Varsler om tomme butikkhyller før jul

55

Problemer med produksjon og frakt over hele verden har ført til advarsler om tomme butikkhyller før jul. Les om hvordan den pågående importkrisen påvirker tilgangen på varer og prisøkninger. Nordiske aktører advarer om trusselen mot julehandelen i Norge.

Problemer med produksjon og frakt over hele verden

Problemer med produksjon og frakt over hele verden har ført til advarsler om tomme butikkhyller før jul. Den pågående importkrisen har skapt utfordringer som vil ramme både internasjonale markeder og Norge. Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, bekrefter at Norge ikke vil unnslippe konsekvensene av denne krisen.

Den økende pandemien har blitt pekt på som hovedårsaken til de enorme frakt- og produksjonsproblemene. Manglende lastecontainere har ført til forsinkelser og prisøkninger, og flere produkter har vært vanskelige å få tak i. I USA har fraktproblemene blitt så merkbare at emneknaggen #EmptyShelvesJoe trendet på Twitter. Det rapporteres om at skip har blitt stående fast utenfor California, noe som har forsinket leveranser av varer som brødristere, joggesko, sykler og biler. Prisen for barneleker har også økt med hele 10 prosent.

Den pågående importkrisen påvirker også tilgangen på populære elektronikkprodukter som datamaskiner, spillkonsoller, kjøretøy og husholdningsapparater. Internasjonale medier som Wired, Bloomberg og CNBC advarer nå mot å utsette julegaveshoppingen på grunn av denne krisen. De oppfordrer forbrukerne til å starte julehandelen tidlig og være oppmerksomme på begrensede tilbud.

Varsler tomme butikkhyller før jul -folk bør foreta juleinnkjøpene nå |  Søkelys
Bildekilde: www.sokelys.com

Trusselen mot julehandelen i Norge

Dette internasjonale problemet vil også bli merkbart i Norge. Nordisk kommunikasjonssjef i Power, Siri Røhr-Staff, bekrefter at det er utfordringer med både produksjon og frakt over hele verden, og dette vil påvirke Norge. Selv om det er tilstrekkelig med varer til Black Friday og jul takket være store lagre og innkjøp, vil produktmangelen og prisøkningene kunne true julehandelen i Norge.

Fraktforstyrrelser, produksjonsutfordringer og kaos ved verdens havneknutepunkter har ført til forsinkelser, delvis tomme butikkhyller og økte varepriser. Dette skaper bekymring for årets julehandel, og internasjonale aktører advarer om den truende situasjonen. Fraktkostnadene har skutt til himmels, noe som tvinger både varehandelen og forbrukerne til å betale mer.

For eksempel har selskapet Balsam Hill, spesialist på salg av kunstige juletrær og juledekorasjoner, sett seg nødt til å øke prisene med rundt 20 prosent på grunn av høye fraktkostnader. Dette kan ha store negative konsekvenser for selskapet og andre aktører i bransjen.

Alt i alt tyder de internasjonale trendene på at det vil være et økende trykk på varer, spesielt innen elektronikk. Forbrukere oppfordres til å være tidlig ute med julehandelen for å sikre tilgang til ønskede produkter.

Varsler tomme butikkhyller før jul -folk bør foreta juleinnkjøpene nå |  Søkelys
Bildekilde: www.sokelys.com