Betydelig slitasje på batteriet ved hurtiglading

74

Betydelig slitasje på batteriet ved hurtiglading sammenlignet med vanlig hjemmelading. Studien viser at aldringen av batteriet begynner allerede etter første runde av hurtiglading. Les videre for å lære mer om studiens funn og ekspertråd.

Betydelig slitasje på batteriet ved hurtiglading

Et nytt elbilstudie utført av batteridiagnoseselskapet Aviloo advarer om betydelig slitasje på batteriet ved hurtiglading sammenlignet med vanlig hjemmelading. Studien involverte testing av 160 elbiler fra ulike produsenter, alle med kjørelengde mellom 80 000 og 100 000 kilometer. Resultatene viste at aldringen av batteriet allerede begynner etter første runde av hurtiglading.

Tidligere tester utført av Aviloo på et tyvetalls elbiler med kjørelengde opp mot 200 000 kilometer konkluderte med at hurtiglading (DC) svekket batteriet med opp til 17 prosentpoeng mer sammenlignet med biler som kun hadde blitt ladet hjemme (AC). Dette betydde at en bil som hadde 90 prosent gjenværende batterikapasitet med kun hjemmelading, kun hadde 73 prosent gjenstående kapasitet hvis den bare hadde blitt hurtigladet.

I den nye studien har Aviloo undersøkt biler med omtrent halvparten av den tidligere kjørelengden, og resultatene viste en degradering på 7,5 prosentpoeng mer for bilene som hovedsakelig hadde blitt hurtigladet.

Aviloo påpeker at permanent hurtiglading kan føre til en dobling av degraderingen når kjørelengden dobles. Dette betyr at elbileiere bør kun benytte hurtiglading når det er absolutt nødvendig.

Nå kommer KI for å ta jobben din – eller? - Digital Norway
Bildekilde: digitalnorway.com

Studier fra GeoTab og Argonne National Laboratory bekrefter funn

Flåteadministrasjonsselskapet GeoTab utførte i 2019 en studie basert på 6400 elbiler, som også viste betydelig større degradering på batterier som ofte ble hurtigladet. Etter fire år hadde elbiler som ble hurtigladet minst tre ganger i måneden en gjennomsnittlig kapasitet på drøyt 80 prosent, mens biler som aldri ble hurtigladet hadde en kapasitet på omtrent 90 prosent.

Forskere ved det amerikanske Argonne National Laboratory bekreftet også i 2021 at hurtiglading hadde en tydelig sammenheng med nedgang i batterihelse.

2029 nye hurtigladere i 2023 - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Advarsler og vurderinger fra eksperter

Professor Steven Boles ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, som er faglærer i batteriteknikk, støtter Aviloos advarsel og anbefaler at elbileiere unngår hurtiglading for å ivareta batterienes levetid.

Jan Tore Gjøby, laderådgiver i NAF, understreker imidlertid at tallene må tolkes forsiktig og at det er flere faktorer som spiller inn på batterislitasje ved hurtiglading. Han nevner blant annet ladeeffekt og batteristørrelse som påvirkningsfaktorer.

Gjøby påpeker også at lange ladinger fra bunnen til toppen av batterikapasiteten kan føre til mer varmeutvikling og større slitasje. Han påpeker at smålading over tid, i romtemperatur, er den ideelle ladepraksisen for å begrense batterislitasje.

Konklusjon fra studien utført av Recurrent

I en undersøkelse utført av Recurrent i USA på over 12 500 eksemplarer av Tesla Model 3 og Model Y, ble det ikke funnet noen betydelig forskjell i restkapasiteten til batteriene mellom de som hadde vært hyppig hurtigladet og de som nesten aldri hadde blitt hurtigladet. Dette indikerer at termiske, spennings- og batterisystemer som er implementert av bilprodusentene, beskytter batteriene mot skade ved rutinemessig bruk av hurtiglading.

Likevel advarer Recurrent mot å hurtiglade batteriet når det er ekstremt varmt eller kaldt uten forvarming eller kjøling av batteriet på forhånd. Det anbefales også å unngå hurtiglading når batteriet har svært lav eller svært høy prosentandel, da den interne motstanden i batteriet er høyere under slike forhold.

Det er viktig å merke seg at selv om studiene gir verdifull innsikt i sammenhengen mellom hurtiglading og batterislitasje, er det behov for ytterligere forskning for å generalisere funnene til andre elbilmodeller og produsenter.

Elbileiere bør derfor vurdere nøye når de velger å benytte hurtiglading og vurdere alternative ladealternativer når det er mulig for å sikre lang levetid og optimal ytelse for elbilbatteriene.

Ny EU-merking av elbiler og lading i 2021 - Elbilforeningen ut mot ny  elbilmerking
Bildekilde: dinside.dagbladet.no

Folk spør også

Er det skadelig å hurtiglading av elbil?

Det er ikke farlig hurtiglade en elbil. Imidlertid vil batteriet i en elbil som kun hurtiglades, slites raskere enn en bil som lades sakte og ofte med en normal ladefart.

Fullstendig svar på www.naf.no


Hvorfor lade til 80 %?

For bevare batterikapasiteten best mulig, har mange biler en funksjon der man kan begrense oppladningen til 80 prosent. Dette er fordi batterier kan f strre slitasje om bilen str fulladet over lengre tid. Dette kan gjre at du kan lagre mindre strm p batteriet og dermed fr kortere rekkevidde.

Fullstendig svar på elbil.no


Er hurtiglading skadelig for batteriet mobil?

Nr du lader telefonen med hurtiglading, blir batteriet litt varmere enn vanlig lading. Dette kan til slutt fre til at batteriet mister kraft. Hvis du bruker hurtigladefunksjonen for mye, kan det p sikt fre til tap av batterikapasitet.

Fullstendig svar på www.teknikkdeler.no


Er hurtiglading av elbil skadelig for batteriet?

Hurtiglading har vist seg vre svrt lite skadelig for batteriet, s det er ikke noe man br bekymre seg for. Men det er skadelig hvis batteriet fr hy temperatur under lading. Har bilen aktiv kjling av batteriet, s er ikke dette noe man trenger tenke p.

Fullstendig svar på www.tu.no


Videoer

Australia gears up for a surge in electric vehicles with a boost in charging stations | ABC News

This New Electric Car Has No Battery and Just Killed Tesla’s Future

Do NOT DC fast charge your electric car! NEW REPORT WITH SHOCKING FINDINGS!

25 Most Ininnovative Personal Transport Vehicles

Camping i regn ved skovstrøm med hund - Regn ASMR

The Ten Commandments | Dwight L Moody | Free Christian Audiobook

30 Epic Vehicle Inventions That Will Change How You Travel

Steven Greer: UAPs, CE5, Lazar, Skinwalker Ranch