Ny avgift gjør elektronikk i Sverige dyrere

30

En ny kjemikalieavgift trer i kraft i Sverige fra 1. juli og vil resultere i økte priser på elektronikk. Les videre for å få mer informasjon om den nye avgiftens påvirkning på elektronikkpriser og hvordan nordmenn kan bli berørt av dette.

En ny kjemikalieavgift som trer i kraft fra 1. juli vil føre til at elektronikk i Sverige blir dyrere. Avgiften har som mål å bedre helsen til det svenske folk, samt ta vare på miljøet og generere inntekter til statskassen. Avgiften vil bare påvirke elektronikk og vil bli beregnet basert på type og vekt.

Staten kan tjene 1750 milliarder på økte priser. Sverige har allerede  kuttet i statlige avgifter, det må også Norge gjøre - innherred.no
Bildekilde: www.innherred.no

Prisøkning på elektronikk

Basert på informasjon fra Sweclockers, vil kjemikalieavgiften medføre en direkte prisøkning på åtte kroner per kilo for hvitevarer og 120 kroner per kilo for øvrige elektronikkartikler, med et maksimalt tak på 320 kroner. For eksempel vil prisen på konsoller som PlayStation 4 og PlayStation 4 Pro stige med henholdsvis 252 kroner og 320 kroner på grunn av deres vekt.

Det er foreløpig uklart hvordan ferdigbygde PC-er vil bli påvirket, men det forventes at de vil bli pålagt maksimal avgift på 320 kroner, og at avgiften ikke vil bli beregnet per komponent.

Strømrabatt på lagring – men ikke på datakraft - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Norge påvirket av avgiften?

Det har vært en bekymring om denne avgiften vil smitte over til norske myndigheter. Miljøminister Vidar Helgesen i miljødepartementet uttalte imidlertid at en kjemikalieavgift ikke er aktuelt i Norge, da landet allerede har en produsentansvarsordning som sikrer at helse- og miljøfarlige stoffer i elektriske og elektroniske produkter ikke skader miljøet eller helsen.

Ordningen i Norge gjør importører og produsenter ansvarlige for innsamling og behandling av kasserte elektriske og elektroniske produkter. Den gir også insentiver til å produsere produkter med færre helse- og miljøfarlige komponenter for å forenkle og redusere kostnadene ved avfallsbehandling.

Kopieringsavgift på lagringsenheter

I tillegg til den nye kjemikalieavgiften har Sverige også en kopieringsavgift på lagringsenheter. Organisasjonen Copyswede samler inn denne avgiften, som er ment som kompensasjon til rettighetshavere som taper penger på at svenskene kopierer innhold uten å betale for det. Avgiften har allerede vært gjeldende for eksterne harddisker i noen år, men gjelder nå for alle produkter med lagrings- og avspillingsmuligheter.

Denne avgiften påvirker prisen på harddisker og SSD-er, samt bærbare PC-er, stasjonære maskiner, nettbrett, spillkonsoller, NAS-enheter og USB-minne. Avgiften er høyest for mobiltelefoner med musikkavspilling, MP3-spillere, dekodere, TV-er og medieavspillere, hvor avgiften kan beløpe seg til 400 svenske kroner. I tillegg påvirker avgiften også brennbare DVD- og CD-plater.

Du må betale ny «avgift» på strøm - pengene sendes rett til Sverige
Bildekilde: www.nettavisen.no

Billige elektronikkvarer i Sverige

Sverige er kjent som et eldorado for nordmenn som ønsker å handle billigere varer enn i Norge. Ifølge SSBs statistikk legger nordmenn årlig igjen rundt 10,4 milliarder kroner hos svenske forretninger. Noen av de mest populære produktene nordmenn handler i Sverige er sjokolade, øl, kjøtt, sigaretter og hudpleieprodukter. Disse varegruppene er markant billigere i Sverige på grunn av lavere avgifter sammenlignet med Norge.

Prisnivået på ulike varer i Norge, Sverige, Finland og Danmark viser at prisene i Norge er høyere enn EU-gjennomsnittet, mens prisene i Sverige er lavere.

Det er verdt å merke seg at prisene kan variere mellom butikker og tidspunkter, så det anbefales å sjekke prisene på forhånd og sammenligne med norske priser før man handler i Sverige.

Sammenfattende kan man si at den nye kjemikalieavgiften og kopieringsavgiften på lagringsenheter vil føre til at elektronikk i Sverige blir dyrere. Norge er ikke påvirket av kjemikalieavgiften på grunn av eksisterende produsentansvarsordning. Nordmenn fortsetter å handle elektronikk og andre varer i Sverige på grunn av de lavere prisene og avgiftene.

Drivstoff, Sverige | Åse og Jan sparer hundrevis av kroner på dette grepet:  – Nå har jeg både til snus og knekkebrød
Bildekilde: www.alt.no