Les vår sniktitt av Daydream View, Googles nye VR-briller. Finn ut mer om design, kompatibilitet og VR-opplevelsen. Sammenligning med Samsung Gear VR og mer.
Innholdsfortegnelse
Googles første VR-briller var av papp. Dette er noe helt annet
Daydream er Google og Androids nye VR-satsing, egentlig en hel plattform av løsninger lansert på Google IO i mai. Den setter egne standarder for både VR-brillene og mobilene som skal puttes inni, og er en integrert del av Android. Det betyr at vi kan forvente både kompatible mobiltelefoner og VR-briller fra andre aktører enn Google i tiden framover.
Men det er altså Google selv som lanserer de første produktene, med Google Pixel og Daydream View. Vi fikk prøve løsningen i London på lanseringskvelden.
Design og kompatibilitet
Det er naturlig å sammenligne Daydream View med Samsung Gear VR, som også er en relativt påkostet VR-brille for mobilen. Der Gear VR kun passer med Samsungs toppmodeller, skal Daydream etter hvert passe med en rekke Android-mobiler. Men fra dag 1 er det bare Pixel som er fullt ut kompatibel. Det er verdt å merke seg at Facebook eier Oculus, som igjen står bak Gear VR sammen med Samsung. Denne VR-kampen står altså mellom gigantene Facebook og Google.
Det er grenser for hvor forskjellige VR-briller kan se ut med dagens valgte teknologi, men Google har definitivt gått i en annen retning enn Gear VR. Der sistnevnte har gått for hvit og mørk plast, har Google hentet inn klesdesignere for å få den rette looken på brillene.
Resultatet er et tøypreget utseende, som er klart mer stuevennlig enn konkurrenten. Den skal også være 30 prosent lettere, og mangler toppstroppen over hodet som Samsung bruker. Tilpasningen av brillen gikk ganske greit da vi prøvde, og ifølge Google skal den være godt tilpasset brillebrukere. Vi synes det er lett å regulere hvor stramt brillen skal sitte på, men registrerte også at andre savnet toppstroppen for perfekt tilpasning og støtte.
For øvrig synes vi Daydream VR av utseende ligner ganske mye på norske Moviemask, som også har gått for et lignende design på sine briller. Døm selv: Mener 2D er det nye 3D.
VR-opplevelsen
Mobiltelefonen går rett i VR-modus når den settes inn i Daydream View, slik at den viser ett bilde for hvert øye. Dermed får man en VR-effekt med 3D.
Vi opplevde at det var litt styrete å får riktig utgangssynsvinkel hver gang brillene skulle prøves, og i motsetning til Gear VR hadde vi også en ekstern kontroller som måtte kalibreres og få kontakt via bluetooth. Dette får vi anta blir lettere etter hvert. Håndkontrollen ligner litt på det man får med mer avanserte briller som Oculus Rift og HTC Vive, men mangler de avanserte romsensorene.
Ytelse og konkurranse
Tirsdag kveld norsk tid viste Google frem sine to nye mobiltelefoner, Google Pixel og Pixel XL. Vi snakker imidlertid ikke om bare nok en mobiltelefonlansering – dem er det mange nok av.
Det som gjør nettopp denne lanseringen viktig, er at den innebærer at Google for første gang virkelig tar opp konkurransen med Apples iPhone-mobiler ved å ta full kontroll på både programvare og maskinvare.
Samtidig vil Google også få et enda større konkurransefortrinn fremfor andre produsenter av Android-telefoner – selskaper som i dag er kunder av Google.
Full kontroll på både maskin- og programvare
De nye Google Pixel-mobilene er merket med «Phone by Google» – og produsentens (i dette tilfellet HTC) logo finnes ikke noe sted. Her er det helt tydelig Google som er sjefen – og det vil de at hele verden skal høre.
Google har store ambisjoner innenfor alt fra kunstig intelligens til VR (virtuell virkelighet) og AR (utvidet virkelighet), og i starten av sin presentasjon snakket Google-sjef Sundar Pichai mye om kunstig intelligens, maskinlæring og maskinoversetting. En helt ny personlig assistent, Google Assistant, er også blant de store nyhetene på de nye Pixel-telefonene – og en direkte konkurrent til Apples Siri og Microsofts Cortana. Drevet av Googles egne skytjenester.
Pixel XL virker som en svært god mobil basert på vår sniktitt. Selv om vi ikke har gjort en fullstendig test enda, gir den oss en god indikasjon på ytelsen sammenlignet med konkurrentene. Med 1GB mer RAM og en myk hjemknapp på skjermen, føles den kjapp og responsiv. Sammenlignet med Galaxy S7 Edge som tidligere hadde dårlig ytelse, viser Pixel XL seg å være en sterk konkurrent når det gjelder ytelse. Det gjenstår imidlertid mer testing før en endelig dom kan bli felt.
I forhold til VR-opplevelsen med Daydream View, opplevde vi noen utfordringer med å finne riktig utgangssynsvinkel og kalibrering av den eksterne kontrolleren. Men vi forventer at disse tingene vil bli bedre med tiden. Håndkontrollen gir en mer avansert brukeropplevelse, selv om den ikke har de samme romsensorene som mer avanserte VR-briller som Oculus Rift og HTC Vive.
Se også
Avsluttende tanker
Med Daydream View har Google introdusert en spennende VR-brille som skiller seg ut fra konkurrentene med sitt tøypregete design. Den er også lettere og mer stuevennlig enn mange andre VR-briller på markedet. Den har fokus på brukervennlighet og kompatibilitet med en rekke Android-mobiler.
Med Google Pixel og Pixel XL tar Google opp konkurransen med Apples iPhone-mobiler, og tar kontroll over både maskinvare og programvare. Dette gir Google en fordel i markedet og muligheten til å videreutvikle sin satsing på kunstig intelligens, VR, og AR.
Samlet sett ser det ut til at Google har laget en solid plattform med Daydream View og Pixel-mobilene. Med den økende interessen for VR-teknologi, er det spennende å følge med på hvordan Google vil fortsette å utvikle og forbedre disse produktene i fremtiden.