Spotify fjerner «hatmusikk» fra tjenesten sin

47

Den populære strømmetjenesten Spotify har nylig tatt grep for å bekjempe rasistisk innhold på sin plattform. Dette tiltaket kommer som en respons på den økte debatten om rase- og diskriminering, spesielt i lys av en nylig terroraksjon mot antirasistiske demonstranter i USA.

Den populære strømmetjenesten Spotify har nylig tatt grep for å bekjempe rasistisk innhold på sin plattform. Dette tiltaket kommer som en respons på den økte debatten om rase- og diskriminering, spesielt i lys av en nylig terroraksjon mot antirasistiske demonstranter i USA.

Flere IT-aktører har allerede innført tiltak mot det de anser som rasistiske ytringer, og nå har også Spotify sluttet seg til denne kampen. Ifølge Billboard har strømmetjenesten bekreftet at de har fjernet såkalt «white supremacist»-musikk fra sin tjeneste. Begrepet «white supremacist» brukes for å beskrive høyreekstreme grupper, ofte med nynazistiske tendenser.

Spotify kaster ut «hatmusikk» fra tjenesten - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Oppdagelsen av rasistisk innhold på Spotify

Digital Music News publiserte nylig en artikkel med overskriften «I Just Found 37 White Supremacist Hate Bands on Spotify», der de listet opp angivelig rasistiske musikkgrupper. Spotify reagerte umiddelbart på denne oppdagelsen og bekreftet at de har fjernet mange av gruppene som ble identifisert. De jobber nå raskt med å evaluere resten av dem.

Det er primært grupper som tidligere er definert som rasistiske av organisasjonen The Southern Poverty Law Center som er berørt av dette tiltaket. Denne organisasjonen overvåker og identifiserer hatgrupper i samfunnet, og de har tidligere hatt lignende konfrontasjoner med blant annet Apple iTunes-butikken.

Det er viktig å merke seg at låtene som er fjernet fra Spotify har et relativt lite publikum. En fullstendig liste over de 37 gruppene kan man finne hos Digital Music News.

Spotify fjerner gratissperrene - gat.no
Bildekilde: www.gat.no

Tiltak mot ulovlig innhold

Spotify understreker at til tross for at det er plateselskaper og utgivere som er ansvarlige for innholdet de leverer til tjenesten, tolererer de ikke ulovlig innhold som fremmer hat og vold mot raser, religion eller legning. De tar raskt affære når slikt materiale oppdages, og fjerner det umiddelbart.

The Southern Poverty Law Center har tidligere flagget det fjernede innholdet som rasistisk, og deres arbeid med å identifisere og bekjempe hatgrupper har også ført til fjerning av innhold fra Apple iTunes.

Spotify fortsetter å vokse

Ut over kampen mot hatmusikk har Spotify også oppnådd en betydelig milepæl i antall betalende brukere. Ifølge Variety har Spotify nådd 60 millioner betalende brukere per juli måned. Dette markerer en økning på 10 millioner brukere på bare fem måneder. Den totale brukermassen i juni lå på imponerende 140 millioner.

Det er uklart hvor mange brukere hovedkonkurrenten Apple Music har akkurat nå, men Spotify har uansett en betydelig ledelse når det gjelder betalende brukere. Apple Music meldte om 27 millioner abonnenter ved utgangen av juni, mens Spotify allerede hadde passert 50 millioner tidligere samme år.

Andre strømmetjenester som Google Play Music og Tidal har ikke offentliggjort nøyaktige tall for antall brukere, men Spotify fortsetter å dominere markedet når det gjelder betalende abonnenter.

Fjerner musikken fra Spotify i solidaritet med Neil Young - VG
Bildekilde: www.vg.no

Konklusjon

Spotify har tatt et viktig skritt mot å bekjempe rasistisk innhold på sin plattform ved å fjerne «hatmusikk» fra sin tjeneste. Med dette tiltaket viser de at de tar ansvar for innholdet som tilbys til brukerne sine. Samtidig fortsetter Spotify å oppnå imponerende vekst i antall betalende brukere, og befestes som den ledende musikkstrømmetjenesten på markedet.

Kilder:

  • Billboard
  • Digital Music News
  • Variety
WSJ: Spotify fjerner Neil Young-musikk etter podkast-konflikt - VG
Bildekilde: www.vg.no