En dag med Panasonics nye flaggskip

41

Digert, dyrt og i grunn ganske så herlig. Opplev en dag med Panasonics nye flaggskip, Lumix GH5, et dyrt, men herlig Micro Four Thirds systemkamera.

Digert, dyrt og i grunn ganske så herlig

Ute er det klar vårsol og skyfri himmel. Etter hvert som minuttviseren krymper lengre og lengre vekk fra «morgen», og sola stadig høyere på himmelen, føles kontoret mindre og mindre.

Jeg blir rastløs og «stallstien» som vi sier, et uttrykk fra urolige hester som har stått for lenge i stallen. Trangen til å sette Ramblin' Man (Hayseed Dixie-versjonen) på full guffe og finne nærmeste nødutgang vokser.

Redningen ligger på bordet bak meg. Påskuddet for å gjøre det eneste fornuftige; å pakke sekk og hund og bil og dra til skogs. Og samtidig kunne kalle det jobb.

På bordet bak meg, i en passelig stor og passelig tung pappeske, ligger Panasonics nye, spinndyre «top-of-the-line» Micro Four Thirds systemkamera-flaggskip, Lumix GH5.

Panasonic Norge - Panasonics nye flaggskip-OLED for 2020! I dag kunngjør vi  lanseringen av OLED TV-flaggskipsmodellen vår for 2020, HZ2000. Denne  modellen har et spesialutviklet Master HDR OLED Professional Edition-panel  med spesialtilpassede
Bildekilde: www.facebook.com

Størrelse og utseende

Jeg går forsiktig løs på pakketeipen med en brevåpner, og som Indiana Jones i den berømte åpningsscenen, løfter jeg forsiktig ut en overraskende tung, avlang pappeske. Påskrift: Panasonic DC-GH5L. «L»-en beskriver «kittet», som består av selve kameraet og en 12 - 60 millimeter f/2.8 - 4.0 «allround-zoom».

Ut av den sedvanlige tøyaktige konvolutten som så ofte beskytter en fabrikkfersk kamerakropp, plukker jeg ut et overraskende stort Micro Four Thirds-kamera (mFT). Kameraene i mFT-familien pleier å være kompakte, og selv om jeg har sett bilder og video av GH5 og visste at det skulle være forholdsvis stort, blir jeg fortsatt overrasket.

Til speilløst kamera, og ikke minst mFT-kamera å være, er dette et skikkelig beist. Det er størrelsesmessig ikke langt unna å være like stort som mitt gode gamle Canon EOS 40D, og Panasonic har virkelig ikke latt det være mye plass til overs. Det er et mangfold av knapper, kontrollhjul, brytere og tilkoblingsporter for HDMI, USB, fjernkontroller og hodetelefoner.

Det er ikke pent, såpass ærlig må jeg være. Det ser ut som et generisk speilreflekskamera, og de mange knappene, praktiske som de er, gir det et litt gammeldags preg. Her ser det virkelig ut som at funksjon har gått foran form i nær sagt alle instanser. I første omgang har jeg tenkt meg til skogs, så da har det virkelig ikke noe å si, men jeg kan ikke se for meg at dette blir favorittkameraet til mer urbane fotografer; det er langt mellom dette og hippere modeller som Olympus Pen-F og Fujifilm X100-serien. GH5 er ikke den type kamera som sklir under radaren, for å si det slik.

Nytt flaggskip fra Panasonic i butikken! - STEREOFIL AS
Bildekilde: www.stereofil.no

Bilde- og videokvalitet

Vanligvis starter jeg nesten alltid kameratestingen med å sette Her er Panasonics nye flaggskip

En av de beste flatskjermene på markedet per i dag er Panasonics plasmamodell VT20. I løpet av en måneds tid kommer arvtageren VT30. Vi tok turen til London for å se nærmere på det nye flaggskipet.

Den nye VT30-serien har blitt THX-sertifisert både for 2D og 3D, og er betraktelig tynnere ved hjelp av NeoPlasma-teknologi. Noe som resulterer i en tykkelse på cirka tre centimeter. Skjermen er utstyrt med 600 Hz og har en responstid på 0,001 millisekunder. Modellen har også en forbedret fosforteknologi som resulterer i raskere og smidigere visning av 3D-materiell.

Panasonic fokuserer også mer på bruk av flatskjermen mot internett i år, der du enten via kabel eller Wi-Fi kan kommunisere med venner med for eksempel Skype eller Facebook. Dette kan du også med VT20. Men nytt av året er det selskapet kaller Viera Connect, der du også kan laste ned både gratis- og betalapplikasjoner direkte på TV-en. På det nye applikasjonsmarkedet finner du nå også interaktive spill.

Med VT30 kan du se både 2D og 3D i HD-kvalitet via et SD-kort, eller bruke en ekstern harddisk eller USB-minnepinne til å gjøre samme jobben. Du kan også se stillbilder i både 2D og 3D med Viera Image Viewer. Modellen leveres i størrelsene 42, 50, 55 og 65 tommer, og skal være tilgjengelig fra og med mars måned. Prisen er ennå ikke kjent.

Første som slår oss er at den nye skjermen har fått en ny og bedre design sammenlignet med VT20. Overflaten er ren, med en sort glassfront som dekker mesteparten av fremsiden. Foten er firkantet og har en mørk aluminiums finish. Fjernkontrollen har også fått et etterlengtet ansiktsløft. Knappene er blanksorte med en gråmatt overflate og ligger godt i hånden samtidig som responsen er bra.

På en av standene henger VT20 og VT30 ved siden av hverandre for å demonstrere forskjellen i sortnivå mellom de to modellene. Etter å ha forsikret oss om at innstillingene på de skjermene var like, må vi si oss imponert over hvor mye bedre VT30 faktisk var. Også på 3D har VT30 blitt enda bedre, der crosstalkstøy i bildet omtrent er ikke eksisterende på de demosnuttene vi får servert. En annen positiv ting ved å se 3D på denne modellen er at de gamle 3D-brillene, som ikke var spesielt gode, er blitt byttet ut. De nye brillene er ikke åpne på siden og sitter bedre på nesen til undertegnede enn hva de gamle gjorde.

Vi syns også at den interaktive bruken har blitt bedre, i og med at du nå faktisk kan laste ned applikasjoner etter eget ønske. På den eI anledning CES-messen har Panasonic trukket sløret av OLED TV-ene Z95A og Z93A, som blir selskapets nye toppmodeller for 2024.

Panasonic har et solid rykte i TV-bransjen, fremfor alt takket være deres kresne OLED TV-er i high-end klassen. Modeller som fjorårets flaggskip MZ2000 og dens forgjengere har ofte figurert blant de beste TV-ene har testet, først og fremt takket være uhyre presis bildekvalitet. Men nå er det altså tid for en ny modell-æra.

Arvtakerne markerer et skifte for Panasonic når det gjelder modellnavn (farvel til xZ2000), men kanskje mer oppsiktsvekkende er det at de nå skifter operativsystem til Amazons Fire TV.

Se også

Flaggskipmodeller - Z95A og Z93A

Panasonic Z95A (55”/65″) og Z93A (77”): nye flaggskip OLED-TV-er for 2024

Flaggskipmodellen Z95A leveres i 55 og 65 tommer med MLA OLED-panel og Panasonics eget kjøleelement – også kalt Master OLED Ultimate. Mens «lillebroren» Z93A kommer i 77 tommers «Cinema Size» utgave – uten MLA og ekstra kjøling.

Begge modellseriene er utstyrt med Panasonics nyeste videoprosessor(HCX Pro AI-prosessor MK II) og bruker den seneste versjonen av OLED-paneler fra LG Display.

Når det kommer til bildebehandling og fargepresisjon har Panasonic som vanlig alliert seg med ekspert-koloristen Stefan Sonnenfeld(Company 3), som er ansvarlig for fargegraderingen på mange Hollywood-blockbustere, inkludert Top Gun: Maverick og A Star is Born. Sonnenfeld bruker Panasonic OLED TV-er som klient-referansemonitorer i sitt daglige arbeid.

På format-fronten støttes blant andre Dolby Vision IQ with Precision Detail, for kontrastrik og nyansert HDR. På lydsiden har Panasonic-modellene et 360 Soundscape Pro høyttalersystem signert Technics.

CES 2024: Panasonic lanserer Z95A og Z93A, nye flaggskip-OLED med Fire TV
Bildekilde: www.lydogbilde.no

Fra MyHomeScreen til Fire TV

Panasonic har altså valgt å erstatte sitt tradisjonelle MyHomeScreen brukergrensesnitt med Fire TV. Det nye systemet byr blant annet på en personlig startskjerm som samler strømmetjenester, apper, direktesendte kanaler og skreddersydde anbefalinger.

TV-ene er også er fullt kompatible med Amazon Alexa-aktiverte enheter, og har et dashbord for smarthjem, som gjør det mulig for brukere å overvåke og kontrollere andre Alexa-kompatible enheter i hjemmet. Hvor godt dette vil fungere i Norden gjenstår å teste. Ellers er Z95A og Z93A kompatible med Apple Home og AirPlay og kan strømme innhold fra iPhone, iPad eller Mac.

Når det kommer til gaming, er hastighet og reaksjonsevne satt på dagsorden med støtte for opptil 144Hz oppdateringsfrekvens, VRR og lav input. Men – som på tidligere Panasonic-modell

CES 2024: Panasonic lanserer Z95A og Z93A, nye flaggskip-OLED med Fire TV
Bildekilde: www.lydogbilde.no