Så mange har rekkeviddeangst

126

Rekkeviddeangst er et fenomen som mange bilister opplever, spesielt på lange turer. Ifølge en ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Naf, er hele 63 prosent av norske bilister redde for å gå tom for strøm mens de kjører. Les videre for å få innsikt i undersøkelsens resultater og hva dette betyr for både elbilister og ikke-elbilister.

Rekkeviddeangst er et fenomen som mange bilister opplever, spesielt på lange turer. Ifølge en ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Naf, er hele 63 prosent av norske bilister redde for å gå tom for strøm mens de kjører. Det er interessant å merke seg at rekkeviddeangsten er størst blant de som ikke eier en elbil. Mens 55 prosent av elbilistene oppgir at de er redde for å gå tom for strøm på langtur, sier hele 72 prosent av de som ikke har elbil det samme.

Rekkeviddeangsten lever i beste velgående - smp.no
Bildekilde: www.smp.no

Undersøkelsen avdekker bekymringen

Nafs store elbilundersøkelse er basert på svar fra totalt 1 855 personer, hvorav 996 har elbil og 859 ikke har elbil. Resultatene viser tydelig at rekkeviddeangsten fortsatt er et utbredt problem blant norske bilister. Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i Naf, konkluderer med at rekkeviddeangsten lever i beste velgående.

Det er verdt å merke seg at de fleste som allerede har en elbil, tilpasser seg gradvis til bilens rekkevidde før de må stoppe for å lade. Frykten for å gå tom for strøm på veien skyldes ofte bekymringen for å ikke nå frem til en ladestasjon i tide. Imidlertid påpeker Sødal at risikoen for å gå tom for strøm ikke er større enn risikoen for å kjøre en bensin- eller dieselbil til tom tank. Bilbergingstallene fra Naf viser at det ikke er flere elbilister som kjører tomme for strøm enn det er folk som går tomme for drivstoff med konvensjonelle biler.

Rekkeviddeangst er velkjent, men har du hørt om ladeangst? Her er fire tips  om lading. - smp.no
Bildekilde: www.smp.no

Rekkeviddeangst hos ikke-elbilister

Frykten for å kjøre tom for strøm er særlig stor blant de som eier bensin- eller dieselbiler. Ifølge NAFs ferske elbilmonitor for mai er hele tre av fire bileiere uten elbil redde for å kjøre en elbil tom for strøm på langtur. Blant dagens elbilister svarer halvparten det samme. Dette indikerer at det fortsatt er usikkerhet knyttet til både rekkevidde og lademuligheter, på tross av stadig bedre rekkevidde og raskere lading for elbiler.

Se også

Rekkevidden påvirkes av ulike faktorer

Det er viktig å merke seg at rekkevidden til elbiler kan variere avhengig av vær- og føreforhold. NAF har gjennomført tester som viser en reduksjon på mellom fire og 36 prosent i normale norske vintertemperaturer for de nær 100 bilmodellene som ble testet. Også i kjølig sommervær påvirkes rekkevidden. Dette bidrar til at mange som velger elbil fortsatt opplever en viss rekkeviddeangst.

Tre av fire ikke-elbilister har stor rekkeviddeangst | NAF
Bildekilde: kommunikasjon.ntb.no

Opplæring og planlegging kan redusere angsten

For å redusere rekkeviddeangsten kan opplæring og informasjon være viktig. Det kan være lurt å lære opp kundene i forkant, spesielt de som velger elbil for første gang. Ved å forberede seg på forskjellene mellom å eie eller lease en elektrisk bil, kan man bedre forstå og håndtere eventuelle utfordringer knyttet til rekkevidde. Det er også viktig å planlegge for ladestopp, spesielt i kaldt vær hvor bilens rekkevidde kan påvirkes negativt.

Det er betryggende å vite at det finnes et stadig økende antall ladestasjoner i Norge, noe som gjør det enklere å lade elbilen underveis på langturen. Med litt planlegging og kunnskap om bilens rekkevidde, kan rekkeviddeangsten reduseres betydelig.

Hvordan kan du overvinne rekkeviddeangst? Autoria hjelper deg
Bildekilde: www.autoria.no

Rekkeviddeangst versus ladeangst

Mens rekkeviddeangst har vært et velkjent begrep, har det også dukket opp en ny form for angst blant elbilister - ladeangst. Dette handler om frykten for å ikke nå frem til en ladestasjon i tide og risikoen for å kjøre tom for strøm underveis. Det er viktig å merke seg at moderne elbiler er utstyrt med informasjon om gjenværende rekkevidde og tilgjengelige ladestasjoner, som kan bidra til å redusere denne angsten.

For å unngå ladeangst er det anbefalt å lade litt på veien, spesielt hvis bilens batteri er kaldt. Det er også verdt å nevne at elbilens rekkevidde kan variere fra tur til tur, og at det er viktig å ta hensyn til ulike faktorer som påvirker batteriets ytelse.

Oppsummert

Rekkeviddeangst er et utbredt fenomen blant norske bilister, spesielt blant de som ikke eier en elbil. Til tross for stadig bedre rekkevidde og flere lademuligheter, opplever mange fortsatt en viss bekymring knyttet til å gå tom for strøm på veien. Opplæring, informasjon og planlegging kan bidra til å redusere angsten og gjøre overgangen til elbil enklere.

Det er viktig å merke seg at rekkevidden til elbiler kan variere avhengig av ulike faktorer, som vær og føreforhold. Det er derfor viktig å være oppmerksom på disse faktorene og planlegge for ladestopp underveis på lengre turer.

Stengte veier gir rekkeviddeangst
Bildekilde: bil24.no

Folk spør også

Hvilken bil har lengst rekkevidde?

1. Tesla Model S. Tesla Model S er en luksuskombi i full strrelse med fem drer fra Tesla Motors. Den har blitt kalt den tredje raskeste akselererende bilen som noensinne har blitt produsert, og har en rekkevidde p 575 km, noe som er lengre enn alle andre elbiler.


Hva betyr Rekkeviddeangst?

Rekkeviddeangst er imidlertid en av de strste bekymringene for potensielle elbilkjpere. Dette er frykten, eller bekymringen, for at et elektrisk kjrety vil g tom for strm p batteriet, fr det kommer frem til destinasjonen og etterlater bilisten i veikanten.

Fullstendig svar på www.current.eco


Hvilken elbil har lengst rekkevidde 2023?

Bilen som gikk aller lengst – Tesla Model S Long Range – gikk riktignok lengre enn noen bil har gtt i vr rekkeviddetest tidligere: 672 kilometer. Som iflge opplysningene Tesla har gitt om bilen, er 38 km mer enn lovet rekkevidde.

Fullstendig svar på www.motor.no


Hvor lang rekkevidde bør man ha?

Bruker du bilen hovedsakelig til kjre til og fra jobb, og strekningen n vei er 4 mil, trenger du en elbil med rekkevidde p 16 mil (4x2x2) for f glede av bilen p vinterstid. Kjre du ofte lengre, ogs om vinteren, anbefaler vi at du kjper en elbil med en rekkevidde som tar hyde for dette.