Selger ulovlige elsparkesykler: Skylder på regler og kunder

75

Norske butikker selger ulovlige elsparkesykler med hastigheter langt over lovens maksimale grense. Les artikkelen for å lære mer om den manglende reguleringen og konsekvensene av ulovlig bruk av elsparkesykler.

Lovlig å selge, ulovlige å bruke

Norske butikker selger fortsatt elsparkesykler som har hastigheter langt over lovens maksimale 20 kilometer i timen, viser en gjennomgang Tek.no har gjort.

Eksempler er butikkene Stayclassy, E-Wheels og Sparke.no, som alle selger modeller som går i voldsomme 90 kilometer i timen - sistnevnte også uten noen annen advarsel på nettsiden enn at det står «Lovlig: Nei» i spesifikasjonslisten. E-Wheels’ modell som går i 90 er på sin side markert som «utgående» i nettbutikken.

Også Bydue selger elsparkesykler som går i hastigheter langt over de lovlige 20 km/t. «Vi gjør oppmerksom på at sparkesykler uten hastighetsbegrensning ikke er i henhold til regelverket for små elektriske kjøretøy», heter det der.

Manglende regulering og ansvarspulverisering

Blir du tatt i å bruke en elsparkesykkel som går fortere enn 20 kilometer i timen, står du i fare for å bli bøtelagt, tape førerkortet og i verste fall havne i fengsel. Havner du i en ulykke vil forsikringsselskapet neppe hjelpe deg, og du vil måtte ta erstatningsansvaret selv.

Likevel er det helt lovlig å selge dem i Norge.

Forbrukerrådet vil ha en helt ny regulering som forbyr butikkene å selge ulovlige sparkesykler. Det sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen.

– Vi er svært skeptiske til at sparkesykler som er ulovlige selges uten at omfang og konsekvens ved ulovlig bruk kommer tydelig frem. At noe er lov å selge, men ikke lov å bruke, tilhører absolutt sjeldenhetene i norske markeder. Det er en form for ansvarspulverisering der forbrukeren fort blir taperen, sier han.

Iversen sier han helt klart fraråder å kjøpe ulovlige elsparkesykler, og anbefaler at du, dersom du har en ulovlig elsparkesykkel, undersøker mulighetene for å ettermontere en hastighetssperre som vil gjøre den lovlig.

– En ulovlig sparkesykkel er ikke bare ulovlig på veien, men er like ulovlig i skogen, på gårdsplassen og i stua. Vi ønsker en ny regulering som gjør det forbudt å selge ulovlige elektriske sparkesykler. Dette er noe vi kommer til å jobbe aktivt for i dialog med relevante myndigheter.

Lovendring var også noe Vegvesenet overfor NRK sa at de ønsket i fjor høst.

En for rask sparkesykkel regnes som en motorvogn, men den kan ikke godkjennes og registreres, slik at den uansett vil regnes som ulovlig å bruke i Norge. Det forklarte Tormod Schau ved kjøretøyseksjonen i Statens vegvesen i 2019.

Seniorrådgiver Anette Hauge i Statens vegvesen bekrefter overfor Tek.no at det er de samme Tusenvis kjører ulovlig elsparkesykkel. – Ingen planer om organiserte kontroller, sier politiet

Dette må du vite om ansvarsforsikring på elsparkesykkelen – Ung i trafikken
Bildekilde: www.ungitrafikken.no

Risikoen ved ulovlig bruk

Kjører du en elsparkesykkel med en toppfart på over 22 kilometer i timen, kjører du en ulovlig sparkesykkel – selv på privat vei.

Slik konkluderer Statens vegvesen overfor Tek.no, og både Elkjøp og Komplett varsler at de stanser salget av disse sparkesyklene inntil videre.

Men om du allerede har kjøpt en slik, hva risikerer du i hverdagen? Fint lite, skal vi tro Kurt Ottesen i kjøretøyseksjonen i Statens vegvesen.

– Blant alt som rører seg på vei, er nok ikke kontroller av denne typen kjøretøy hovedfokus hos Statens vegvesen. Her rettes fokus mot kjøretøy som har et større skadepotensiale i seg, sa Ottesen til Tek.no før sommeren.

Han pekte videre på at også politiet kan iverksette kontroll etter egne vurderinger.

Utrykningspolitiet sier de fokuserer på hovedveiene og henviser til Oslo politidistrikt. Der foreligger det ingen umiddelbare planer om å begynne å stoppe den gjengse elsparkesyklist.

– Når det gjelder dette med kontroller, er det ifølge leder for Trafikkorpset Finn Erik Grønli ikke planlagt å gjennomføre organiserte kontroller. Men patruljer vil slå ned på hendelser, får vi vite i en e-post fra kommunikasjonsrådgiver Astrid Gjøsund i Oslo politidistrikt.

Skal vi tro prissøketjenesten Prisguiden.no er også elsparkesyklene svært populære.

– I juli har elektriske sparkesykler passert TV-er i popularitet, og er nå den femte mest populære kategorien på vår tjeneste, får vi vite av Prisguiden.no-sjef Amund Espelien.

For de som har brukt prissammenligningstjenesten i sommer, har det kun vært mobiltelefoner, hodetelefoner, bærbare PC-er og joggesko som har hatt større interesse.

Da vi tidligere etterspurte salgstall fra Elkjøp, fikk vi vite at bestselgeren deres siden 1. mai er Ninebot by Segway ES2, en sparkesykkel som går i opptil 25 kilometer i timen.

Etter den på lista fulgte Xiaomi Mijia M365, også den for rask for å være lovlig å bruke i Norge, og den mer lovlydige Segway ES1. Samlet skal det være snakk om «tusenvis», får vi opplyst.

Lovlig å selge – ulovlig å bruke
Bildekilde: sosialnytt.com

Nye regler for elsparkesykler

Fra 1. januar 2023 er det ulovlig å kjøre en privateid elsparkesykkel uten godkjent og lovpålagt ansvarsforsikring.

Hva vil det koste meg?

Ansvarsforsikringen vil trolig koste rundt èn hundrelapp i måneden, og vil kunne dekke skader på fører, personer, andre kjøretøy, gjenstander og bygninger.

Hva dekker ansvarsforsikringen?

Forsikringen vil som regel dekke skader på ting for opptil flere titalls millioner, mens dekningen av personskade vil være ubegrenset.

Dette dekkes:

  • Skader på fører
  • Skader på personer
  • Skader på andre kjøretøy
  • Skader på gjenstander og bygninger

Når skal man ha ansvarsforsikring?

Ansvarsforsikringen gjelder på både private elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy som kjører mellom 10-20 km/t. Det vil si at du skal ha ansvarsforsikring på blant annet elsparkesykkel, hoverboard, segway og elektriske skateboard.

Du trenger ikke forsikring på en leid sparkesykkel, dette dekkes av firmaet som du låner elsparkesykkelen hos. Denne regelen hadde virkning fra 1. september 2022.

Du trenger ikke ansvarsforsikring på små elektriske kjøretøy som kjører opp til 10 km/t, siden disse som regel dekkes av innbo- og reiseforsikring. Det er også verdt å merke seg at elsykkel er noe som ikke er omfattet av regelverket om ansvarsforsikring.

På «ulovlige elsparkesykler» som går over 20 km/t får man ikke ansvarsforsikring. Ulovlige elsparkesykler er ikke dekket av ansvars-, innbo-, reise- eller verdigjenstandsforsikring. Dette betyr at man etter 1. januar vil kunne pådra seg enorm gjeld i form av erstatningsansvar og store bøter ved å utføre skader med en ulovlig sparkesykkel.

Fra før av gjelder disse reglene:

  • Det er ulovlig å kjøre elsparkesykkel på fortauet.
  • Det er påbudt å bruke hjelm når man kjører elsparkesykkel.
  • Elsparkesykler kan ikke kjøres i ruspåvirket tilstand.
  • Elsparkesykler skal ha lys foran og bak, samt refleks foran, bak og på sidene.
  • Det er påbudt å følge trafikkreglene og vise hensyn til andre trafikanter.

Folk spør også

Hva skjer hvis du blir tatt med ulovlig el sparkesykkel?

Blir du tatt med en elsparkesykkel som gr fortere enn 20 km/t kan du f bot, miste frerkortet, f utsettelse p frerkortet og/eller i verste fall havne i fengsel.

Fullstendig svar på www.ungitrafikken.no


Hva skjer om man kjører ulovlig sparkesykkel?

Bryter du reglene kan du straffes med bter (forenklet forelegg) og med inndragning av frerkortet.

Fullstendig svar på www.naf.no


Hvordan fjerne sperre på el sparkesykkel?

Nei, dette er ikke mulig. For at sparkesykkelen skal vre lovlig skal ikke brukeren kunne endre sperren til en hastighet over 20 km/t. Les mer om dette p Statens Vegvesen sin nettside.

Fullstendig svar på kundeservice.e-wheels.no


Hva skjer hvis man ikke har forsikring på el sparkesykkel?

Blir du stoppet med et slikt kjrety uten forsikring vil du bli btelagt med 5.000 kroner. Men enda verre er det om det skulle skje en skade/ulykke, da vil du ogs st med ansvaret selv og m dekke kostnader knyttet til det. Du trenger ikke ansvarsforsikring p: elektriske kjrety som kun kan kjre under 10 km/t.

Fullstendig svar på www.sparebank1.no


Videoer

The Ten Commandments | Dwight L Moody | Free Christian Audiobook

【Multi SUB】【全集】灭门千金的逆袭,凌橙婚礼现场被羞辱,世界首富三兄弟霸气救妹大逆转!《退婚后被三个大佬哥哥宠上天》#都市 #短剧 #短剧推荐 #热门短剧 #逆袭 #玛丽苏

Aprenda a administrar seu dinheiro como o Barefoot Investor - Audiobook completo em Português

Crypto Pirates Daily News - February 12th, 2021 - Latest Cryptocurrency News Update

ჯენიფერ გეიზი - "უკიდურესი სიმაღლე" - აუდიო წიგნი

Knowit Talks: Bærekraftige digitale økosystem - Patrick Monslaup