Vil politianmelde om noen bøyer iPhone i butikken

111

Les om fenomenet med å bøye iPhone-telefoner i butikken og konsekvensene av slik hærverk. Få innsikt i rapporter om bøyde telefoner og erstatningskrav. Oppdag hvorfor dette fenomenet har fått medieoppmerksomhet og se videoer som illustrerer problemet.

iPhone bøyer seg ikke lett, men folk prøver likevel.

Helt siden Apple for en liten stund tilbake lanserte iPhone 6 og iPhone 6 Plus, har de to telefonene hatt et enormt søkelys rettet mot seg. Som de to eneste modellene fra selskapet florerer sakene om alt som går bra med dem, og ikke minst alt som går galt.

Apple innfører sperre mot politiets foretrukne metode for å bryte seg inn  på iPhone - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Bakgrunn

Stor ståhei ble det da det kort tid etter salgsstart begynte å tikke inn en rekke rapporter om at Plus-modellen ble bøyd bare man hadde den i bukselomma. Å bøye denne telefonen har det nå tydeligvis gått sport i. Som The Daily Dot først rapporterte har enkelte begynt å gå inn i Apple-butikker og ødelagt telefoner til flere titalls tusen kroner, for moro skyld.

Tek.no har vært i kontakt med to av de større forhandlerne av iPhoner over disk i Norge, Elkjøp og Eplehuset, og ingen av dem kan rapportere at dette har skjedd i Norge hittil.

– Vi har ikke opplevd hærverk på utstillingsmodellene, og antar enn så lenge at det ikke vil bli et stort problem. En eventuell hendelse hvor dette utføres med forsett vil naturligvis bli møtt med erstatningskrav og politianmeldelse på lik linje med tyveri, forteller Hallvard Opheim, kommunikasjonssjef i Eplehuset.

Heller ikke Elkjøp har enda opplevd noe slikt:

– Det har ikke blitt rapportert om noe tilfelle der en kunde har ødelagt en telefon hos oss i butikk ved å bøye den, forteller Øystein Andre Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp.

Apple har solgt flere millioner iPhone 6-modeller, og melder selv at de så langt bare har fått inn 9 rapporter om at Plus-modellen har bøyd seg under normalt bruk. At det ble en mediesak ut av problematikken forsterket seg spesielt da nettstedet Unbox Therapy la ut denne videofilmen på YouTube, der de bruker makt for å bøye telefonen.

Av filmen kan man se at de legger presse på det svakeste punktet til telefonen – ved volumknappene der rammen er tynn. Det samme gjorde VG, og det er åpenbart at begge brukte makt for å få det til. Da Unbox Therapy gjentok eksperimentet med en Samsung Note 3, som ikke bøyde seg like lett, la trykket på et langt sterkere punkt – midt på baksiden av telefonen.

Elkjøp - ADVARSEL: Falske annonser på Facebook! Noen utgir... | Facebook
Bildekilde: www.facebook.com

Er det lett å bøye iPhone?

Om det egentlig er «lett» å bøye telefonen, og om trykket tilsvarer det telefonen kan bli utsatt for under normalt bruk, er spørsmål som ikke har fått alt for mye fokus. Det er tross alt slik at om du går inn for å bøye noe, så vil det på ett eller annet punkt bøye seg – det er bare et spørsmål om kraft, og om mengden kraft er reell.

Se også

Uakseptabelt hærverk

De fleste har nok fått med seg forrige ukes «bendgate»-skandale, hvor flere iPhone 6 Plus-eiere hadde bøyd og ødelagt telefonene sine ved å sitte på dem. Etter at YouTube-brukeren Lewis Hilsenteger opp en video som demonstrerte hvor lett det var å bøye den nye telefonen, tok det helt av.

Selv om mange kanskje synes det er ille å se profilerte YouTube-brukere kjøpe inn nye telefoner kun for å knuse og ødelegge dem, er det enda verre hvis man ødelegger noe man ikke har betalt for.

Ta for eksempel de to britiske guttene du kan se i videoen under. De valgte å filme seg selv mens de gikk inn i en Apple-butikk for å se om de kunne bøye istykker noen telefoner.

I videoen ser vi de to guttene snakke litt om at de kanskje vil måtte betale for telefonene hvis de blir fanget, og ler av hele situasjonen. Deretter er det rett inn i butikken, hvor den ene filmer hærverket i skjul, mens den andre bøyer fire ulike iPhone 6 Plus-modeller så hardt han kan. Mot slutten av videoen forklarer den ene gutten at hærverket kanskje er ulovlig, men at han ikke bryr seg «fordi det egentlig er Apples skyld».

Her er det altså snakk om flere enheter som blir bøyd og trolig ødelagt. Ettersom hver av dem koster minst 6500 kroner, kan det bli en dyr affære for guttene hvis de blir funnet. For å ikke snakke om ekstra straff og bøter for hærverk.

(Kilder: Daily Dot)

Техноэксперт рассказал, почему не стоит покупать iPhone из США | полит и ко  изнутри | Дзен
Bildekilde: dzen.ru