DJI har introdusert DJI RoboMaster S1, en landbasert og fjernstyrt stridsvogn som stimulerer til lek og programmering. Utstyrt med mecanumhjul, et kamera og en kanon, gir dette kjøretøyet en spennende opplevelse. Du kan også programmere det med Scratch 3.0 eller Python. Les mer her på 32Chip.
Innholdsfortegnelse
De fleste av oss kjenner DJI som en droneprodusent, men det kinesiske selskapet sysler også med ting som ikke kan fly – som kameraer og roboter. Når det gjelder sistnevnte er faktisk DJI ganske fremoverlente, ettersom de også holder en stor konkurranse kjent som RoboMaster Robotics Competition i hjemlandet.
I lys av dette mener tydeligvis også DJI at det å styre med selvkjørende – og skytende – roboter kan være en god måte å lære seg programmering på.
DJI RoboMaster S1 - En landbasert og fjernstyrt stridsvogn
Derfor slipper de nå et landbasert og fjernstyrt kjøretøy kalt DJI RoboMaster S1. Prisen for moroa ligger på rundt fem tusen kroner, og da får du noe som minner om en stridsvogn, men med hjul i stedet for belter.
Samtidig snakker vi ikke om vanlige hjul – kjøretøyet er utstyrt med noe som kalles mecanumhjul. Disse sørger for at RoboMaster S1 i praksis kan bevege seg i alle retninger.
DJIs nyvinning er likevel langt fra noe gjennomsnittlig fjernstyrt kjøretøy. For det første er den utstyrt med et kamera som sørger for 120 graders «breddesyn» til operatøren.
Kameraet sitter på kjøretøyets «tårn», som i sin tur styres av en 2-akset gimbal som kan dreie seg i 540 x 65 grader. Tårnet har også en liten kanon som kan avfyre både IR-stråler og gelékuler.
Disse kulene kan for øvrig også brukes i kamp mot andre RoboMaster S1-kjøretøy, ettersom deres «panser» er utstyrt med seks sensorer som registrerer slike treff.
Samtidig er man altså ikke begrenset til å kjøre denne rundt selv. Akkurat som med selskapets droner kan RoboMaster S1 kjenne igjen og reagere på lyder, bevegelser og objekter.
Deretter står man egentlig fritt til å kjøre den rundt eller programmere den gjennom det det svært så visuelle Scratch 3.0, om man ikke heller foretrekker å kode i Python.
Mye av poenget med denne dingsen er at det skal være noe å pusle med, så den kommer heller ikke ferdig i esken. Du får den snarere i en liten haug med deler og må sette den sammen selv.
Tilgjengelighet på DJI RoboMaster S1
Når det gjelder tilgjengeligheten på DJI RoboMaster S1 er vi jammen ikke sikre. Ifølge en representant for DJI skal den kun være tilgjengelig i Japan og USA utenfor Kina akkurat nå, men siden vi også finner den på selskapets norske hjemmesider, velger vi å håpe at den også dukker opp her på berget etter hvert.
(Kilder: The Verge | DJI)
Å spørre barna hva de vil leke og hva de trenger til leken, er første skritt i å hjelpe og inspirere barn til lek. Når du vet hva barna vil leke, kan du hjelpe til med å finne fram det utstyret de trenger i leken, og kanskje gi nye idéer til hva de kan bruke.
Du skal inspirere til lek. Det kan du gjøre ved å tilby variert og inspirerende lekemateriell og ulike leketøy. Du kan også gi dem felles opplevelser som kan bidra til at de blir nysgjerrige og ønsker å bruke det som tema for leken. Slike opplevelser kan for eksempel være å
- Ta barna med på studieturer til ulike butikker for å utforske forskjellige temaer
- Finne bøker, sanger og fortellinger som handler om temaet
- Hjelpe barna med å lage forskjellige ting som de kan bruke i leken
Slik kan du bringe inn nye temaer som kan gjøre barna nysgjerrige. På den måten gir du barna impulser til flere leketemaer.
Se også
Fleksible leker og fleksible lekemiljøer
Å skape inspirerende lekemiljøer der barn har mulighet til å forfølge idéene sine, er en av oppgavene dine som barne- og ungdomsarbeider. Et inspirerende lekemiljø er der både rommet og tilgjengelig materiell er fleksibelt. Det vil si at barna ikke har en fast oppskrift eller fasit på hvordan de skal bruke det. Det er materiell som kan brukes overalt og kombineres med annet materiell, og som dermed gir muligheter til å leke på mange ulike måter. Det gir barna utfordringer samtidig som de må være litt kreative og tenke nytt, alene eller sammen med andre. Fleksibelt materiell kan både være naturmateriell og leker kjøpt i butikken. Gjenbruksmateriell er ofte godt og fleksibelt materiell som med fordel kan brukes i lek.
Ha det artig sammen
Det er viktig at de voksne tuller og tøyser litt sammen med barna i leken. Latter, humor og glede skaper og fremmer en god relasjon mellom voksne og barn, og det kan også gi barna følelsesmessige overraskelser. Slike følelsesmessige overraskelser kan være med å bygge opp gjensidig empati mellom barn og voksne. Når barn og voksne har en god relasjon, kan barna lettere føle seg trygge og våge å prøve noe nytt i leken.
(Kilde: Utdanningsdirektoratet)