Qualcomm slipper en gamingkonsoll du ikke kan kjøpe

36

Les om Qualcomm's lansering av håndholdt gamingkonsoll Snapdragon G3x Gen 1 Gaming Platform. Utforsk de tekniske spesifikasjonene og mulighetene for spilling på mobile plattformer. Få oppdateringer om Snapdragon X Elite og Snapdragon 8 Gen 3, samt innsikt i Qualcomms satsing på et omfattende økosystem med forbedret datakraft og AI-funksjoner.

Skal demonstrere mulighetene i selskapets nye spillplattform.

Mobilbrikkekjempen Qualcomm har nettopp avholdt sitt eget PR-jippo «Snapdragon Tech Summit», der de dro duken av nye plattformer for både spilling, mobiltelefoni og data.

Detaljene rundt de to sistnevnte kan vi like så godt drøye med til vi får inn enheter til test som faktisk har noe av dette innabords. Men spillplattformen med det fulle navnet Snapdragon G3x Gen 1 Gaming Platform er om ikke annet verdt et skråblikk.

Qualcomm nøyer seg ikke med kun chips
Bildekilde: www.bilnorge.no

Bakgrunn

Selskapet har nemlig også fått snekret sammen en faktisk håndholdt konsoll – eller en mobiltelefon med kontrollere på sidene, om du vil – basert på den nye Snapdragon-prosessoren.

Vi kan se poenget – spilling på mobile plattformer er stort, mens det ikke er spesielt mange dedikerte håndholdte spillkonsoller å velge mellom. Vi har selvfølgelig Nintendo Switch og (den kommende) Steam Deck, men ellers er det i hovedsak faktiske nettbrett og faktiske mobiltelefoner som brukes.

Men Qualcomm mener altså at spillopplevelsen – og trolig inntektene – ville vært langt bedre med en egen konsoll basert på selskapets nye G3x-prosessor. Denne er lagd for å kjøre Android og kan følgelig takle Android-spill. I tillegg vil det være mulig å strømme spill fra nettbaserte tjenester, alternativt direkte fra en konsoll eller PC.

GameSir X2 Mobile Gaming Controller Bluetooth - GamingHuset.no
Bildekilde: gaminghuset.no

Tekniske spesifikasjoner

Rent teknisk er Snapdragon G3x Gen 1-plattformen utstyrt med Adreno-grafikk som støtter opp til 144 FPS, og kan i teorien kobles til både eksterne 4K-skjermer og VR-visir.

Av trådløse nettverksmuligheter er den selvfølgelig utstyrt med blant annet 5G, Bluetooth 5.2 og Wi-Fi 6E.

Så hva med denne konsollen vi kan se på bildene? Jo, denne modellen er kun påtenkt utviklere, altså er det et såkalt developer kit – som ikke er ment å selges til folk flest.

Denne enheten er etter sigende utviklet i samarbeid med Razer, og poenget er altså at den skal fungere som en testplattform for spillutviklere – og muligens inspirasjon for maskinvareprodusenter.

Utviklerkonsollen skal i hvert fall ha en 6,65-tommers OLED-skjerm som støtter opptil 120 Hz. Over skjermen har Qualcomm også fått på plass et webkamera, noe som gir +1 i trynefaktor hos spillstrømmere og andre ekshibisjonister.

Oppdateres.

Først publisert 23. oktober.

Oppdatert, 24. oktober, 21:35:

Se også

Nyheter 01.05.2024, 18:24 14
Hvor bygges Cupra?
Nyheter 11.02.2024, 16:02 52
Hvor lenge er Black Friday?

Snapdragon X Elite

Qualcomm har avslørt Snapdragon X Elite (oppfølgeren til Snapdragon 8cx Gen 3) og Snapdragon 8 Gen 3. La oss ta for oss den første først, da den er mest spennende: Qualcomm går nemlig rett i strupen på Intel og omtaler X Elite som to ganger kjappere enn Intel Core i7 13. generasjon, men med en tredjedel lavere energikrav.

De første laptopene med brikken lanseres sommeren 2024.

Ikke bare det, men Qualcomm utfordrer også Apple og mener brikken er 50 prosent kjappere i flertråd-ytelse sammenlignet med M2. CPU-en leverer visstnok også to ganger GPU-ytelsen sammenlignet med Intels i7-13800H.

Brikken har 12 Oryon-kjerner og er, nærmere bestemt, to ganger CPU-kjappere enn Intels 13. generasjon Core i7-1360P og i7-1355U. Begge CPU-ene brukes i laptoper.

Qualcomm Readies Chips to Execute Its Mobile Gaming Vision - CNET
Bildekilde: www.cnet.com

Snapdragon 8 Gen 3

Fokuset er AI, og poenget at det hele kjører lokalt, også uten at mobilene trenger å være nett-tilkoblet. Det kommer mobiler med den nye brikken “snart” – vi regner med at det innebærer før vi ser 2024 på kalenderen.

Qualcomm avslører GPU-en er 25 prosent kjappere og 25 prosent mer energi-effektiv. CPU-en er 30 prosent kjappere og 20 prosent mer energi-effektiv. Brikken støtter dessuten Unreal Engine 5.2 med akselerert ray tracing.

Produsenter som skal levere mobiler med den nye brikken inkluderer:

  • Spesifikasjoner:

Opprinnelig artikkel:

De første X Elite-produktene lanseres i sommer

Om Windows-leiren denne gang klarer å tukte Apple på laptop-markedet, og kanskje samme selskap i mobil-markedet, gjenstår å se, men det er alltid spennende når de prøver. Uansett om de lykkes er det store forandringer på vei.

Nå har Windows Report lekket en “Elite”-utgave av X-brikken. Denne skal være to ganger kjappere enn konkurrentene på PC-markedet samtidig som, og dette er viktig, den bruker en tredjedel av energien sammenlignbare brikker trenger. Dette skal ære mulig grunnet selskapets Orion CPU.

AI er selvsagt viktig, og brikken har “13 milliarder parametere på enheten for å forbedre produktivitet, kreativitet og underholdning,” avslører Windows Report.

“Basert på alt dette virker det som Qualcomm sakte gjenoppbygger økosystemet fra grunnen av,” melder Windows Report. Vi er enige. Dette ser ut som noe langt mer omfattende enn kun et par brikker for laptoper. VNå skal ikke dette bli en historie om datakraft om bord i bil og oppkoblede biler og intelligente chassiser og selvkjøringsalgoritmer.

Fagfolkene fra Qualcomm skal stå i spissen for flere fag-seminarer på bilutstillingen i München de kommende dagene, så de får ta seg av det.

Dette skal bare dreie seg om det eneste nedkjølte volumet i et tropehett München – stort nok til å inneholde en bil og noen beundrende tilskuere.

Det var Qualcomm, som produserer Snapdragon, som hadde forstått at for å kunne fortelle litt av sin spennende historie, måtte de kunne vise frem mer enn bare en chip eller tre for å få et vanlig publikum interessert.

Og dette er en bil som det egentlig skal dypdykkes i, for at Qualcomm skal få noe tilbake for investeringene sine.

Her er det smart chassis, og smart cockpit og smart alt, men jeg bryr meg mest om at noe noen som vanligvis designer firkantete plater med kretser på, sannelig også klarer å lage noe veldig attraktivt når det skal settes fire hjul på produktet.

Riktignok har de fått proff hjelp fra et designstudio i Ingolstadt – chipsprodusenten har et europeisk produksjonsanlegg rett i nærheten.

Og siden de som betalte for bilen er basert i USA, får vi kanskje tilgi at denne først ble presentert på CES i januar i år.

Men det resulterte blant annet i en grei liten video-presentasjon og i et nedkjølt område i München.

Og i noe som for meg var blant de virkelig bedre konseptbilene på denne utstillingen.

GameSir X2 Mobile Gaming Controller Bluetooth - GamingHuset.no
Bildekilde: gaminghuset.no