Tesla fjerner radaren fra Model 3 og Model Y

65

Tesla Vision erstatter radaren i Model 3 og Model Y i Europa og Midtøsten. Les mer om Teslas overgang til kamerabasert autopilotsystem og dens virkning på selvkjørings- og sikkerhetsfunksjonalitet.

Heretter er det ren kamerabasert «Tesla Vision» som gjelder.

Teslas kamerabaserte autopilotsystem Tesla Vision skal nå rulles ut i Europa og Midtøsten. Fra og med april 2022 vil nye eksemplarer av Model 3 og Model Y for disse markedene ikke lenger være utstyrt med radar, men vil kun benytte seg av kameraer og prosesseringskraft for å levere selvkjørings- og sikkerhetsfunksjonalitet.

Dette melder Tesla selv via sine hjemmesider.

Tesla fjerner avstandssensorer - Terjes biler - bedre enn LIDAR?
Bildekilde: terjebjornstad.com

Overgangen til Tesla Vision

Ifølge selskapet skal ikke overgangen fra radar til Tesla Vision føre til dårligere sikkerhet eller andre begrensninger i funksjonalitet. Men i en overgangsperiode vil bruk av selvstyring (autosteer) bli begrenset til en maksimumshastighet på 129 km/t (80 mph) og ha en større minimumsdistanse til bilen foran.

Med tanke på at norske fartsgrenser uansett er godt under dette, spørs det hvor merkbart endringen vil være for de fleste Tesla-sjåfører på norske veier. Planen er uansett at dette i løpet av noen uker skal tilbake til normal drift via programvareoppdateringer.

Ingen andre standard sikkerhetsfunksjoner skal være berørt av overgangen, ifølge Tesla.

Tesla Model 3, Model Y Dropping Radar Sensors
Bildekilde: www.caranddriver.com

Tesla Vision i andre markeder

Overgangen fra radar til kameraer er strengt tatt ikke ny. Tesla har allerede gjort det samme grepet med innføring av Tesla Vision i det nordamerikanske markedet. For Model 3 og Model Y har dette vært gjeldende i nye biler fra mai måned 2021.

I samme region ble også Model S og Model X utstyrt med Tesla Vision midtveis i februar 2022. Sånn sett kan vi regne med at radaren i disse modellene snart vil forsvinne på denne siden av Atlanterhavet også.

Se også

Ulike tilnærminger til selvkjørende teknologi

Tesla skiller seg fra andre bilprodusenter som Volvo og Mercedes-Benz ved å kun benytte seg av kameraer og fjerne radaren. Flere andre bilprodusenter tar i bruk både radar og lidar i biler som på sikt skal bli selvkjørende.

Enkelte eksperter, som Ane Dalsnes Storsæter som tidligere har forsket på automatisert kjøring og nå leder Products R&D-avdelingen hos Q-Free, er skeptiske til Teslas valg om å kun stole på kameraer. Hun mener at biler trenger flere ulike sensortyper for å kunne kjøre selv og at redundans er viktig.

Tesla tar vekk radaren på norske Model Y og 3: Norsk ekspert er skeptisk -  Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Argumenter for og imot kamerabaserte systemer

Teslas AI-sjef Andrej Karpathy har tidligere argumentert for at et kamerabasert system vil redusere misforståelser og føre til raskere beslutninger. Han mener at å samle, bygge og vedlikeholde dataene fra lidar ikke er skalerbart, og at et kamerabasert system kan brukes overalt i verden.

På den andre siden påpeker Storsæter at maskinlæring ikke kan generalisere slik som mennesker kan, og at et kamerabasert system vil ha begrensninger i å identifisere objekter riktig i alle tilfeller. Hun peker også på at automatiserte systemer kan ha problemer med å oppdage objekter som barn eller kvinner i korte skjørt.

Tesla dumper radaren. Går over til kamerabasert system - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Fjerning av ultralydsensorer

I tillegg til å fjerne radaren, har Tesla også kunngjort at de vil fjerne de tolv ultralydsensorene som vanligvis har vært plassert i fremre og bakre støtfanger på Model 3 og Model Y. Disse sensorene har blitt benyttet av autopiloten for å overvåke området rett foran og bak bilen.

Denne endringen vil midlertidig føre til at noen funksjonaliteter som parkeringsassistent, automatisk parkering og tilkalling ikke vil være tilgjengelige på modeller som ikke har ultralydsensorer. Tesla vil imidlertid jobbe med å utvikle Tesla Vision slik at disse funksjonalitetene kan gjenopprettes.

Det er verdt å merke seg at Tesla har tidligere midlertidig fjernet funksjonalitet som radaren for å fokusere på Tesla Vision. Dette ble gjort fordi selskapet mener at et kamerabasert system gir bedre resultater.

Med Tesla Vision, som kun benytter seg av kameraer og prosesseringskraft, håper Tesla å levere selvkjørings- og sikkerhetsfunksjonalitet på Model 3 og Model Y i Europa og Midtøsten. Selskapet hevder at overgangen ikke vil påvirke sikkerheten eller andre standard sikkerhetsfunksjoner på bilene.

Folk spør også

Har Tesla Model y sensor?

I fjor hst fjernet Tesla de skalte ultrasoniske parkeringssensorene fra Model 3 og Model Y, og det ble sagt at kameraene vil erstatte sensorene. Systemet kaller de for Tesla Vision.

Fullstendig svar på www.tek.no


Hvor mange kamera har Tesla Model Y?

Tre kameraer festet bak frontruten som gir en bred sikt foran bilen, og fokusert langdistansegjenkjenning av objekter. 120 graders fisheye linse fanger opp trafikklys, hindringer i kjrebanen, objekter nrme bilen. Spesielt nyttig i bytrafikk og kjring i lav hastighet.

Fullstendig svar på www.tesla.com


Har Tesla kamera?

Det er montert et kamera i hver drstolpe. Det er montert tre kameraer p frontruten over bakspeilet. Det er montert et kamera p hver frontskjerm.

Fullstendig svar på www.tesla.com


Hva er Tesla Vision?

Tesla Vision Park Assist gir deg tilbake bde visuell visning og lydsignaler nr du nrmer deg ting. Den bruker kameraene for gi deg 360 graders visning rundt bilen.

Fullstendig svar på elbil.no


Videoer

Tesla Model 3 Secret Sites! Watch any TV service and Waze

17 Tesla Model 3/Y Hidden Features You NEED To Know!

23 NEW Hidden Tesla Features You Should Know About!

Er faceliftet Tesla Model 3 stadigvæk det BEDSTE elbilskøb lige nu?

BRAND NEW Hidden Features! - Tesla Model 3 + Model Y

Drehbares Display im Tesla Model 3/Y verbauen! So gehts! | Tips, Tricks & More

2022 Tesla Model Y (inc. 0-100) review: There's one major flaw to this SUV...

Tesla Model 3/Y - Autofold Mirrors