Sonys tredje utgave av A7 er en teknologisk godbit

201

Sony Alpha A7 III er en imponerende innstegsmodell innen speilløse fullformatskameraer. Oppdatert teknologi, forbedret ytelse, 4K-video, avansert autofokus og lengre batterilevetid gjør dette kameraet til en teknologisk godbit for entusiaster og profesjonelle fotografer.

Sony har flere ganger imponert oss med kameraene i sin A-serie, ikke minst da vi testet Alpha 7 Mark II i 2015. Denne fikk 9/10 i karakter og et tydelig anbefaltstempel fra oss.

Nå er oppfølgeren her, og naturlig nok har den fått betegnelsen Sony Alpha A7 III.

Årets første store dingsemesse starter snart - VG
Bildekilde: www.vg.no

En innstegsmodell med imponerende funksjoner

For deg som ikke kjenner til A7 fra før, er dette på sett og vis Sonys innstegsmodell i klassen speilløse fullformatskamera. Det betyr slett ikke at dette er en enkel og rimelig modell. Når den kommer i butikkhyllene i løpet av mars måned er den veiledende prisen på 23 000 norske kroner, eller 25 000 dersom du ønsker å ha med SEL2870 – Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS – som kitobjektiv.

Nå har endelig også Sony-mobilene blitt kvitt de store skjermrammene -  Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Oppdatert teknologi for bedre ytelse

Rent fysisk har naturlig nok Alpha A7 III mye til felles med A7 II, men på innsiden har Sony funnet det for godt å bytte ut mye av elektronikken. For å begynne med billedbrikken er denne helt ny, selv om antallet megapiksler ikke har økt.

Ved å kombinere denne med en ny BIONZ X-bildeprosesseringsbrikke har Sony klart å øke skuddtakten til 10 bilder i sekundet – det dobbelte av hva forgjengeren klarte. Også ISO-rommet er økt med et hakk. Nå er dette fra 100 til 51 200, og kan utvides ytterligere til 50 – 204 800 for stillbilder.

Sony mener videre at kameraet kan klare et dynamisk spenn på opptil hele 15 blendertrinn, og nyter dessuten godt av å ha en fem-akset intern bildestabilisator. Sistnevnte fant vi også på A7 II.

Skulle du ønske det, kan kameraet spytte ut bilder i 14-bit RAW-format og putte det på begge minnekortene – ja, A7 III har plass til to stykker, og den ene kortplassen støtter dessuten den ganske nye UHS-II-standarden.

Forbedret videofunksjonalitet og autofokus

En annen nyhet med A7 Mark III er at Sony har fått på plass støtte for 4K-video (3840 x 2160 piksler) med HDR, eventuelt Full HD med 120 bilder i sekundet.

Det stopper ikke der. Autofokusen har også fått et betydelig løft, opp fra 117 fokuspunkter på A7 II til 693 punkter på den nye utgaven. Dette er det samme antallet som du finner i Sony A9 til femti tusen kroner. Alle disse punktene dekker visstnok 93 prosent av bilderammen og selve autofokusen skal jobbe dobbelt så raskt som på A7 II.

Сравнительный обзор Sony A7 III + видео. Что нового?
Bildekilde: dphotoworld.net

Lengre batterilevetid og forbedret brukervennlighet

En annen nyhet er at nye A7 bruker et batteri med over dobbelt så stor kapasitet som på forgjengerne. Det gjør at CIPA-tallet på antall bilder har gått fra 350 til 710. Ellers må det nevnes at Sony har fått på plass en USB Type-C-kontakt og en joystick på kameraets bakside – noe som bør hjelpe til med robusthet, fleksibilitet og profesjonelt bruk.

Speilløse fullformatssystemkameraer er her for å bli

Sony imponerer med sitt nyeste flaggskip.

Det står nå klart for de fleste at de speilløse systemkameraene har kommet for å bli. I løpet av de siste årene har vi fått meget kompetente systemer fra produsenter som Panasonic, Fujifilm, Samsung og Olympus. Til og med de to speilreflekskongene, Nikon og Canon, har etter hvert fått på plass noen speilløse alternativer i sitt sortiment, selv om det kan diskuteres hvor helhjertede disse forsøkene har vært.

Felles for alle de nevnte produsentenes speilløse kameraer er at de alle har bildesensorer i størrelsen APS-C eller mindre. Hvis vi holder Leicas rammesøker-kameraer utenom, så fantes det ikke speilløse systemkameraer med fullformatssensor før Sony i 2013 introduserte oss for sin Alpha 7-serie.

Vi likte godt både Sony A7 og A7R, og senere A7S da vi testet dem, og godt er det, siden Sony fortsatt er de eneste som tilbyr speilløse systemkameraer med fullformatssensor og autofokus.

Se også

Kontinuerlig utvikling og forbedringer

Som kjent går utviklingen i denne bransjen meget fort, så allerede på tampen av 2014 annonserte Sony en Mark II-utgave av sin A7, det billigste av Alpha 7-kameraene. Denne nye utgaven, A7 Mark II, brakte med seg betydelige forbedringer, blant annet femaksers bildestabilisering i huset. Dette er noe vi kjenner godt fra Olympus sine kameraer med bildesensor i Micro Four Thirds-størrelse, men Sony introduserte det for første gang i et fullformatssystemkamera.

Med A7 III fortsetter Sony å imponere med oppdatert teknologi og forbedret ytelse. Kameraet byr på en imponerende kombinasjon av bildekvalitet, skuddtakt, ISO-omfang, autofokus, videofunksjonalitet og batterilevetid.

Med sin Alpha A7 III tilbyr Sony en teknologisk godbit som vil appellere til entusiaster og profesjonelle fotografer som ønsker et kraftig kamera med fullformatssensor og avanserte funksjoner. Med sine oppgraderinger og forbedringer setter A7 III en ny standard i sin prisklasse.