Vil ha gruppesøksmål mot Polestar etter rekkevidde-påstander

141

Et svensk investeringsselskap leder an i et massesøksmål mot Polestar Norge etter påstander om misvisende opplysninger angående rekkevidden til elbilen Polestar 2. Søksmålet kan omfatte opp mot 3500 norske kjøpere og ha en erstatningssum på opptil 262,5 millioner norske kroner. Les mer om saken her.

Bakgrunn

Et svensk investeringsselskap ved navn Kapatens Partners AB planlegger å lede an i et massesøksmål mot Polestar Norge. Dette kommer som følge av påstander om misvisende opplysninger angående rekkevidden til elbilen Polestar 2. Polestar hadde tidligere oppgitt at en fulladet batteri hadde en rekkevidde på 470 km, og at man kunne kjøre fra Oslo til Hemsedal uten bekymringer. Imidlertid har det vist seg at rekkevidden ikke er så god i praksis, spesielt om vinteren. Polestar endret senere destinasjonen til Norefjell, som ligger nærmere Oslo. Kapatens mener at Polestar brøt markedsføringsloven ved å gi villedende opplysninger, og hevder at kunder som kjøpte en Polestar 2 frem til Hemsedal-byttet kan ha rett på erstatning.

Beklager etter brev om gruppesøksmål til Polestar-kunder
Bildekilde: www.bilbransje24.no

Omfang av gruppesøksmål

Kapatens estimerer at gruppesøksmålet vil omfatte opp mot 3500 norske kjøpere og ha en erstatningssum på opptil 262,5 millioner norske kroner. Dette er beregnet ut fra en pris på omtrent 500.000 kroner per bil og en erstatning på 15 prosent av kjøpesummen, altså 75.000 kroner. For å få med så mange som mulig, har Kapatens sendt brev til norske Polestar-kunder og informert Polestar skriftlig om søksmålet.

Gruppesøksmål: Vil kreve en kvart milliard i erstatning til norske Polestar -kunder
Bildekilde: www.tv2.no

Markedsføringsloven og Forbrukertilsynets rolle

Forbrukertilsynet bekrefter at å gi uriktige og overdrevne løfter i markedsføringen, inkludert rekkeviddeopplysninger for elbiler, kan være villedende og et brudd på markedsføringsloven. Hvis påstanden i markedsføringen er basert på visse forutsetninger som bare er riktige under spesifikke forhold, må dette komme klart frem. Forbrukertilsynet har også konkludert med at Polestar brøt Markedsføringsloven ved å rette markedsføring til personer som hadde reservert seg mot dette i Reservasjonsregisteret. Kapatens har beklaget at de ikke undersøkte om kunder hadde reservert seg mot markedsføring før de sendte brev, og takker Forbrukertilsynet for å gjøre dem oppmerksomme på denne feilen.

Krav om prisavslag

NAF, på vegne av medlemmer som kjøpte Polestar før endringen av markedsføringen i januar, har sendt et brev til Polestar hvor de krever 70.000 kroner i prisavslag per solgte bil. Dette kommer som følge av innrømmelsen fra Polestar om at markedsføringen var misvisende. Kapatens planlegger et gruppesøksmål mot Polestar basert på samme grunnlag, og de har allerede fått mange henvendelser fra norske Polestar-kunder som ønsker å delta i søksmålet.

Søksmål mot Polestar: NAF mener de erkjenner misvisende markedsføring
Bildekilde: www.tv2.no

Oppsummering

Polestar er nå konfrontert med muligheten for et gruppesøksmål etter påstander om misvisende rekkeviddeopplysninger for elbilen Polestar 2. Kapatens Partners AB planlegger å lede an i søksmålet, og estimerer at det kan omfatte opp mot 3500 norske kjøpere og ha en erstatningssum på opptil 262,5 millioner norske kroner. Forbrukertilsynet bekrefter at villedende markedsføring kan være et brudd på markedsføringsloven, og har også påpekt at Polestar brøt loven ved å rette markedsføring til personer som hadde reservert seg mot dette. NAF krever prisavslag på 70.000 kroner per solgte bil, og Kapatens har allerede fått mange henvendelser fra norske Polestar-kunder som ønsker å bli med i gruppesøksmålet.

Polestar 2 er utsolgt
Bildekilde: www.motor.no

Folk spør også

Hvor lang rekkevidde har Polestar?

En rute p over 460 km med en stigning p over 1200 m. Resultatet for Polestar i 2023 er en forbedring p nesten 25%, fra 467 km i 2021 til 602 km i 2023, med et snittforbruk p 13,9 kWt/100 km. Dette plasserer Polestar 2 som best i test i sin klasse og nummer 2 sammenlagt blant alle 32 testbiler.

Fullstendig svar på www.polestar.com


Hvor lang rekkevidde har Polestar 2?

Med et 78 kWh batteri og 500 kilometer rekkevidde er bilen et godt alternativ for dem som nsker seg en litt mindre familiebil.

Fullstendig svar på www.naf.no


Hvor langt går Polestar 2 på vinteren?

Vi kom fram med 31 prosent p batteriet og hadde da brukt 62 prosent av bilens batteri p denne turen, noe som tilsvarer en rekkevidde p 330 km p landevei vinterstid – beregnet med prosentregning. Temperaturen p turen varierte mellom 0 og minus 3 grader.

Fullstendig svar på bil24.no


Hvor mange kW for å lade Polestar?

Ladehastighet. Polestar 2 kan lades ved bruk av vekselstrmsladepunkter inntil 11 kW og likestrmsladepunkter inntil 205 kW.

Fullstendig svar på www.polestar.com