Pass på juletilbudene - noen ganger må du betale MER enn før

56

Dette artikkel gir deg innsikt i dårlige tilbud og lovstridighet i førjulstiden. Finn ut hvorfor noen tilbud krever høyere priser enn tidligere kampanjeperioder. Oppdag også hva du bør være oppmerksom på under januarsalget etter julen. Les mer på 32Chip.

Black Week og Black Friday er forbi, men i mange butikker er det fortsatt flere tilbud i forkant av julen. Det er i hvert fall mange som skryter av tilbud. I realiteten viser det seg at du fortsatt må ha tunga rett i munnen hvis du skal begi deg ut på nettshopping i førjulstiden. Tek.no tok en kikk på en rekke tilbud som flere friluftsbutikker reklamerer med i disse dager. Dette var det vi fant.

Pass på juletilbudene - noen ganger må du betale MER enn før - Diskuter  artikler (Tek.no) - Diskusjon.no
Bildekilde: www.diskusjon.no

Dårlige tilbud og lovstridighet

Både dårlige tilbud, noen lovstridige og i ett tilfelle fant vi at du faktisk måtte betale mer enn før kampanjeperioden. Skitt Fiske skiltet nemlig med at en hodelykt hadde 29 prosent prisavslag, med en førpris på 1199 kroner og salgspris på 849 kroner. Problemet var bare at den samme lykten hadde kostet 699 kroner under Black Week. Lyktens førpris de siste 30 dagene, som butikkene er pålagt å opplyse om, var derfor 699 kroner, ikke 1199 kroner. Hvilket betyr at du faktisk måtte betale 150 kroner mer under desembersalget, enn bare noen uker i forveien. Markedsansvarlig i Skitt Fiske og Skitt Jakt, Per Anders Tveit, vedkjenner seg feilen og innrømmer at tilbudet deres ikke var reellt.

I andre tilfeller er førprisen rett og slett den samme som kampanjetilbudet, selv om butikkene skilter med noe annet. Slik som noen jaktstøvler hos Milrab som hevdet å ha 40 prosent avslag, og at kunden sparte hele 1800 kroner på å kjøpe dem til kampanjepris på 2699 kroner. Men den reelle førprisen var også 2699 kroner. Det samme gjelder multiverktøyet Leatherman som lå ute til kampanjeprisen 1399 kroner hos Skitt Jakt. Den hadde et oppgitt prisavslag på 36 prosent og førpris på 2199 kroner, men hadde ikke solgt dette produktet til den førprisen siden 24. oktober. Dermed er førprisen 1399 kroner, det samme som kampanjetilbudet.

Forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, bekrefter at denne markedsføringen ser ut til å være i strid med reglene. Markedsføringen fra Skitt Jakt, Skitt Fiske og Milrab ser ut til å ha vært i strid med kravet til førpris i markedsføringsloven.

Hundens Beste | Tangen
Bildekilde: m.facebook.com

Prisjustering før Black Week

Tall fra Prisjakt viser at et rekordantall varer har blitt satt opp i forkant av Black Week. Likevel hevder flere av de store butikkene at dette ikke har en sammenheng med tilbudsperioden. Kommunikasjonssjef i Power Norden, Monica Iren Fasting, uttaler at overskriftene de siste dagene maler et unyansert bilde og at de følger lovverket slik det er ment. Powers kommunikasjonssjef uttaler at prisøkninger kan være naturlige for å sikre at de er innenfor det nye lovverket eller at de justerer prisene etter en kampanje. Elkjøps nordiske kommunikasjonssjef, Kristian Willanger, påpeker at de ikke driver med villedende prisøkninger, men at prisene er tilbake til normalpris etter et avsluttet kampanjetilbud. Powers kampanjesjef bekrefter dette og forklarer at prisene på enkelte varer kan gå opp på grunn av nye lovkrav eller justeringer etter kampanjer.

Januarsalget og prisutviklingen

Etter jul og romjulssalget lurer mange på om det fortsatt er mulig å gjøre gode kjøp på januarsalget. Ifølge analyseansvarlig i Prisjakt.no, Martin Holten, er Black Friday den dagen med lavest priser etterfulgt av romjulssalget. Prisene i romjulen holder seg fra 25. til 31. desember før de begynner å stige allerede 1. januar. Holten indikerer at januarsalget har utspilt sin rolle, og at noen varer også blir dyrere etter jul. Ifølge Prisguide.no er det 18 prosent av de 10 000 mest populære produktene som er billigst før jul, fire prosent som er billigst i romjulen, og 14 prosent som er billigst på nyåret.

Byavisen - avis42 - 2010 by Byavisen Bergen - Issuu
Bildekilde: issuu.com

Ikke alt som glimrer er gull

Forbrukerombudet påpeker at mange tilbud vil dukke opp igjen, og at ikke alt som ser ut til å være et tidsavgrenset godkjøp faktisk er det. Det anbefales å følge med på prisene over tid og sammenligne priser i ulike butikker for å vurdere om et tilbud er verdt å slå til på. Prisene ved salgsmarkedsføring må være nedsatt i forhold til egen førpris, ifølge Forbrukerombudet.

Trendy nyttår Fuglemat - Lokalavisen
Bildekilde: www.yumpu.com