Sommerspalten: «Tek fort, Nerdelandslaget»

55

Oppdag hvordan teknologi og dingser har en stor innvirkning på Nerdelandslagets hverdag. Les om spillkonsoller, robotstøvsugere og mer!

En av Norges største spillnerder angrer på å ha kjøpt Red Dead Redemption 2

Nerdelandslaget er Norges største spillpodkast, som de selv sier er «av nerder for nerder». Podkasten drives av fem over gjennomsnittet spillinteresserte sjeler, som naturligvis sørger for å ha med seg Nintendo Switch på ferie.

Hvordan preges livet ditt av teknologi og dingser du omgir deg med i hverdagen?

  • Andreas Hedemann: - Jeg er helt avhengig av teknologi! I tillegg til å ha en spillkonsoll i hvert rom, støvsuges huset vårt av to robotstøvsugere og hagen klippes av robotgressklipper. Jeg venter bare på robot-sette-inn-og-ta-ut-av-oppvaskmaskin, robot-skifte-på-seng og robot-henge-opp-og-brette-klesvask.
  • Sebastian Brynestad: - Jeg bruker kun fjærpenn og papyrus. Men unner meg litt WAP Wireless Application Protocol på lørdag. Men på en seriøs note, så er det teknologi i omtrent alt jeg gjør, om det er skriving i final-draft på Mac-en eller innspilling av musikk med lydkort og mikrofoner, samt gaming, da. Det et jo som en jernlunge å regne, uten gaming så er det slutt for denne skrotten.
  • Ida Dorthea Horpestad: Uten teknologi som hjelpemiddel hadde både jobb, privatlivet og hobbylivet vært veldig annerledes. Jeg er helt avhengig av å kunne kommunisere digitalt, kunne spille demoer av låter jeg skriver, utforske nye spillverdener og ha strøm nok på mobilen så jeg får vist frem månedskortet på toget. Støtter Andreas Hedemann, som huseier har kanskje den beste investeringa jeg har gjort i år vært robotgressklipper! Jeg kaller den for Gresla’n (ref Tesla).
  • Hasse Hope: Fordi året tross alt er 2023, er jeg omgitt av teknologi som blant annet mobiltelefon, TV, og bærbar datamaskin. Uten disse ville livet mitt minnet mer om hvordan verden var før disse ble oppfunnet! Med min mobiltelefon har jeg tilgang til internett, kart, e-post - alle oppfinnelser som ville vært utenkelige i gamle dager.

Har du gjort et skikkelig tek-bomkjøp?

  • Andreas Hedemann: - Mitt aller verste tek-kjøp er da jeg lot meg friste av Kickstarter-kampanjen for konsollen OUYA i 2012. Den skulle være en spillrevolusjon, men da jeg fikk konsollen hjem på døra 18 måneder etter at jeg betalte, viste det seg å være en konsoll med kraft tilsvarende en halvdårlig Android-telefon med en kontroller som føltes som et leketøy. Jeg spilte på maskinen to ganger og har ikke rørt den siden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er ikke bare i butikken at Wahl fisker etter ørepropper. I sommer har fysiker og programleder Andreas Wahl syklet Atlanterhavsveien og dratt fram symaskinen, men når han er hjemme er det popnagletangen som tar all oppmerksomheten.

Hvordan preges livet ditt av teknologi og dingser du omgir deg med i hverdagen?

Dingser vekker meg, forteller meg hvordan været sannsynligvis blir, klipper gresset, loggfører sykkelturen til jobb, styrer lys og varme på en energieffektiv måte, underholder meg med både lyd og bilde… og en drøss med andre gleder i livet.

Men jeg hater når telefonen kontrollerer meg og ikke omvendt. Når jeg våkner fra scrolletåka og innser at jeg har kasta bort en halvtime av livet mitt, helt ufrivillig. Det er en evig kamp for meg å ta tilbake kontrollen over oppmerksomheten min.

Har du gjort et skikkelig tek-bomkjøp?

Det første jeg kommer på er at jeg til stadighet kjøper tec7 - sånn lim-, tette- og fugemasse. Det koster litt, men det kan jo brukes til alt! ...tenker jeg. For deretter å bruke cirka ti prosent av patronen til én jobb, og så la resten tørke ut. Det er mitt hyppigste tek-bomkjøp.

Under kan du se Andreas bli norgesmester i morellsteinspytting:

Selda Ekiz finner glede i å redusere strømbruket i smarthjemmet: Flyt for flyt. Fysiker og programleder Selda Ekiz (38) har vært programleder for både «Newton», «Klassequizen og «Alle mot 1». Til høsten kan du se henne på kokkeskole med Eyvind Hellstrøm, men ellers koser hun seg med å effektivisere smarthjemmet.

Hvordan preges livet ditt av teknologi og dingser du omgir deg med i hverdagen?

Livet mitt er stappfullt av tek. Mest fordi jeg har en samboer som har «smartet» opp hele huset fra topp til tå. Jeg hadde nok gjort det selv om det ikke var for ham, men det er noe veldig tilfredsstillende med å kunne styre hele huset via mobilen, lage egne «flows» for at lys/duppeditter skal skru seg på når det trengs uten at jeg gjør noe aktivt for å skru de på. Automatisere hjemmet, liksom. Og når man når en viss alder er det veldig moro å følge med på strømforbruket for å både redusere det og for å avlaste nettet sånn at man føler man bidrar til noe større.

Har du gjort et skikkelig tek-bomkjøp?

Om jeg har! Jeg har alltid vært interessert i det siste av det siste, men jeg tror mini-discen jeg kjøpte i 2004 eller noe sånt var det største bomkjøpet mitt. Den var populær i cirka fire minutter før den ble faset ut av mp3-spilleren. Men den ligger nå i skuffen min med alle dingsene. Da sitter jeg og tenker på hvor fort utviklingen har gått på noen få tiår. Gud bedre, nå følte jeg meg gammel. Takk for den.

Hvilken dings er en du ikke visste du trengte, og hvordan kom du over denne?

Nintendo Switchen min. Den har reddet psyken min. Jeg visste ikke at det bodde en liten gamer i meg engang. Ellers var jeg veldig glad i flyten jeg programmerte en gang for at kaffemaskinen skulle starte når vekkerklokka mi ringte. Men da bodde jeg alene, nå har jeg en samboer som står opp før meg og lager kaffen. Det er hakket koseligere.

Er det noe du nerder veldig over, som du gjerne vil dele med andre?

Jeg nerder over relativt mye, egentlig, alt fra fugler til lokalhistorie til kalligrafi. Men det som jeg syns er aller mest moro å nerde over akkurat nå er å sy! Jeg brukte nettopp min mors gamle mekaniske symaskin i Tyrkia. Den er haug-gammel, men funka som fjell. Ikke noe elektronikk, bare en god gammeldags mekanisk innretning som er laget for å vare i mange hundre år.

Hvilke dingser tar du alltid med deg på ferie?

Min elektriske tannbørste, telefonen min og Switchen min. Og iPaden for å redigere litt film.

Nerdelandslaget - I sesongens siste ordinære episode... | Facebook
Bildekilde: m.facebook.com

Videoer

Age of Empires IV - French

🔴Live - Age of Empire IV (2v2 Multiplayer) - Abbasid Dynasty

PUBG (Putin's $200 Billion // Navalny // Invasion of Ukraine)

Grand Theft Auto V (Story) - Part 1

Grand Theft Auto V (Story) - Part 3🚩

🔴Live - Age of Empire IV (3v3 Multiplayer, England 🇬🇧) // JokerMads Stream

🔴Live - Age of Empire IV (Multiplayer) - JokerMads Stream ENGLISH 🇬🇧

🔴Live - Age of Empire IV (Multiplayer) - England! 🇬🇧 💂