Norske myndigheter om Autopilot: Mulig sikkerhetsrisiko

91

Denne artikkelen tar for seg norske myndigheters bekymring angående Tesla's Autopilot og potensiell sikkerhetsrisiko. Les mer om bekymringene og begrensningene ved delvis selvkjørende teknologi.

Denne artikkelen tar for seg norske myndigheters bekymring angående Tesla's Autopilot og potensiell sikkerhetsrisiko. Autopilot er en teknologisk førerstøtteløsning som Tesla tilbyr, og det har vært tilfeller der misbruk av systemet har ført til farlige situasjoner og ulykker. Selv om teknologien for selvkjøring kan være fremtiden og bidra til å redusere trafikkulykker forårsaket av menneskelige feil, er det viktig å være klar over begrensningene og potensielle farer ved delvis selvkjørende systemer.

Teknologien kan gjøre oss til dårligere sjåfører | DN
Bildekilde: www.dn.no

Bakgrunn

Ifølge statistikk er 90% av trafikkulykker forårsaket av menneskelige feil. Teknologien for selvkjøring har potensial til å redusere antall ulykker betydelig når den er tilstrekkelig avansert. Imidlertid kan teknologien også føre til at sjåførene blir dårligere og mindre oppmerksomme i overgangsfasen mot biler uten ratt og pedaler.

Avanserte førerstøttesystemer, som Tesla's Autopilot, gir i utgangspunktet bedre sikkerhet på veiene. Disse systemene kan hjelpe sjåførene med å reagere raskere og holde bilen innenfor veibanen, noe som reduserer risikoen for ulykker. Men når førerstøtten blir så god at sjåføren kan ta hendene av rattet og bli distrahert, kan farlige situasjoner oppstå.

I motsetning til USA er dette heldigvis ikke lov i Norge" - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Ulykker og bekymringer

I USA har det allerede skjedd dødsulykker der sjåfører har brukt Teslas Autopilot. Ulykkene skjedde enten fordi bilen ikke oppdaget andre kjøretøy i tide eller på grunn av feilaktig tolkning av veimarkeringer. I alle tilfellene ble sjåføren varslet om å ta over styringen før ulykken skjedde, men reaksjonstiden var ikke tilstrekkelig.

Norge er et land med flest Tesla-biler per innbygger, og det er derfor åpenbart at slike ulykker kan skje også her. Forbrukertilsynet har sendt et brev til Tesla og advart om at Autopilot kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. De påpeker at markedsføringen av Autopilot og parkeringsfunksjonen Summon kan være villedende og i strid med markedsføringsloven.

Se også

Nyheter 13.02.2024, 03:22 44
Er Munch norsk?
Nyheter 20.03.2024, 13:42 64
Hvilke iPhone kan ha iOS 16?

Bekymring fra norske myndigheter

Norske myndigheter deler bekymringen til Forbrukertilsynet og har uttrykt bekymring for sikkerheten knyttet til Autopilot. I en rapport fra Teknologirådets ekspertgruppe om selvkjørende biler blir det advart om delvis selvkjøring som passiviserer føreren så mye at det blir vanskelig å ta over styringen på kort varsel. Dette kan føre til farlige situasjoner og ulykker.

EU har også tatt tak i problemstillingen og har innført endringer i reglene for førerstøttesystemer. Disse endringene krever at sjåførene må være mer aktive og oppmerksomme når de bruker slike systemer.

Teknologien kan gjøre oss til dårligere sjåfører - Teknologirådet
Bildekilde: teknologiradet.no

Villedende markedsføring

Forbrukertilsynet har påpekt at Tesla's markedsføring av Autopilot gir et feil bilde av funksjonaliteten til systemet. På nettsidene sine hevder Tesla at Autopilot kan styre, akselerere og bremse automatisk for andre kjøretøy og fotgjengere i kjørebanen. Imidlertid blir ikke de sentrale begrensningene ved bruk av Autopilot tydelig kommunisert før langt inne i bestillingsprosessen eller i brukermanualen.

For eksempel har Teslas toppnivå for Autopilot-systemet navnet "Evnen til å kjøre helt på egen hånd", til tross for at systemet foreløpig er langt fra å kunne la bilen kjøre helt selv. Denne villedende markedsføringen kan føre til at forbrukerne misforstår funksjonaliteten og risikerer å bruke systemet feil.

Autopilot: Full og sovende mann stoppet i selvkjørende Tesla
Bildekilde: www.tv2.no

Undersøkelse fra amerikanske myndigheter

Den amerikanske trafikksikkerhetsmyndigheten NHTSA har startet en formell undersøkelse av Teslas Autopilot. De har identifisert elleve kollisjoner siden januar 2018 der Autopilot har vært involvert og kjøretøyet har krasjet inn i parkerte utrykningskjøretøy. Dette har resultert i skader og ett dødsfall.

Undersøkelsen vil se nærmere på hvordan Autopilot-systemet overvåker førernes oppmerksomhet og håndtering av systemet. Det vil også undersøkes hvor godt systemet gjenkjenner objekter i veibanen og håndterer dem.

Det er viktig å huske at ingen kommersielt tilgjengelige motorkjøretøy i dag kan kjøre seg selv fullstendig. Sjåfører må fortsatt bruke systemene på en ansvarlig og riktig måte. Undersøkelsen kan føre til innskrenkninger i Autopilots funksjonalitet og bruksområde.

Se også

Nyheter 11.02.2024, 16:04 47
Hvem kjøpte Twitter?
Nyheter 10.01.2024, 09:52 60
Kommer PS5 før jul?

Konklusjon

Norske myndigheter og Forbrukertilsynet er bekymret for sikkerheten knyttet til Teslas Autopilot. Selv om Autopilot og lignende førerstøttesystemer kan bidra til bedre sikkerhet på veiene, er det viktig å være klar over begrensningene og risikoen ved delvis selvkjørende teknologi. Markedsføringen av Autopilot bør være tydelig og ikke gi feil inntrykk av systemets funksjonalitet. Det er også viktig at sjåfører bruker systemene på en ansvarlig måte og opprettholder oppmerksomheten under kjøring.

Vil stramme inn på autopilot-sikkerheten etter Tesla-ulykke - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Videoer

Piloter: Administrer risikoer for å sikre sikkerhet

Holder norske tunneler trygge med automatisk hendelsesdeteksjon | Intelligent transport