Vil kreve NRK-lisens selv om du har plombert TV-en

109

I et kontroversielt forslag vil alle norske husstander bli avkrevd NRK-lisens, uavhengig av tv-eierskap. Les om bakgrunnen, politisk debatt, lovverket og alternative finansieringsmetoder.

I et kontroversielt forslag fra Rimmereid-utvalget vil alle norske husstander fra årsskiftet bli avkrevd lisensavgift fra NRK, uavhengig av om de faktisk har et tv-apparat eller ikke. Dette forslaget antas å gi NRK en økning i lisensinntekter på over 300 millioner kroner.

Tek.no - Til høsten blir det kanskje bestemt at selv de som har plombert TV- en sin må betale NRK-lisensen. Les mer her: http://www.tek.no/artikler/vil- kreve-nrk-lisens-selv-om-du-har-plombert-tv-en/349200 Hva synes du om  avgjørelsen? Vi vil gjerne høre
Bildekilde: m.facebook.com

Bakgrunn

Rimmereid-utvalget, ledet av Tore Olaf Rimmereid, har i over et år jobbet med å finne ulike måter å kreve inn NRKs lisensavgift i fremtiden. De mener at dagens praksis med kun å kreve lisens for tv-apparater ikke er tilstrekkelig, da mange ser NRK på andre enheter som mobiltelefoner og datamaskiner.

NRK argumenterer for at de går glipp av inntekter fra disse seerne, og at det blir urettferdig overfor fellesskapet dersom de ikke betaler lisens. Forslaget fra Rimmereid-utvalget tar sikte på å rette opp denne urettferdigheten og sikre NRK økte inntekter.

Dette må du gjøre om du vil slippe NRK-lisensen Nei, en TV uten tuner  fritar deg ikke for å betale NRK-lisensen | ABC Nyheter
Bildekilde: www.abcnyheter.no

Politisk debatt og motstand

Dette forslaget har møtt motstand fra flere profilerte politikere, som har uttrykt negativ holdning til å kreve lisens fra alle husstander uavhengig av tv-eierskap. Likevel har Rimmereid-utvalget uttalt at deres hovedfokus har vært å lage en rapport som legger grunnlag for å sikre NRKs fremtid på best mulig måte.

Se også

Lovverket og plombering av TV-en

I dagens lovverk kreves det lisens for PC-er, nettbrett og mobiler. NRK har tidligere vurdert å kreve lisens for disse enhetene, men har valgt å ikke gjøre det. Rimmereid-utvalget legger nå frem forslag om å kreve lisens fra alle husstander, uavhengig av hvilke enheter de bruker.

Tidligere har det vært mulig å unngå å betale NRK-lisensen ved å plombere TV-en, noe som har vært en relativt enkel prosess. Men med de nye reglene vil selv en plombering av TV-en ikke være tilstrekkelig, da NRK vil kreve inn lisensavgiften uansett.

Utfordrer NRKs lisensinntekter | DN
Bildekilde: www.dn.no

Erfaringer fra Sverige

Sverige har allerede gjennomgått en lignende prosess med å kreve TV-lisens for PC-er og nettbrett. Dette har ført til at selv de som har plombert sin TV har blitt nødt til å betale NRK-lisens. Det er derfor lite sannsynlig at NRK vil refundere utgiftene til de som har plombert sine TV-er.

- Tv-plombering er forbrukerrettferdighet
Bildekilde: www.aftenbladet.no

Alternative finansieringsmetoder

NRK ser nå etter alternative finansieringsmetoder, da de ikke er fornøyd med dagens ordning hvor kun TV-er er lisensbelagt. Rimmereid-utvalget har foreslått to mulige måter å finansiere NRK på, men disse forslagene er fortsatt under vurdering.

Se også

Konsekvenser og reaksjoner

Forslaget fra Rimmereid-utvalget har skapt stor diskusjon og kommentarer blant leserne. Mange har uttrykt negativ holdning til å betale lisensavgift uavhengig av tv-eierskap. Noen har til og med valgt å plombere sine TV-er for å unngå å betale lisensavgiften. Dette har skapt et marked for selskaper som spesialiserer seg på plombering av TV-er.

NRK vil avvikle dagens lisensordning fra 1. januar 2020, og kreve inn lisensavgiften via skatteseddelen. Dette vil innebære en endring i hvordan lisensen betales og en differensiering av skatt basert på inntekt. Bedrifter vil nå slippe å betale lisens for TV-er, da skatten kun gjelder personer med skattepliktig inntekt.

Det gjenstår å se hvordan det norske samfunnet vil reagere på de nye lisensreglene og hvilke konsekvenser dette vil ha for NRKs fremtidige finansiering.

Slik kvitter du deg med NRK-lisensen
Bildekilde: gjerrigknark.com

Hva vil Wiki fortelle oss?

Vil kreve NRK-lisens selv om du har plombert TV-en. Ulike regler gjelder for utleiegokarter og for privateide gokarter som man kjører løp og trening med.

Racing. For å trene og konkurrere må man være medlem i klubb og ha førerlisens. For å ta førerlisens kreves det kurs. Førere under 18 år må i tillegg alltid ha med seg en ledsager som enten har egen førerlisens eller ledsagerlisens. Før man tar kurset er det mulig å kjøpe engangslisens hver gang man skal kjøre.

Enhver gokart som skal kjøres må ha vognlisens; dette gjelder også dersom man bare skal trene. Vognlisensen må fornyes hvert år.

Utleiegokart. Det er også mulig å kjøre utleiegokart uten å være med i klubb eller ha førerlisens. I Norge er regelverket for dette regulert gjennom «forskrift om utleiegokart».

Folk spør også

Hvordan unngå NRK lisens?

Medlemmer av NRKs kringkastingsrd fr ogs fritak for et r av gangen, og dt uten innfri noen andre betingelser engang. Hvis du bor under samme tak som dine lisensbetalende foreldre, eller du bor med en bedre halvdel som betaler, slipper du ogs betale – med mindre du selv mottar trygd eller studieln.

Fullstendig svar på gjerrigknark.com


Hvordan blir NRK-lisensen trukket?

NRK-lisensen forsvinner 1. januar 2020 og erstattes med en helt ny ordning. Fra da vil NRK finansieres over skatteseddelen. I stedet for en lisens – som er sendt ut som regning – skal NRK fra og med neste r finansieres over skatteseddelen.

Fullstendig svar på www.skatt.no


Hvem må betale NRK lisens?

Fra 2020 blir alle nordmenn skattlagt for bruke tilbudet til NRK. Du m betale mellom 200 og 1.700 kroner, alt etter hvor mye du tjener.

Fullstendig svar på www.dnb.no


Hvorfor må man betale NRK lisens?

NRK-lisensen har fra 1977 srget for finansieringen av den offentlige allmennkringkastingen som et felles gode. NRK har i flge Stortinget et viktig mandat i formidle nyheter og kunnskap til hele Norge, og samtidig styrke norsk sprk, kultur og mangfold.

Fullstendig svar på tvpakker.no