Problem på Western Digital-fabrikker skal bety dyrere SSD-er mot sommeren

57

Lagringsgiganten Western Digital har fått problemer med produksjonen på to japanske fabrikker som produserer flashminne. Dette vil føre til en langvarig stopp i produksjonen og en potensiell økning i SSD-prisene. Les mer om situasjonen og dens påvirkning på markedet. | 32Chip

Lagringsgiganten Western Digital har fått problemer med produksjonen på to japanske fabrikker som produserer flashminne. Problemene skal ha pågått siden slutten av januar måned og er ennå ikke blitt fikset – dette betyr en langvarig stopp i produksjonen som fort kan merkes i flere måneder etterpå.

De er rett og slett ødelagte" - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Økende pris på SSD-er

I verste fall vil det også kunne påvirke SSD-prisene generelt i tiden fremover, ettersom fabrikkene drives i samarbeid med Kioxia (tidligere Toshiba) og lager minnebrikker som hovedsakelig brukes i selskapenes SSD-er.

Oppdatert 10.02.2022 klokken 13:50: Analyseselskapet TrendForce spår at disse problemene vil få flashminneprisene til å øke med mellom fem og ti prosent i årets andre kvartal – som igjen vil påvirke prislappen på produserte SSD-er.

SSD-диск не выдает заданных параметров, в чём причина? | Мой Мир Поморье |  Дзен
Bildekilde: dzen.ru

Forurensning og redusert tilgjengelighet

Problemet på fabrikkene skal være at en form for forurensning har kommet inn i et av materialene som brukes i produksjonsprosessen. Ifølge Western Digitals foreløpige beregninger vil dette redusere deres mengde med tilgjengelig flashminne med minst 6,5 exabyte.

Kioxias uttalelse hevder på sin side at problemet er begrenset til 3D-flashminnet «BiCS Flash», mens 2D-minne forventes å fortsatt bli produsert som normalt.

Dette vil på den annen side ikke hjelpe de kundene som har planer om å kjøpe inn SSD-er fra Kioxia eller Western Digital, som jo er blant de mange som benytter seg av nettopp 3D-minne.

Se også

Betydningen av Western Digital og Kioxia på SSD-markedet

Western Digital og Kioxia er riktignok ikke markedsledende innen SSD, men ifølge Tom’s Hardware stod disse to likevel for henholdsvis 15,4 og 8,5 prosent av verdens SSD-kapasitet i 2021 – altså nærmere en fjerdedel av alle SSD-er totalt.

Per nå er det ikke klart om noen av de dårlige flashminnebrikkene har blitt brukt i faktiske SSD-er som må tilbakekalles.

Western Digital is spinning off its flash memory business as sales decline  - The Verge
Bildekilde: www.theverge.com

Prisøkning på SSD-er og påvirkning på markedet

Gjennom de siste par år, mye takket være pandemi, karantene, leveringsproblemer, økt etterspørsel og en ny kryptobølge har det meste innen datamaskineri – og en del annet – blitt en del dyrere.

SSD-er har interessant nok ikke gått den samme veien, men faktisk klart å generelt bli rimeligere under den samme perioden. Men nå som WD og Kioxia opplever en såpass alvorlig brems i produksjonen, ser det ut til at dette vil påvirke SSD-prisene og gjøre det enda litt dyrere å kjøpe en ny PC – i hvert fall på kort sikt.

Western Digital Refutes Claim SanDisk SSDs Are Failing Due to Hardware |  Extremetech
Bildekilde: www.extremetech.com

Endringer i markedet: Fra harddisker til SSD-er

Den kjente harddiskprodusenten Western Digital legger ned driften ved en av sine diskfabrikker på grunn av minkende etterspørsel. Fabrikken ligger i nærheten av Kuala Lumpur i Malaysia, og harddiskproduksjonen der skal være avviklet i løpet av 2019, sier WD til The Register.

Det betyr på ingen måte at det går dårlig med Western Digital, men at markedet gjør det nødvendig å bytte fokus fra harddisker til minnedisker (SSD-er). SSD-teknologien overtar på stadig flere steder der harddisker tradisjonelt har blitt benyttet.

Western Digital varsler derfor at de også har planer om å trappe opp SSD-produksjonen. WD har vært en stor SSD-aktør siden oppkjøpet av SanDisk i 2015.

Overgangen til SSD-er og fremtiden for lagringsenheter

Etter dette var det selvsagt bare et spørsmål om tid. Den tradisjonelle snurredisken er fremdeles aktuell når det kommer til lagring av større datamengder, da bransjen stadig har utviklet nye teknologier for å utvide kapasiteten.

I tillegg er det ingen tvil om at det har vært et stort behov for lagringsplass, spesielt med utviklingen av skylagring, sosiale medier og tjenester der enorme mengder data i form av bilder og video lastes opp.

Men i takt med dette er det selvsagt stadig færre som ser noe stort poeng i å ha en harddisk i en vanlig PC – en passe stor SSD er et bedre alternativ og har fått en overkommelig pris.

At noen ønsker seg litt huslig lagringsplass i en NAS eller lignende gjør at harddisken fremdeles vil ha en plass i visse hjem i mange år fremover, men det er ingen tvil om at minneteknologien vil ta over mer og mer.

Western Digital Won't Make SSDs Anymore : r/DataHoarder
Bildekilde: www.reddit.com