Vil ha ny USB-standard for å slippe VR-ledningkaos

46

En felles USB-standard for VR-tilkobling er et etterlengtet ønske blant brukere og aktører i VR-bransjen. Med VirtualLink som en potensiell standard, kan man enkelt koble VR-hodesett til datamaskiner ved hjelp av en USB Type-C-kontakt. Dette vil eliminere behovet for flere kabler og proprietære løsninger, og gi en mer sømløs VR-opplevelse.

Si hei til VirtualLink.

Etter at virtuell virkelighet (VR) først fikk sitt virkelige gjennombrudd for to år siden, har hele moroa vært litt på vent. Vi har ventet på bedre spill, bedre opplevelser samt enda bedre og/eller rimeligere utstyr.

Så da vi tidligere denne måneden endelig kunne svinge oss rundt med HTC Vive Pro, følte vi at vi var på vei mot neste generasjon VR. Men selv om HTC nå har fått samlet alt i én kabel, er vi fremdeles nødt til å styre med en linkboks, DisplayPort, strømforsyning og USB. Dessuten vi egentlig ikke spesielt begeistret for proprietære løsninger heller.

Så når flere av de viktigste aktørene i VR-gamet nå går sammen om å finne en felles standard, ser vi for oss en fremtid der vi kan tenke mer på VR-opplevelsen og mindre på hvordan ting skal kobles sammen.

Bevares, det aller beste vil naturligvis være trådløse løsninger, men det vil ikke alltid være mulig eller praktisk. Så i de tilfellene vi må ha en fysisk «navlestreng» mellom oss og datamaskinen, ville det vært veldig kjekt å ha en standard tilkobling.

Ny 3 meter kabel fra VortexVR USB-A til USB-C Oculus Link Quest 3, Que –  VortexVR.no
Bildekilde: vortexvr.no

Blant tungvekterne som nå ønsker å enes om en standard – og gjerne vil ha med flere på laget – finner vi Nvidia, AMD, Oculus, Valve og Microsoft. De har funnet ut at VirtualLink vil være et passende navn på denne standarden, som skal sørge for at alt som til slutt kreves er en USB Type-C-kontakt.

Dette er jo vel og bra, med tanke på at USB Type-C er enkelt å koble til og har relativt tynne og nette ledninger. Men typisk nok er det ikke bare å ta i bruk en hvilken som helst USB-C som finnes der ute.

Faktisk har gjengen bak VirtualLink funnet ut at ingen av dagens konfigurasjoner av USB-C – standarden åpner nemlig for flere alternative modi – passer helt med kravene til VR, der det er behov for stor båndbredde til både video og data, samt et ønske om å kunne levere nok strøm til hodesettet.

Derfor har de kommet opp med et forslag til en ny USB Type-C Alternate Mode, som det kalles, og da snakker vi selvfølgelig om en VirtualLink Alternate Mode.

Ønsket er at denne skal ha en videobåndbredde på 32,4 gigabit per sekund, som tilsvarer DisplayPort 1.4 eller 4K-oppløsning med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz. Dette finnes riktignok i dagens USB Type-C DisplayPort Alternate Mode, men med VirtualLink er det et ønske om å ha 10 gigabit/s med data over USB 3-standarden i tillegg – noe som ikke er mulig med dagens standarder.

Foruten dette har vi altså dette med strøm, som er viktig for VR-hodesettet å kunne motta gjennom en standard USB-tilkobling.

Oculus Link-kabel 10m | USB-C | for Quest 3, Quest 2| SteamVR | SideQu –  VortexVR.no
Bildekilde: vortexvr.no

USB-C-standarden og behovet for klarhet

USB-C-standarden har gjort det enklere å sette inn pluggen, men det kan være vanskelig for mange å ha oversikt over egenskapene som tilbys, for eksempel når man skal kjøpe seg kabler med best mulig kapasitet.

Denne uken introduserte USB Implementers Forum (USB-IF) nye logoer som bedre skal kunne fortelle brukerne hva kablene støtter. Først må man likevel ha klart for seg at USB ikke er én standard. Det er i alle fall tre forskjellige man må vite om.

USB Type-C (USB-C) 2.1 er nyeste standarden for det fysiske grensesnittet, altså pluggen, kabelen og kontakten. Via kabelen kan det overføres både data og strøm. Det er egne standarder for begge disse.

Den nyeste standarden for dataoverføring, altså USB-protokollen, heter USB4. Den støtter hastigheter på opptil 40 gigabit per sekund.

Men USB4 og eldre er ikke de eneste protokollene for dataoverføring som kan benytte USB-C-grensesnittet. Også Thunderbolt 3 og nyere, samt Displayport Alternate Mode 2.0, benytter USB-C-grensesnittet.

I tillegg kommer altså standarden for overføring av strøm, som heter USB Power Delivery (USB PD). Den nyeste versjonen er 3.1, og den støtter overføring av strøm med en effekt på opptil 240 watt – 5 ampere strømstyrke med en spenning på opptil 48 volt. Dette krever nye kabler.

De nye logoene for sertifiserte kabler og ladere vil spesifikt oppgi hva som er maksimal effekt. For kablene oppgis det også hva som er maksimal datahastighet.

Kilder: Channel Register, Wikipedia, Wikipedia

Se også

Nyheter 10.01.2024, 09:38 54
Når kommer PS5 pro ut?
Nyheter 10.01.2024, 19:14 59
Når ble Xbox Series S laget?
Nyheter 01.05.2024, 18:19 18
Hvilke klær kan steames?

Oppsummering

En felles USB-standard for VR-tilkobling er et etterlengtet ønske blant brukere og aktører i VR-bransjen. Med VirtualLink som en potensiell standard, kan man enkelt koble VR-hodesett til datamaskiner ved hjelp av en USB Type-C-kontakt. Dette vil eliminere behovet for flere kabler og proprietære løsninger, og gi en mer sømløs VR-opplevelse.

Samtidig er det viktig å ha klarhet i USB-C-standarden og dens forskjellige protokoller, som USB4, Thunderbolt 3, Displayport Alternate Mode og USB Power Delivery. USB Implementers Forum har introdusert nye logoer for sertifiserte kabler og ladere for å hjelpe brukerne med å velge riktig tilbehør med ønsket datahastighet og strømstyrke.

Med en felles USB-standard for VR og tydelighet rundt USB-C-standarden, kan VR-brukere se frem til en mer praktisk og effektiv tilkoblingsopplevelse.

Ny 3 meter kabel fra VortexVR USB-A til USB-C Oculus Link Quest 3, Que –  VortexVR.no
Bildekilde: vortexvr.no