Vi gir deg råd og tips for å hjelpe deg med å gjøre et klokt valg når det kommer til SSD-er. Les videre for å finne ut hvilke SSD-er vi anbefaler og hva du bør vurdere før du tar et valg.
Innholdsfortegnelse
Vi gir deg råd og tips for å hjelpe deg med å gjøre et klokt valg.
Det finnes en rekke gode grunner til å velge en SSD fremfor en tradisjonell harddisk. SSD-er er både robuste, lydløse, og bruker veldig lite strøm, samtidig som de reagerer lynraskt og overfører data kjemperaskt.
Prisen per gigabyte
Den mest klare ulempen er prisen per gigabyte med lagringskapasitet du får, som ligger langt høyere enn for tradisjonelle harddisker. Likevel har det begynt å dukke opp flere og flere rimelige SSD-er, som virkelig gjør overgangen verdt det for folk flest.
Det er nemlig ingen andre oppgraderinger du kan gi maskinen som løfter opplevelsen like mye, og for å gjøre det hele mer økonomisk kan du beholde en gammeldags harddisk til å lagre store filer som musikk og film på.
Hvilken SSD passer til ditt behov?
Denne anbefalingen går ut fra at du hovedsakelig skal bruke SSD-en i en hjemme-PC, bærbar datamaskin, eller på en arbeidsstasjon. Vi tar altså ikke høyde for servere og andre krevende miljøer.
I utgangspunktet bruker du de samme SSD-ene i bærbare og stasjonære maskiner, men enkelte bærbare har bare plass til 1,8 tommer brede enheter, mens andre kan stille krav om at SSD-en ikke er mer enn 7 mm tykk.
Flesteparten av SSD-ene vi tester nå for tiden holder seg innafor denne tykkelsen, men er 2,5 tommer brede – så sjekk manualen eller produsentens hjemmesider for hva som gjelder din maskin hvis du er usikker.
Kapasitet og prisklasse
Lever du på et stramt budsjett, eller bare ønsker den billigst mulige inngangen til SSD-verdenen, kan det holde med en kapasitet på rundt 120 GB. Dette er nok til å installere Windows og enkelte programmer, men ikke særlig mange spill.
Enheter på 60 – 80 GB er riktig nok enda billigere, men disse er både tregere enn sine storebrødre og gir mindre plass per krone du betaler.
Den aller beste enheten vi har sett i dette segmentet heter Corsair Force LX. Dette er en SSD som leverer jevnt over gode resultater til all slags bruk, med en snill prislapp – under 700 kroner i billigste butikk for modellen med 128 GB lagringsplass. Har du bruk for litt mer kommer Force LX også med 256 GB til rundt 1100 kroner, og med 512 GB til noe over 2200 kroner. Da vi testet Corsairs billigmodell var det den største modellen vi brukte.
Internasjonale priser tilsier imidlertid at den største modellen bør være flere hundre kroner billigere, så her anbefaler vi at du setter opp et gratis prisvarsel i vår Prisguide – daVi har testet tretten SSD-er.
M.2-formfaktoren og PCIe-grensesnittet
Nå oppdatert med Samsung 990 Pro.
Oppdatert 05.04.2023: Vi har fått testet Samsung 990 Pro, noe som bringer antallet opp til tretten.
For de aller fleste vanlige datamaskiner – være det seg bærbare eller stasjonære – er det per i dag SSD-en som er det foretrukne lagringsmediet.
De «gamle» snurrende harddiskene holder riktignok stadig koken i slikt som servere, NAS-er og i noen tilfeller som sekundær lagring i stasjonære PC-er. Men en SSD er lettere, mer robust og ikke minst raskere.
En SSD kan dessuten ta langt mindre plass. Da tenker vi selvsagt på det stadig mer populære M.2 2280-formatet, der SSD-ens form og størrelse kan minne om en tynn tyggegummipakke. Det er også denne formfaktoren som kan by på de aller kjappeste diskene.
I denne samletesten bruker samtlige SSD-er M.2-formfaktoren og PCIe-grensesnittet, som tillater langt høyere overføringshastigheter enn SATA – den typiske standarden for harddisker og 2,5-tommers SSD-er.
M.2-spesifikasjonen tillater flere forskjellige bredder og lengder på enhetene, men for SSD-er har bransjen nesten utelukkende valgt å gå for 2280-formatet, som da er 22 millimeter i bredden og 80 millimeter i lengden.
De fleste nyere datamaskiner har en M.2-kontakt eller flere, og disse lar deg feste en slik SSD rett på hovedkortet. I tillegg finnes det M.2-PCIe-adaptere som lar deg bruke slik SSD i et vanlig PCIe-spor.
Priskategorier og anbefalinger
Kandidatene i denne testen kan grovt sett deles i tre priskategorier: budsjettklassen, mellomklassen og «jeg vil ha det beste, uansett hva det koster». Det kommer neppe som noen overraskelse at de raskeste diskene hører til sistnevnte kategori, og at de som ikke yter like godt vanligvis er priset tilsvarende lavere.
Litt mindre åpenbart kan det være i mellomsjiktet, der vi både kan finne disker fra tredje og fjerde generasjon PCIe – som ikke nødvendigvis er nødt til å bety helt forskjellige hastigheter.
Med SSD-er fra forskjellige priskategorier blir det naturligvis vanskelig å sammenligne alle SSD-ene direkte. Hvis vi for eksempel tar denne testens treigeste SSD – Kioxia Exceria – og setter den opp mot engod SATA-SSD, vil Kioxia kunne fremstå som den bedre disken. Men følger vi da karakterskalaen og gir toppkarakteren til denne, må vi sprenge skalaen for å yte de andre SSD-ene rettferdighet.
Karaktersystemet vårt tåler ganske enkelt ikke helt å sammenligne en SATA-disk og en PCIe-disk, eller for den saks skyld sammenligne to PCIe-disker fra hver sin ende av karakterskalaen.
PC: Under 8.000 kroner
En student-PC i denne prisklassen bør ha minst 8 GB arbeidsminne - helst mer, men det er vanskelig å finne - og minimum 500 GB lagringsplass.
I fjor var anbefalingen minst 256 GB lagringsplass, men dette synes vi ikke helt holder nå lenger.
I tillegg bør studentmaskinen ha en grei ytelse og ikke for høy vekt. Vi mener også at skjermen bør være av IPS-typen og at PC-en ikke bør ha mange eller store mangler når det gjelder konstruksjon eller funksjoner. Noen kompromisser må vi imidlertid kunne godta, gitt at prisen er riktig.
HP Pavilion Aero 13
HP Pavilion Aero 13: Kr 5.897.
Denne PCen er imponerende kapabel for prisen. En kraftig 8-kjernet AMD Ryzen 7 5800U-prosessor gjør at man har nok muskler under panseret om man skulle trenge det, og AMDs innebygde grafikk er også kjent for å være hakket hvassere enn Intels tilsvarende.
8 GB RAM er OK, selv om vi skulle ønsket oss mer, men det duger.
Skjermen er en IPS-type 13,3" med god oppløsning, og i tillegg dekker den 100 prosent av sRGB-fargerommet.
Dette er maskinen for studenten med begrenset budsjett, men som vil ha en maskin som er lettvekter i størrelse uten å være det samme med ytelsen.
Acer Aspire 3
Acer Aspire 3: Kr 6.490.
Dette er en solid student-PC med en Intel Core i5-prosessor og 8 GB RAM. Med en pris på under 6500 kroner gir den mye for pengene.
Skjermen er 15,6 tommer og har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Den har god fargegjengivelse og er behagelig å jobbe på.
Lagringsplassen er på 256 GB SSD, noe som gir god nok plass til dokumenter og filer.
Denne PCen er et godt valg for studenter som trenger en pålitelig maskin til en rimelig pris.