Snowden om norsk lovforslag: - En forbrytelse

51

Les om Edward Snowdens kritikk av et norsk lovforslag som tillater masselagring av nordmenns datatrafikk, og hans oppfordring til nordmenn om å beskytte sine rettigheter.

Bakgrunn

Varsler og sikkerhetsekspert Edward Snowden har uttrykt sterke bekymringer og kritikk mot et norsk lovforslag som tillater masselagring av nordmenns datatrafikk. I september ble det kunngjort at regjeringen hadde gitt Etterretningstjenesten tillatelse til å samle og lagre store mengder data om nordmenns nettaktiviteter. Dette systemet er for øyeblikket i testfasen, og når det tas i bruk fullt ut, vil det innebære at nesten all aktivitet på nettet, inkludert kommunikasjon med andre og besøk på nettsider, vil bli lagret i store arkiver.

EU-domstolen har allerede i september i fjor erklært slik ukritisk masseovervåkning som ulovlig. Likevel ser det ut til at planene om masselagring av data fortsatt er uendret.

Tekna, en organisasjon for ingeniører og teknologer, var blant de første til å reagere på dette lovforslaget da det ble kjent. Nå har de fått følge av Edward Snowden, som har publisert en kronikk i NRK der lovforslaget kritiseres. I en Twitter-tråd uttrykker han sin uforståelse over at Norge, en geografisk velsignet og politisk sofistikert nasjon, frivillig omfavner masseovervåkning av innbyggernes aktiviteter på nett.

Snowden advarer Norge mot overvåkningsloven - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Kritikk av lovforslaget

Snowden mener at Norge verken trenger eller vil ha noen fordeler av et slikt system for masseovervåkning. Han hevder at lovforslaget eksisterer kun til fordel for utenlandske etterretningspartnere, som ønsker å lukke hull i et globalt system for masseovervåkning. Snowden oppfordrer nordmenn til å stille seg to spørsmål: Hvem vil virkelig ha dette systemet, og er de til og med norske? Han mistenker at lovforslaget er et bestillingsverk fra amerikanske myndigheter til den norske regjeringen, og at det utgjør et brudd på både offentlig og privat suverenitet.

De nye loven vil tillate innsamling av all data som krysser landets grenser, inkludert telefonnummer, e-postkommunikasjon, besøkte nettsider og IP-adresser. Dataene vil bli lagret i 18 måneder. Lovens formål er å beskytte Norge mot trusler utenfra. Imidlertid påpeker Datatilsynet at selv om loven skal beskytte nordmenn bosatt i Norge mot etterforskning basert på data samlet inn gjennom dette programmet, vil alle nordmenn likevel få lagret store mengder data om sin nettaktivitet når de bruker tjenester som lagrer eller henter data om oss på servere i utlandet.

Snowden kritiserer norsk etterretningssystem – på norsk - Digital Norway
Bildekilde: digitalnorway.com

Snowdens oppfordring

Snowden avslutter sin kritikk av lovforslaget med en oppfordring til alle nordmenn om å beskytte sine rettigheter, ellers risikerer de å miste dem, akkurat som alle andre. Han mener at det er viktig at norske kontrollorganer og domstoler sikres tilstrekkelige ressurser og kompetanse for å kunne utføre sin rolle på en effektiv måte. Han legger også vekt på behovet for en mekanisme som lar systemet avvikles og alle dataene slettes av sikkerhetsmessige årsaker.

Den norske overvåkningsloven har vekket sterke bekymringer og debatt blant eksperter og organisasjoner. Det gjenstår å se hvordan myndighetene vil håndtere denne kritikken og om det vil påvirke implementeringen av loven.

Se også

Nyheter 22.03.2024, 16:36 65
Har Norge droner?
Nyheter 10.01.2024, 12:52 58
Hvilke Iphoner får iOS 17?