Hjelp, vi må sykle på vannet

140

Opplev spennende teknologiske nyvinninger innen sykling på vannet. Les om Manta 5 Hydrofoil og FitWet Jet Bike. Bli inspirert av syklister som sykler fra Norge til Gibraltar for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelp. Støtt deres innsamlingsaksjon og bidra til bedre tilgang til rent vann.

Med sommer og sol blir det langt mer aktuelt å oppholde seg mer i nærheten av vannet. Enten det er bak en båt i en tube, på en vannscooter eller for å kjøle ned skrotten mellom slagene på stranden. Det finnes en rekke dingser som kan gjøre oppholdet i eller i nærheten av vannet mer interessant, og nå har vi testet noe som virkelig skiller seg fra mengden.

Hjelp, vi må sykle på vannet - Diskuter artikler (Tek.no) - Diskusjon.no
Bildekilde: www.diskusjon.no

Manta 5 Hydrofoil - Sykling på vannet

Vi har nemlig prøvd Manta 5 Hydrofoil, en elektrisk sykkel du kan sykle på vannet med. En farkost som vil fange oppmerksomheten til de aller fleste.

Det som gjør Manta 5 spesiell er at det er en såkalt hydrofoil. Det betyr at du har «vinger» under vannoverflaten som skaper nok løft til at du og sykkelen ikke synker ned i vannet. Men du er avhengig av å ha litt fart. Du kan ikke ta deg en rolig sykkeltur ut fra kaia og forvente at du kan ta en liten tråkkepause underveis. Da må den i så fall bli veldig kort.

Manta 5 har to store hovedvinger, hvor den største av disse sitter plassert lengst bak på sykkelen. Denne er ganske bred, såpass bred at den ikke fikk plass innenfor en plan på en Toyota Hilux. Nå skal det sies at disse vingene er enkle å demontere, hvor den store bakvingen sitter kun i en litt større unbrako-skrue som du enkelt løsner og trekker vingen ut av sporet sitt.

Du har også en litt mindre vinge som sitter montert til styret på sykkelen. Som sammen med en mindre anordning helt i front er med å gjøre det mulig å styre sykkelen. Denne sitter også i én unbrako-skrue, og frontstykket veier veldig lite.

Begge de to store hovedvingene er laget i karbon, og det betyr at de er sterke som juling, men også dyre om du skulle ha uflaks og ødelegge dem, for eksempel i et skjær i høy fart. En liten advarsel fulgte med lånet av sykkelen og en beskjed om at en erstatningsvinge ligger på rundt 2000 euro, eller rundt 20 000 kroner om du vil.

Sunnfjord, Sykkelbåt | Nå kan Sjur sykle på vannet
Bildekilde: www.nettavisen.no

Sykling under vann med FitWet Jet Bike

Å trene under vann har nemlig en del fordeler som mosjon på overflaten mangler. Den økte motstanden i det våte element gir en mer intens trening og forbrenner mer kalorier enn tilsvarende øvelser i luft. Vannet demper også stress og minsker leddsmerter, samtidig som man ikke slår seg så lett under vann.

FitWet Jet Bike er en ergometersykkel som er montert på bunnen av et boblebad. Så mens vannet bobler og buldrer rundt deg, er det bare å tråkke i vei. 30 minutter sykling under vann skal gi like mye treningsutbytte som to timer på en vanlig sykkel, ifølge produsenten FitWet. Med Jet Bike skal du kunne forbrenne 800 kalorier i timen, og du vil se at musklene vokser. Boblebadet har 12 dyser som masserer musklene og hjelper deg å slappe av mens du tråkker. Dette skal også være gunstig mot cellulitter. Du styrer Jet Bike fra en interaktiv berøringsskjerm, som også viser hjerterytmen og hvor mange kalorier du forbrenner.

Syklister for vannets verden

Ikke bare er det mulig å sykle på vannet med spennende teknologiske nyvinninger, men noen syklister tar det enda lengre. Bjarne Reime, Bjørn Leirvik, Olav Nilsen og Sigurd Marlov Antonsen fra Nissedal kommune i Vest-Telemark, samt Arendal, har planlagt å sykle fra Norge til Gibraltar – en distanse på omtrent 4000 km. Turen er planlagt å ta omtrent en måned, og formålet med turen er å samle inn minst 250 000 kroner til Kirkens Nødhjelp sitt arbeid for reint vann til mennesker i nød.

Reint vann er en menneskerett, men omtrent 800 millioner mennesker, eller hvert niende menneske, har ikke tilgang til rent vann. Dette fører til at 100 personer dør hver dag av sykdommer som skyldes urent drikkevann og dårlige sanitær- og hygieneforhold. Klimakrisen forsterker også vannmangelen i deler av den fattige verden.

Du kan støtte deres innsamlingsaksjon ved å bidra økonomisk på konto 1594.22.87248 eller via VIPPS til 2426. Merk betalingen med "Sykkel for vatn". Hvert bidrag teller!

Med innovasjon innen sykling på vannet og engasjementet til syklister som ønsker å bidra til bedre tilgang til rent vann, ser det ut til at både teknologi og menneskelig innsats kan gjøre en forskjell for vannets verden.

Sykkelen du kan sykle og fly over vann med - Duenger konsern
Bildekilde: www.duengerkonsern.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Det er sommer og komponisten Petter Gran har ferie når han plutselig hører et skrik fra frøken Hermansen. Bremsene på hennes sykkel virker ikke og hun havner i vannet. Han hjelper henne opp derfra, men sykkelen er ødelagt og derfor fortsetter de sommeren i sammen. Den vender tilbake til Oslo og en kort tid etterpå forlover de seg. Hun blir introdusert for Petters foreldre. Moren har ikke mye til overs for henne, mens faren ønsker henne velkommen i familien.

Paret gifter seg kort tid etterpå. De har vanskeligheter med å finne et eget bosted og må derfor bo hjemme hos Petters foreldre. Morens uvilje mot Kari blir til slutt et så stort problem at paret blir tvunget til å flytte til Karis tidligere bosted. De har imidlertid kjøpt en tomt hvor de holder på å bygge et hus og hver søndag arbeider de frenetisk for å ferdigstille bygget. Kari blir med barn og når hyresvertinnen får kjennskap til dette tvinger hun paret til å flytte. Huset er ikke ferdig, så de må leie rom i en villa hos fru Rønne for en skyhøy pris.

Huset er nesten ferdig når en bygningsinspektør kommer på besøk. Han sier at de ikke kan flytte inn da de ikke har byggetillatelse for huset. Paret har allerede sagt opp rommet hos fru Rønne, så der kan de ikke bo. I stedet leier de et nedslitt bosted på en bondegård et godt stykke utenfor byen. Petter trenger penger og melder seg på en slagerkonkurranse. Innledningsvis lykkes han ikke å komponere noe, men når han ser noen svaler sitte på en telefonledning så løsner det. Svalene ser nemlig ut som noter på en notelinje og plutselig vet han hvordan melodien skal være. Petter sender inn sitt bidrag til konkurransen og samtidig får han og kona byggetillatelse til å ferdigstille huset. På innflyttingsdagen har de mange mennesker på besøk og når de slår på radioen spilles Petters melodi «Hva var vel livet uten deg?», som vant konkurransen.