Selvkjørende bil stoppet av politiet - kjørte avsted

54

En selvkjørende bil fra selskapet Cruise ble stoppet av politiet i San Francisco, men kjørte avsted igjen før politiet var ferdige. Les om hendelsen og testingen av selvkjørende biler i området.

- Bilen oppførte seg slik den skulle.

Se video: Politi stoppet selvkjørende bil i San Francisco
Bildekilde: www.motor.no

Selvkjørende biler i test

Selvkjørende biler testes mange steder, og San Francisco, i USA, med sin nærhet til Silicon Valley er et slikt sted. Nå har det dukket opp video av hva som kan skje når en slik selvkjørende bil blir stoppet av politiet.

Det er Autoblog som melder om den litt pussige hendelsen som ble filmet av en forbipasserende. Bilen kommer fra selskapet Cruise som utvikler teknologi for selvkjørende biler.

Det er en elektrisk Chevrolet Bolt med tung sensorutrustning på taket. Før Chevrolet og Opel skilte lag ble tidligere modeller av Bolt solgt som Ampera E her i Europa.

Nyheter, bil og motor | Snart kan du få bot - uten at politiet har stoppet  deg
Bildekilde: www.ta.no

Politistopp og videre kjøring

Etter å ha tittet inn i bilen og forsøkt å åpne døren rusler politimannen tilbake til sin bil. Da kjører Chevroleten videre over krysset. Det utløser en politijakt i miniatyr, før den selvkjørende bilen på nytt skrur på nødblinken og stopper.

Hendelsen er bekreftet av Cruise selv på Twitter, som rapporterer at politiet tok kontakt med dem om den stoppede bilen.

Selskapet sier at politiet har et eget nummer de kan ringe når det gjelder deres kjøretøyer, og at bilen oppførte seg akkurat slik den skulle. Tilsynelatende uten å nevne at den kjørte videre før politiet var ferdige.

Det spekuleres i at bilen ble stoppet fordi den kjørte uten lys i mørket. Det skal likevel ikke ha blitt gitt en bot til bilen eller selskapet for hendelsen.

Selvkjørende biler i San Francisco-området

Det har kjørt selvkjørende biler i San Francisco-området i årevis, der blant annet Alphabet-eide Waymo har trillet rundt siden 2017. I starten var det riktig nok med mennesker i førersetet, og lenge har kun ansatte i Google, som også er eid av Alphabet, kunnet bruke bilene.

Cruise fikk sin tillatelse til å kjøre førerløst i september 2021, og har bare lov til å kjøre i 30 miles per time, eller omlag 48 kilometer i timen. Bilene kan plukke opp passasjerer som en taxitjeneste på kveld og natt.

Også flere steder i verden testes full selvkjøring. Japan og Kina har biltesting, og til dels liknende taxitjenester som Cruise.

Her til lands har de mest omtalte prosjektene med selvkjøring involvert busser. To mindre bybusser i Oslo har vært testet på korte traseer, mens en større selvkjørende bybuss i Stavanger er på vei inn i tjeneste i disse dager.

Politiet stoppet bilist som kjørte for sakte
Bildekilde: www.aftenbladet.no

Politietterforskning etter biltyveri

Politiet ble kontaktet etter at en privatperson ikke fikk betalt for bilen han skulle selge på Nøtterøy torsdag kveld.

Bilen er en Mercedes 2020-modell og skal ha en verdi på rundt en million kroner.

Selgeren tok kontakt med politiet etter at kjøperen skal ha kjørt av sted uten å ha betalt for seg.

Bilen ble observert i Grenland og ville ikke stoppe for politiet. Politiet stoppet biljakten av taktiske hensyn.

Etter kort tid ble bilen funnet uskadd etter ved Kjørbekk i Skien, men fant ingen sjåfør.

Samtidig måtte politiet prioritere ressurser til en knivstikking i Skien sentrum.

Politiet ønsker tips i saken og mistenker en person for tyveri eller bedrageri.

Norsk ekspert: Dødsulykken med selvkjørende Uber-bil kunne neppe skjedd i  Norge
Bildekilde: www.aftenposten.no

Samarbeid med politiet

I en uttalelse publisert på Twitter sier Cruise at de samarbeider med politiet i San Francisco om hvordan de skal forholde seg til de autonome bilene, og at de har et telefonnummer de kan kontakte operatøren på i situasjoner som denne.

En talsperson for Cruise sier til Bloomberg at skjermen på dashbordet viser et telefonnummer i situasjoner som denne. Dersom det er passasjerer om bord kan de kontakte Cruise gjennom en egen toveiskommunikasjonskanal i bilen.

Det ser tilsynelatende ut til at bilen forsøker å unnslippe politiet i begynnelsen av videoklippet, men Cruise sier at bilen oppførte seg som tiltenkt. De sier at bilen viket for politibilen, og kjørte til siden på nærmeste egnede sted. Ingen bøter ble utstedet for kjøring uten hovedlys.

Dette er for øvrig ikke første gang Cruise har tiltrukket seg San Francisco-politiets oppmerksomhet. I 2018 ble en av deres biler stoppet for å ha kjørt for nærme en fotgjenger. Cruise sa den gangen at deres data viste at bilen – som hadde en fører som overvåket bilen om bord – ikke gjorde noe galt. Politiet endte likevel med å bøtelegge føreren, som var juridisk ansvarlig for kjøretøyet.

Se også

Folk spør også

Har politiet lov til å stoppe biler uten grunn?

Nr kan politiet stoppe deg? For at politiet skal stoppe deg m de ha en grunn, og de m ha en hjemmel. En hjemmel er en lovbestemmelse som sier nr politiet kan stanse noen.

Fullstendig svar på www.rasismeveileder.no


Kan politiet ta bilen min?

I forskrift om godkjenning og registrering av utrykningskjrety 1 fremgr det at utrykningskjrety skal vre godkjent av statens vegvesen. Politiet har derfor ikke anledning til bruke bilen din som utrykningskjrety for kjre etter noen de mistenker for ha gjort noe straffbart.

Fullstendig svar på www.ung.no


Videoer

Day In The Life of Senior Living On $289 per Month In Her RV Life

Elif Episode 194 | English Subtitle

TEN INCREDIBLE HUMANOID ENCOUNTERS

The French UFO Wave of 1954: The Humanoids

都市情感电视剧《请叫我机长大人》16: 重男轻女家庭的女机长为躲避家庭的矛盾,意外邂逅被母亲控制人生的男医生,两人相识相爱,共同面对生活难题(佟丽娅、佟大为、檀健次、郑合惠子)

The Wonderland Murders

Joshua Tree National Park | Legends, Disappearances, and Survival Stories!

The Call of the Wild Audiobook by Jack London