VPN-apper dominerer topplistene i Russland som følge av økt sensur

Oppdag hvordan VPN-apper dominerer topplistene i Russland som følge av økt sensur og begrensninger på internettfrihet. Les mer om hvordan russiske borgere benytter VPN for å omgå statlig kontroll og få tilgang til sperret informasjon og tjenester.

Innholdsfortegnelse

Tjenester for å unngå sensur og sperrer – såkalte VPN eller virtuelle private nettverk – topper nå listene over de mest populære appene i Russland.

Ifølge tall fra data.ai, er flere av de mest nedlastede appene fra månedsskiftet mars/april for både iPhone og Android-mobiler VPN-klienter.

Økt sensur i Russland

Sensur og begrensninger på informasjonsflyten har økt i Russland under Vladimir Putin og hans regime. Denne sensuren har blitt spesielt merkbar etter den nye offensiven mot Ukraina den 24. februar. Som en respons på denne situasjonen har landet innført nye lover som straffer spredning av "falske nyheter" med opptil 15 års fengsel. I tillegg har sosiale plattformer som Facebook og Instagram blitt forbudt.

Dette har ført til at den jevne russer hovedsakelig får informasjon og nyheter fra Putins propagandaapparat, begrenser muligheten for diskusjoner og koordinering med likesinnede. Imidlertid har moderne teknologi åpnet for muligheten til å omgå statlig kontroll og overformynderi, og VPN er en løsning som stadig flere russere benytter seg av for å omgå regionale sperrer.

Populariteten til VPN-apper i Russland

Det er verdt å merke seg at vi ikke kan med sikkerhet si om Putins nylige operasjoner i Ukraina, etterfulgt av sperring av apper og nedstengning av den frie pressen, har vært en direkte årsak til økt interesse for VPN i den russiske befolkningen. Men ved å sammenligne de mest populære appene nå med lignende lister fra før offensiven i februar, ser vi et markant skifte. I perioden 13. til 19. februar var russiske brukere mer engasjert i spill, sosiale plattformer og nettshopping. Nå ser det ut til at en av de mest populære aktivitetene på nett for russere er å unngå overvåkning og sensur ved hjelp av VPN.

Forbud mot bruk av VPN i Russland

Russland har tatt et stort skritt mot å begrense innbyggernes handlefrihet på nett ved å vedta en ny lov som forbyr bruk av anonymiserende tjenester som VPN. Loven er ment å forhindre tilgang til bannlyste nettsteder i landet, men har potensielt vidtrekkende konsekvenser for befolkningens tilgang til informasjon og ytringsfrihet.

Ifølge formannen for IT-komiteen i den russiske statsdumaen, Leonid Levin, er loven ikke rettet mot lovlydige borgere, men mot å hindre tilgang til nettsteder med forbudt materiale. Russland har imidlertid en bred definisjon av hva som kan forbys, noe som tidligere har ført til blokkering av nettsteder som Wikipedia og delvis blokkering av Reddit.

Kampen for internettfrihet

Russland har en lang historie med tiltak mot internettfrihet. Tidligere har landet blokkert pornonettsider og krevd muligheten til å sensurere plattformer som Facebook, Twitter og Google. De har også pålagt registrering av bloggere og forsøkt å knekke det anonyme Tor-nettverket.

Konklusjon

Ved å undersøke populariteten til apper på topplistene i Russland, ser vi tydelig at VPN-apper dominerer som følge av økt sensur og begrensninger på internettfrihet. Mens Russland har forsøkt å begrense bruken av VPN ved å innføre forbud, har det motsatte skjedd, og stadig flere russere benytter seg av VPN for å omgå sensur og få tilgang til informasjon og tjenester som er sperret av myndighetene.

10 beste VPN i 2024: sikkerhet, funksjoner og hastighet
Bildekilde: no.safetydetectives.com

Innholdsfortegnelse