Les om hvordan du kan reparere mobiltelefonen din selv og unngå dyre reparasjonsregninger. Få tips, råd og informasjon om reservedeler og riktig verktøy for egen mobilreparasjon. | 32Chip
Innholdsfortegnelse
En ødelagt Xperia-telefon pluss en journalist uten reparatørerfaring – hva kan gå galt?
Enhver smartmobileiers kanskje verste mareritt er å miste telefonen i bakken, plukke den opp igjen og se den før så plettfrie og glatte skjermen i tusen knas. Er du heldig så fungerer den i det minste fortsatt som normalt, men sannsynligheten for at den enten ikke reagerer, ikke skrur seg på eller viser merkelige farger er stor. Hvis man ikke har lyst til å punge ut for ny mobil, har man egentlig bare ett valg da: å få telefonen reparert.
Det finnes mange verksteder rundt omkring som gjør reparasjoner av stort sett alt som måtte krype og gå av mobiltelefoner, men du må fort bla opp et par tusenlapper for å få jobben gjort. I de aller fleste tilfeller er det imidlertid fullt mulig å gjøre jobben selv, bare man har riktig utstyr og litt tålmodighet.
Reparasjon av Xperia Z1
For å undersøke om det virkelig er så enkelt å reparere mobiltelefoner selv, tok undertegnede oppdraget med å reparere en knust telefon som hadde ligget bortgjemt i en skuff en stund. Vi snakker om en hvit Xperia Z1, som hadde hatt et ublidt møte med knust glass på et gulv. Så langt vi kunne se skrudde telefonen seg både på og av, så da måtte det jo bare være skjermen det var noe galt med.
Vi bestilte en ny skjerm fra eBay og ventet i to uker før den ble levert. I tillegg til skjermen fikk vi med spesialskåret lim, ekstra skjermbeskytter og alle nødvendige verktøy for jobben. Vi hadde også kjøpt et sett med mobilreparasjonsverktøy fra iFixit, som hadde bedre kvalitet enn det som fulgte med skjermen.
Forberedelse for egen reparasjon
Når garantien på smarttelefonen din er over, kan det være gunstig å lære seg å reparere mobiltelefonen selv. Men det krever litt innsikt, grunnleggende ferdigheter og riktige verktøy. Her er noen tips og forslag for å forberede deg på å reparere mobiltelefonen din selv:
1. Skaff reservedeler
Et viktig krav for å reparere mobiltelefonen din selv er å skaffe riktige reservedeler. MyTrendyPhone.no tilbyr et bredt utvalg av reservedeler til mobiltelefoner av høy kvalitet. Mens ekte smarttelefonkomponenter alltid er det beste alternativet, kan noen tredjepartsdeler også være av god kvalitet til en bedre pris.
2. Velg riktig verktøy
Det er viktig å ha riktig verktøy for å kunne utføre reparasjonen på en trygg og effektiv måte. Sett med mobilreparasjonsverktøy som tilbys av nettsteder som iFixit kan være en god investering, da de vanligvis har høy kvalitet og er spesialisert for mobilreparasjoner.
Se også
Vanlige smarttelefonreparasjoner
Smarttelefoner gjennomgår mye i løpet av sin livssyklus, og det er noen vanlige reparasjoner som brukerne rapporterer:
- Sprukne skjermer: Skjermer er den mest delikate og utsatte delen av smarttelefonen. De kan bli knust som følge av fall.
- Vannskade: Selv om mange smarttelefoner har beskyttelse mot vannskade, kan lengre eksponering for vann gjøre enheten ubrukelig.
- Ineffektivt batteri: Batterier har en begrenset levetid, og noen ganger kan de ikke lades ordentlig eller holde strøm like lenge som før.
- Skadede ladeporter: Kontinuerlig bruk av ladekabler kan slite på ladeporten og føre til problemer med lading.
Disse er vanlige problemer som kan løses ved å reparere mobiltelefonen selv, dersom man har kunnskapen og riktig utstyr.
Konklusjon
Å reparere mobiltelefonen selv kan være en kostnadsbesparende og givende opplevelse. Med riktig forberedelse, kunnskap og verktøy er det mulig å fikse vanlige problemer som sprukne skjermer, vannskader, ineffektive batterier og skadede ladeporter. Ved å skaffe reservedeler av god kvalitet og følge nøye instruksjoner, kan man reparere mobiltelefonen selv og unngå dyre reparasjonsregninger.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Problemet med norsk språkføring blant et utall av mennesker, er at man – til forskjell fra skriftspråk i en lang rekke andre land – ikke hører hva som er galt. Det er stor forskjell mellom tale- og skriftspråk, og dersom man skriver i WP, bør man ha et språkøre for hva som er riktig og hva som ikke er det, eventuelt for hva som er rav ruskende galt. Det liketil forbløffende i dagens Norge, er at man skriver selv det siste – slik som i de to eks. jeg har plukket ut. Dette forstår jeg ikke. Dersom man påstår å beherske norsk, kan man ganske enkelt ikke skrive den slags. Og så gjør man det allikevel. Jeg kjenner ikke til noen andre språk hvor den slags er gangbart. Ting kan være skrevet på dialekt – jfr. diverse blogger – og således avvike i betydelig grad fra det som oppfattes som “standardspråk”. Her er det nok å vise til situasjonen i Tyskland/Østerrike/Sveits. Men disse to setningene har ikke noe med dialekt å gjøre.
‘Hvor ligger så hunden begravet’ ? Jeg ser bare én løsning, og den er langsiktig : Les god norsk skjønnlitteratur i stedet for å fikle med en mobiltelefon i timevis ! Videre anbefales det å skrive mye – ikke på en mobiltelefon, men f.eks. brev til gud og hvermann. Det er bare gjennom skrivetrening at man blir god til å takle et skriftspråk – ikke ved å skrive kråkenorsk i Wikipedia.
I norsk Wikipedia synes det å herske en forestilling om at man kan skrive hva som helst – rent språklig. (Innholdsmessig er en helt annen diskurs). En slik forestilling er meg ikke kjent fra noe annet WP-prosjekt, og i den grad man fortsetter å være surmaget, kunne man kanskje i første omgang antyde hvor man kan finne den samme holdningen til skriftspråk som i norsk WP.