Stå på ski, ta bilder, eller noe annet? Vi har funnet appene for en god påske

150

Uansett hva du skal bruke påsken til har vi en fin og nyttig app til deg. Les videre for å oppdage appene som kan gjøre påskeferien enda bedre.

Uansett hva du skal bruke påsken til har vi en fin og nyttig app til deg.

40 000 personturer om dagen: Slik var påska i Oppdal - opp.no
Bildekilde: www.opp.no

Påsken i Norge

Påsken har ankommet og mang en nordmann gleder seg til å ta en velfortjent ferie nå som vårværet omsider begynner å innta landet.

Vi har dermed kommet frem til en samling med apper til smarttelefonen din som kan være nyttige og morsomme å ha under påskeferien. Appene kan selvfølgelig også brukes til alle årets tider – sett bort fra den aller første kategorien.

Påskeåpent for første gang på tre år - andalsnes-avis.no
Bildekilde: www.andalsnes-avis.no

Apper for skientusiaster

Både iOS og Android er representert i lista vår, og vi har med både gratisapper og apper du må betale for. Ute etter noe spillrelatert? Sjekk ut vår store sak om «småspill» du ikke trenger å kaste bort hele livet ditt på for å nyte.

Skiinfo Ski & Snørapport

Denne appen er som skapt for den glade skiståer. Med Skiinfo Ski & Snørapport får du detaljert oversikt over favorittbakkene dine, med løypekart og informasjon om vær, temperatur, snødybde og siste snøfall.

Du kan også se hvilke trekk og nedfarter som er åpne for øyeblikket, sjekke live webkameraer, samt skru på "pudderalarm" for å bli varslet når det kommer rimelig med nysnø på skistedene du følger.

Tidligere har vi gitt denne appen minus for å være lite brukervennlig, men med nytt design siden sist må vi si oss fornøyde med hvor lett det har blitt å komme seg rundt i appen. Vi liker også veldig godt muligheten til å lagre flere skisteder du kjapt kan sjekke statusen til. Alt i alt en kjempegod kompanjong for de som skal i heisen til påsken.

Ski-appen

Dette er et annet alternativ som også gir deg veldig god oversikt over de fleste skisteder i Norge. I tillegg til forhold og værvarsel får du oversikt over åpningstider og priser for dagskort og lignende.

Du kan derimot kun legge til ett favorittanlegg, noe som for mange ikke er nok. I tillegg til noen manglende skianlegg og ufullstendig puddervarsel enkelte steder kommer denne appen etter Skiinfo på topplista.

Den får likevel hederlig omtale som et meget godt alternativ.

App for langrennsløpere

Foretrekker du heller å gå «bortoverski», og er ute etter en god app? Vel, utvalget er ikke akkurat det beste, men iMarka er nok den beste.

iMarka gir deg vær- og føremelding for de fleste løyper rundt Oslo og Akershus. Du får også se løypekart frem til Lillehammer i nord og Moss i sør, men her gis det inntrykk aPåskehøner over hele landet: − Jeg har samlet snø siden jul

Nå fylles bakker og hoteller: – Lenge siden vi har hatt slik pågang - opp.no
Bildekilde: www.opp.no

Påskeaktiviteter for barn

De er store, de er gule og de dukker opp tilsynelatende over alt. Det store spørsmålet er: Hvem har laget Norges største påskehøne?

Det er skjærtorsdag og høysesong for kortspill, quiz og Kvikk lunsj. Mens noen fester på svenskegrensen, står andre på ski på høyfjellet. Trenger du påfyll av inspirasjon og ideer til uteaktiviteter sammen med barna? Med disse ideer kan vi garantere at dere får en uforglemmelig påske.

På sporjakt

Du trenger

  • Spor etter dyr
  • Gips og vann for å lage avtrykk
  • Kniv for spikking

Overalt i skogen er det spor etter dyr. Dyrespor finnes ikke kun på bakken, men se rundt på busker og trær om noen har gnaget, hakket eller veltet hele busken eller treet. Mange dyr gnir duften sin inn i treet for å markere reviret sitt. Da kan du være heldig å finne hår.

Maurturen er ofte besøkt av store og små dyr. Finner dere et fint tydelig spor kan dere følge det baklengs (backtrack). Da vil dere kunne lese hele historien, og tyde hva dyret har drevet med. Kanskje dere er heldige og finner dyrets hvileplass med hår, eller rester etter et måltid.

Finner du et fint spor kan du lage et gipsavtrykk, og ta med hjem en suvenir. Hvis sporet er i snø kan det være en god ide å sprøyte det med hårspray først, så blir det ikke ødelagt så lett. Hvis du er tvil om hvilket dyr som har laget sporet, kan du også ta bilde med et målebånd ved siden av og forske videre hjemme.

Gipsavtrykk lager du enkelt ved å blande gips (fås i hobbybutikker) og vann til en vellingaktig konsistens, og helle ned i sporet. Det kan være lurt å sette en ring av papp rundt sporet før du heller på gipsen, slik at det får en fin avslutning på kantene. Vær sikker på at gipsen er helt herdet før du tar den opp.

Spikking

Guttene har hver sin kniv som de bruker flittig. Som regel går det veldig bra, dog med noen få kutt i fingrene, men det hører med til livet i skogen. De lager alt mulig med knivene. Best liker de å skjære i gammel tykk furubark.

Man kan lage sprettert, Knerten, biler, båter, sverd, kjøkkenredskaper (hvis man har glemt noe) eller noe helt annet. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Spikkeregler

  • Knivene skal være ordentlig skarpe.
  • Hold kniven vekk fra kroppen.
  • Pass på fingrene.
  • Spikk i riktig retning.
  • Legg bladet mot treverket.
  • Spikke i tørre trær er lettere.
  • Ikke bruk kniv om du er sliten, sulten eller har dårlig tid.

Disse aktivitetene er bare noen av mange som kan gjøre påsken ekstra spennende og minnerik for både store og små. Uansett om du foretrekker å stå på ski, ta bilder eller utforske naturen, så finnes det apper og aktiviteter som kan gjøre påsken enda bedre.

Nyt påsken og kos deg med appene og aktivitetene!

Ti ekspertråd for påsken: Slik takler du alt fra skismurning til svigermor
Bildekilde: www.forskning.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Tid for ny workshop med ditto sosialt samvær i februar (lenke til tråd om foregående her). Jeg foreslår onsdag 10. februar fra klokken 17, med tema VisualEditor i det ene møterommet, Wikidata i det andre møterommet. Andre emner kan selvfølgelig også luftes.

Vi avholder treffet samme sted som sist, spisestedet La Baguette har egnet møterom med WiFi og overhead. Etter et par timer der forflytter vi oss til Royal Gastropub (ca. 50 meter, i samme hall), hvor en kan spise og drikke mens vi fortsetter erfaringsutveksling fra workshop. Det er ikke noe krav om å ha med egen PC, men fint om ihvertfall halvparten har det. Ulf Larsen (diskusjon) 2. jan. 2016 kl. 19:13 (CET)

Ulf Larsen, Telaneo, Trygve N, Anne-Sophie Ofrim

Profoss, Kjetil_r, Peter Fisk, Vinguru, Hogne, Kimsaka, Frankemann, Bergenga, Ole Anders, Haros

Finn et mer egnet sted, dette er forb lite. — Jeblad 2. jan. 2016 kl. 19:17 (CET)

Om nødvendig så kan jeg ta med to PCer, om noen trenger å låne.--Telaneo (Diskusjonsside) 2. jan. 2016 kl. 19:36 (CET)

Da har jeg gjort en liten justering i teksten, siden det allerede nå er endel påmeldte så har jeg bestilt begge møterom. Om ønskelig kan vi da kjøre et annet tema i det andre møterommet. Om noen har forslag så kom gjerne med det, hvis ikke er vel Wikidata fremdeles svært aktuelt. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 4. jan. 2016 kl. 12:21 (CET)

Til deltakere så langt: Telaneo, Trygve N, Anne-Sophie Ofrim, Profoss, Kjetil_r, Ole Anders, Peter Fisk, Vinguru Vi kommer til å bruke begge møterom og det er fint om de som allerede har meldt seg på (og andre interesserte) kan komme med forslag til tema for workshop i det andre rommet. Vi kan selvfølgelig kjøre samme tema parallelt, men vi kan også ha to ulike tema.

Jeg har allerede nevnt Wikidata som et aktuelt emne, det tåler en ny runde, selv om det var oppe sist. Andre emner kan være media (Wikimedia Commons), oversettelsesverktøy, bruk av ulike kilder (som bokhylla.no) og Wikipedia Library for å nevne noen muligheter. Bemerk at siden dette er workshop så forberedes det ingen særlig innledning, vi drar igang med valgt emne, viser eksempler på prosjekter mens hver og en også arbeider med sitt - eller blir vist av andre hvordan de arbeider. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 10. jan. 2016 kl. 17:31 (CET)

Ser ut som det er mest interesse for Wikidata som emne nummer to, så om det ikke kommer store protester på det så kjører vi da workshop i Visual Editor i det ene rommet og Wikidata i det andre rommet. De to rommene ligger vegg-i-vegg så en kan lett skifte mellom de, bemerk også at det selvfølgelig er mulig å ta opp andre emner enn hva som er hovedtema. I tillegg er det sosialt samvær etter workshop og der kan vi da fortsette diskusjonene. Så langt er det ti deltakere og vi har fremdeles plass, maksimalt antall er tyve. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 13. jan. 2016 kl. 10:27 (CET)

Minner om at det fremdeles er plass til flere på workshop Oslo S, onsdag 10. februar. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 30. jan. 2016 kl. 23:51 (CET)

Til påmeldte så langt: @Ulf Larsen:, @Telaneo:, @Trygve N:, @Anne-Sophie Ofrim:, @Profoss:, @Kjetil r:, @Ole Anders:, @Peter Fisk:, @Vinguru:, @Hogne:, @Kimsaka:, @Frankemann:. Da det pga. plassen blir to separate workshop så har jeg forsøkt å dele inn etter hva jeg antar interesserer de enkelte. Om noen ønsker å flytte gruppe er det bare å klippe og lime i seksjonen for påmelding. Jeg minner om at det ikke er noen rigid struktur, det er selvfølgelig full anledning til å ta opp andre emner enn hovedtema. Videre er de to møterommene vegg-i-vegg så det tar bare noen sekunder å gå fra det ene til det andre.

Til sist har vi også den sosiale samlingen etterpå hvor det er ytterligere muligheter for å ta opp ulike emner knyttet til vår innsats som frivillige på Wikipedia. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 5. feb. 2016 kl. 11:30 (CET)

Til påmeldte så langt: @Ulf Larsen:, @Telaneo:, @Trygve N:, @Anne-Sophie Ofrim:, @Profoss:, @Kjetil r:, @Ole Anders:, @Peter Fisk:, @Vinguru:, @Hogne:, @Kimsaka:, @Frankemann:. Da det pga. plassen blir to separate workshop så har jeg forsøkt å dele inn etter hva jeg antar interesserer de enkelte. Om noen ønsker å flytte gruppe er det bare å klippe og lime i seksjonen for påmelding. Jeg minner om at det ikke er noen rigid struktur, det er selvfølgelig full anledning til å ta opp andre emner enn hovedtema. Videre er de to møterommene vegg-i-vegg så det tar bare noen sekunder å gå fra det ene til det andre.

Til sist har vi også den sosiale samlingen etterpå hvor det er ytterligere muligheter for å ta opp ulike emner knyttet til vår innsats som frivillige på Wikipedia. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 6. feb. 2016 kl. 13:37 (CET)

Litt praktisk info før workshop, det blir som nevnt to workshop og vi trenger et par bidragsytere som kan stille sin laptop til disposisjon ved å koble den til overhead. Dersom Trygve N kan være den som viser sitt skjermbilde i workshop for VisualEditor og Kjetil_r tilsvarende i workshop for Wikidata så er det fint. Om det ikke skulle passe, så gi beskjed her, så prøver vi å finne en annen.

Møterommene er dekket av flere trådløse nett, men for sikkerhets skyld har både Anne-Sophie Ofrim og jeg med mobil miniruter, så uansett skal vi komme oss på nett.

Det er fremdeles plass til flere deltakere, vi kan ha maksimalt ti i hvert rom. Så i workshop for VisualEditor har vi plass til fem og i workshop for Wikidata har vi plass til to. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 8. feb. 2016 kl. 18:14 (CET)