Selv om bærbare datamaskiner først ble introdusert på markedet på begynnelsen av 1980-tallet, var det ikke før mot slutten av tiåret at de ble tilstrekkelig lette, kraftige og hadde gode nok batterier til å gjøre seg gjeldende i markedet. Denne perioden er også når den engelske betegnelsen "laptop" ble tatt i bruk.

datamaskinens historie – Store norske leksikon
Bildekilde: snl.no

Utviklingen av bærbare datamaskiner

I begynnelsen var de bærbare maskinene vanligvis tilleggsutstyr til mer kraftige stasjonære modeller. Imidlertid har bærbare PCer gjennomgått en betydelig utvikling, og dagens modeller er svært kompakte, lette, har høykvalitets LCD-skjermer og oppladbare batterier som gir flere timers bruk. Datakraften til dagens bærbare PCer er også på høyde med stasjonære modeller.

Mange oppgaver som tidligere ble utført på bærbare PCer, blir nå gjort på nettbrett og smarttelefoner. Men bærbare PCer har fortsatt en fordel med sitt fysiske tastatur og muligheten til å enkelt koble seg til eksterne enheter som mus og skrivere.

Denne bærbare PC-en kommer med to skjermer - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Osborne 1 - Den første kommersielt suksessfulle bærbare datamaskinen

Den første kommersielt suksessfulle bærbare datamaskinen ble kalt Osborne 1. Denne revolusjonerende oppfinnelsen ble lansert i april 1981 av Osborne Computer Corporation. Osborne 1 veide nesten 11 kilo og var utstyrt med en hard plastkoffert som gjorde det mulig å ta den med seg på flyreiser.

Osborne 1 ble primært rettet mot forretningsfolk som hadde behov for en bærbar datamaskin under reiser. Regnskapsfolk og revisorer var typiske brukere av Osborne 1. Den første generasjonen bærbare datamaskiner var utstyrt med to floppydisker, en til operativsystemet og en til programvaren. Senere generasjoner av bærbare datamaskiner introduserte små harddisker som etter hvert eliminerte behovet for floppydisker.

Osborne 1 i Norge

Osborne 1 ble også lansert i Norge, og det var en begivenhet som ble dekket av Teknisk Ukeblad. Magne Lein, en datajournalist som jobbet for Teknisk Ukeblad på den tiden, skrev en helsideartikkel med tittelen "Den bærbare dataalderen har begynt". Dette var en tidlig anerkjennelse av den potensielle betydningen av bærbare datamaskiner.

Bærbare datamaskiner har utviklet seg betydelig siden Osborne 1, og i dag er de blitt svært populære blant brukere både innenfor forretningsverdenen og privatlivet. Deres kompakte størrelse, kombinert med deres kraft og funksjonalitet, gjør dem til et praktisk verktøy for de som er stadig på farten og trenger å ha tilgang til en datamaskin.

datamaskinens historie – Store norske leksikon
Bildekilde: snl.no

Referanser

- Bærbar datamaskin (Wikipedia) - Norsk Teknisk Museum - Teknisk Ukeblad

Endelig en bærbar PC laget for oppgradering og reparasjon - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Bærbare PC-er (engelsk «notebooks» eller «laptops») har batteridrift og innebygget skjerm som gjerne måler 13–17" (ofte 15,6") diagonalt. Disse har overtatt mye av PC-salget etter hvert som prisene på dem har nærmet seg tilsvarende for stasjonær-PC-er med samme ytelse. De brukes ofte også stasjonært, ikke sjelden med ekstern skjerm, tastatur og mus. I 2017 ble det solgt 204 mill. stasjonære (inkl. arbeidsstasjoner) og bærbare PC-er.

Folk spør også

Når kom den første bærbare PC?

Den brbare datamaskinen feirer 30-rs jubileum. I dag kan vi nesten ikke forestille oss livet uten ha en Iphone i lommen, men det er bare 30 r siden den frste brbare datamaskinen ble oppfunnet. Osborne 1 kom p markedet i 1981 og var den frste populre brbare datamaskinen.

Fullstendig svar på www.nrk.no


Når ble PC vanlig i Norge?

Det tok noen r fr den kom til Norge. IBM Norge begynte ikke markedsfre maskinen serist fr rundt 1983, men fra slutten av 1984 ble den en gullgruve for bde selskapet og et voksende antall partnere og forhandlere.

Fullstendig svar på www.digi.no


Hvor gammel er PC en?

Viktige begivenheter i databehandlingens og datamaskinens historie

Fullstendig svar på snl.no


Er laptop og PC det samme?

Laptop er en brbar personlig datamaskin (PC) som har skjerm, tastatur og annen maskinvare integrert i samme enhet. De senere rene har de norske alternative begrepene brbar PC og brbar datamaskin blitt vanlige i bruk.

Fullstendig svar på snl.no


Videoer

Min FØRSTE bærbare er verre enn jeg husket! #Shorts

GJØR DETTE før du bruker din nye bærbare datamaskin!

Finn navnet på din bærbare HP-PC, produktnummer eller serienummer | Bærbare HP-PC-er | HP Support

Hvordan installere Windows 10 | Norsk How-To

Laptop buying guide | AMD Vs Intel | Bangla

Latitude 5000 Business Laptop

Ergonomisk Justerbart Laptop Stativ

How to check used laptop in Bangla | পুরাতন ল্যাপটপ কেনার আগে কি কি চেক করবেন | Laptop buying guide