Trump skal vurdere å totalforby Huawei og ZTE i USA

103

Frykt for spionasje og bekymring blant mobiloperatører. Les om Donald Trumps vurdering av å totalforby Huawei og ZTE i USA, og hvordan det kan påvirke bransjen og forbrukerne.

Frykt for spionasje

Den amerikanske presidenten Donald Trump vurderer å innføre et nasjonalt forbud mot kinesiske telekommunikasjonsprodukter på det amerikanske markedet, ifølge flere kilder til Reuters. Dette forbudet vil i så fall ramme Kinas to største produsenter, Huawei og ZTE, hardest. Årsaken til forbudet er at amerikanske myndigheter mistenker at Kina driver med avlytting gjennom produktene som disse selskapene lager.

Beskyldninger om spionasje fra kinesiske selskaper har vært pågående i flere måneder. Allerede i august i år ble det innført et forbud mot bruk av Huawei- og ZTE-utstyr for statsansatte i USA. Nå vurderer Trump å ta i bruk den såkalte "International Emergency Economic Powers Act" for å forby bruk av kinesiske komponenter og utstyr. Denne loven gir presidenten fullmakter til å handle i nødstilfeller der rikets sikkerhet står på spill.

Trump vil bannlyse ZTE og Huawei-telefoner i USA - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Bekymring blant mobiloperatører

Rural Wireless Association (RWA), som representerer små mobiloperatører med under 100 000 kunder, er bekymret for konsekvensene av et totalforbud. Mange av medlemmene i RWA bruker kommunikasjonsutstyr fra ZTE og Huawei, og de frykter at de må rive ned og erstatte alt utstyret som er satt opp. Kostnadene for å erstatte dagens utstyr kan bli betydelige, anslagsvis 800 millioner dollar eller nærmere syv milliarder norske kroner.

Per nå har hverken Huawei eller ZTE kommet med noen kommentarer eller uttalelser angående dette mulige forbudet. Kinesiske myndigheter er heller ikke spesielt snakkesalige om saken, men en talskvinne for Kinas utenriksdepartement har uttalt at de ikke vil kommentere før ting er offisielt bekreftet.

Donald Trump to BAN Huawei from US market as TRADE WAR ESCALATES | World |  News | Express.co.uk
Bildekilde: www.express.co.uk

Forbudet og konsekvensene

Det nye forbudet vil omfatte bruk av Huawei- og ZTE-komponenter som er ansett som "essensielle" eller "kritiske" for systemene de brukes i. Dette vil blant annet påvirke mobiltelefoner, utstyr brukt i telemaster, rutere og sendere - alt som kan brukes for å rute og lese data. Forbudet vil tre i kraft i løpet av de neste to årene.

For å hjelpe selskaper som blir berørt av forbudet med å håndtere kostnadene ved å bytte ut utstyret, har Federal Communications Commission (FCC) blitt instruert om å prioritere statlig støtte og finansiering til disse selskapene.

Huawei har lenge ønsket å etablere seg på det amerikanske markedet, men har møtt motstand fra amerikanske myndigheter på grunn av sikkerhetsbekymringer. Med dette nye forbudet blir det enda vanskeligere for Huawei å selge sine produkter i USA, og selskapet vil trolig måtte fokusere på andre markeder for å oppnå sin målsetting om å bli verdens største mobilprodusent.

Konsekvensene av et totalforbud vil være store, både for Huawei og ZTE, samt for mobiloperatører og forbrukere i USA. Det gjenstår å se om Trump iverksetter dette forbudet og hvordan det vil påvirke den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina.

Kilder: Reuters

Se også

Nyheter 12.05.2024, 01:28
Er 100gb mye?
Nyheter 12.05.2024, 01:29
Når kom Windows 8?