Volkswagen vil «leie ut» selvkjøring i bilene sine

57

Volkswagen planlegger å leie ut nest høyeste nivå av selvkjøring, nivå 4-selvkjøring, for en timepris. Les om hvordan dette kan påvirke bilens kostnad og bruk. Oppdag Volkswagens digitale plattform og betalingsmodeller for tilpassede kjøretjenester.

Både fossilbiler og elbiler blir stadig mer fullstappede med teknologi, og en del av den teknologien gjør at biler potensielt kan kjøre seg selv fremover. I dag har en stor del av nyere (el)biler det som skal til for såkalt nivå 2 selvkjøring - altså at bilene kan styre seg selv under visse forutsetninger, så som å holde filen de er i og styre gass og brems etter bilen foran. Men systemene er foreløpig svært feilbarlige og krever et våkent øye og hender på rattet for å være sikre.

Ifølge Topgear.com planlegger Volkswagen i fremtiden å leie ut nest høyeste nivå av selvkjøring, såkalt nivå 4-selvkjøring, for en timepris. Prisen selskapet ser for seg er 7 euro i timen, eller knappe 70 kroner.

Leie ut selvkjøring for en timepris

Påstanden er at Volkswagen skal bygge bilene med alt tilbehøret du trenger, men i stedet for at du utstyrer bilen selv før du kjøper den, kan du leie de delene av det du trenger når du trenger det. Dermed kan bilen potensielt bli billigere å kjøpe, men dyrere å bruke - om du trenger funksjonene ofte og mye.

Salgssjef i VW, Klaus Zellmer, forklarer til nettstedet at eiere ikke trenger å ta stilling til hva slags utstyr de vil ha når de kjøper bilen, men i stedet kan skru det på etter behov. Og dersom neste eier av bilen ikke trenger det, kan det slås av.

Mobilitetstilgang i stedet for eie

I fremtiden vil du bruke mobilitetstilgang når du trenger det i stedet for å forplikte deg til å eie en bil gjennom flere år, forklarer Zellmer. Dette åpner opp for ulike brukere med ulike behov for deler av bilene.

Prismessig viser han til at selvkjøringsteknologi er svært dyrt å plassere i bilene, og derfor må dekkes inn på ett eller annet vis. Ved å tilby leie av selvkjøringsfunksjonen til en timepris på 7 euro, estimerer Volkswagen at dette vil være en lønnsom modell.

Digitale plattformer og betalingsmodeller

Volkswagen har opprettet et eget datterselskap, Cariad, som håndterer utviklingen av den digitale plattformen for bilene. Denne plattformen vil lanseres mot slutten av 2024 og vil inkludere standardisert førerbetjening, automatisert kjøring, lading og energibruk, samt tilleggstjenester.

Gjennom denne plattformen vil Volkswagens bilteknologi kunne tilbys som betalingstjenester, der funksjoner kan kjøpes som engangstjenester eller gjennom abonnement. Dette gjør det mulig å slå av og på ulike funksjoner etter behov.

Volkswagen Commercial Vehicles, Argo AI og MOIA viser frem den første  ID.BUZZ-prototypen for selvkjørende biler | Volkswagen Nyttekjøretøy
Bildekilde: kommunikasjon.ntb.no

Konklusjon

Volkswagen har planer om å tilby leie av selvkjøringsfunksjoner i sine biler, noe som kan gjøre bilene billigere å kjøpe, men dyrere å bruke for de som trenger funksjonene ofte. Ved å tilby selvkjøringstjenester som betalingstjenester, estimerer Volkswagen at dette vil være en lønnsom modell. Gjennom sin digitale plattform og betalingsmodeller vil Volkswagen kunne tilby ulike funksjoner tilpasset ulike kunders behov.

Leie av vw id buzz personbil - Rental Group
Bildekilde: rentalgroup.no

Videoer

Hvorfor Ford og VW stengte deres multi-milliard dollar selvkjørende prosjekt

Volkswagen skal begynne å teste selvkjørende biler i Texas

Min mening om elektriske biler - FULL - Tesla Modell X BMW i8 Renault ZE Electric Delorean