Fem enkle tips for å kjøpe rett sekk

Fem enkle tips for å kjøpe rett sekk til dagsturer. Velg riktig størrelse og type sekk, og pakk den på riktig måte for en komfortabel tur. Les mer på 32Chip.

Fem enkle tips for å kjøpe rett sekk

Sekken er blant de viktigste tingene du tar med deg på tur, om ikke den viktigste. Med feil sekk, eller bare for tung sekk, kan resultatet bli en vond rygg og slitne knær. Vi har derfor laget en liten smørbrødliste over ting man må tenke på når man velger sekk.

Slik velger du riktig sekk | vi hjelper deg | Stormberg
Bildekilde: www.stormberg.com

Velg rett størrelse

Å velge riktig størrelse kan være vanskelig. Du må prøve å beregne volumet på det du skal ha med for så å velge en sekk som er litt større enn det du hadde tenkt. Se for deg at det du skal ha med på tur også skal få plass i sekken. Det er for eksempel lite gunstig å feste en sovepose på utsiden av sekken. En mindre sekk med soveposen på utsiden blir dessuten like stor som en sekk med 20 liter større plass.

Guide - Velg riktig type og størrelse sekk - Alt du må vite
Bildekilde: pulssonen.no

Hvilken type ryggsekk trenger jeg?

Du finner alt fra små dagstursekker på 20-40 liter, til store tursekker med eller uten ramme, og med pakkvolum helt opp til godt over 100 liter.

Dagstursekk

Dagstursekken er av de minste sekkene og som navnet tilsier, er den først og fremst ment for dagsturer. Disse sekkene kommer i størrelser fra ca. 20 liter og opp til ca. 45 liter. I en dagstursekk på 20-35 liter, får du med det mest nødvendige til en dag ute i naturen. Velger du en sekk på 45 liter vil den kunne være stor nok til en helgetur, avhengig av hvor mye du ønsker å ha med på turen.

Hytte-til-hytte-sekk

Dette er ryggsekker på 45 liter og opp til 65 liter. Her får du plass til det utstyret du måtte trenge på en ukestur med overnatting innendørs. Når du kommer opp i denne størrelsen skilles det mellom dame- og herresekker. Her er det viktig å velge riktig.

Tursekk/fjellsekk

Dette er større ryggsekker som er beregnet på turer over flere dager, med overnatting ute. Sekkene kommer i mange størrelser og varierer fra 60 liter og opp til 130 liter. Disse kommer også inndelt i dame- og herresekker.

Pakkrammesekk

Dette er vanligvis de største sekkene som er beregnet for å bære tungt. Pakkrammesekkene er utstyrt med en meis/aluminiumsramme som takler tunge bører og er ofte kjøpt av jegere som skal bære mye med seg inn på fjellet. Man har også mulighet til å fjerne sekkeposen, slik at du kan bære utstyr og slakt rett på meisen/rammen.

Se også

Bæresystem

Det er viktig å velge en sekk som har et bæresystem som passer til deg og din kropp. En kvinne trenger et annet bæresystem enn en mann. Vi har flere sekker som er spesielt designet for turglade kvinner.

Slik velger du riktig sekk | vi hjelper deg | Stormberg
Bildekilde: www.stormberg.com

Slik pakker du sekken

  • Pakk tunge saker nærmest ryggen og gjerne høyt opp i sekken. På den måten får du bedre balanse i sekken.
  • Forsøk å unngå å pakke gjenstander utenpå sekken. Om du må gjøre det, så er det lurt å ha med ekstra stropper, slik at du får festet gjenstandene godt fast.
  • Saker du trenger raskt pakker du øverst eller i sidelommer, slik som regntøy og en ekstra genser.
  • Bruk vanntette pakkposer i forskjellige farger og bruk samme system hver gang. Rull gjerne klærne sammen som en sylinder og pakk med flid.
  • Sørg for at det ikke er noen "tomme" hull i sekken. Dra til alle reimer og kompresjonstrekk slik at alt ligger stabilt i sekken.
  • Soveposen og liggeunderlaget pakker du nederst i sekken.
  • Sørg for å ha god balanse i sekken, ved at vekten blir fordelt på begge sider.
  • Tenk vekt når du pakker sekken. Komfortgrensen for en normal mann går gjerne på rundt 25 kilo. For kvinner ligger den rundt 20 kg.
Dagstursekk Test - Test av Sekker 15-30L - Årets Toppmodeller
Bildekilde: center.no

Konklusjon

Hvor stor sekk man trenger for en dagstur avhenger av flere faktorer, inkludert bruksområde, klima og hvor mye utstyr man trenger å bære med seg. Ved å velge riktig størrelse og type sekk, samt pakke den på riktig måte, kan man sikre seg en behagelig og komfortabel tur uten å belaste ryggen unødvendig.

Hva vil Wiki fortelle oss?

Hvor stor sekk man trenger for en dagstur avhenger av flere faktorer, inkludert bruksområde, klima og hvor mye utstyr man trenger å bære med seg. Volumet på sekker måles vanligvis i liter. Det er viktig å finne en sekk som passer til personens rygglengde, noe som kan variere mellom ulike produsenter. Noen avanserte tursekker har justerbar rygglengde innenfor et visst intervall for å sikre optimal passform.

Retningslinjene for størrelse og kapasitet er generelle, og kan brukes som et utgangspunkt for tursekker til ulike formål. For en dagstur i byen kan en mindre sekk være tilstrekkelig, mens en større sekk kan være nødvendig for lengre fjellturer. Kroppsstørrelse kan også påvirke hvor mye plass man trenger, da klær til større personer ofte er tyngre og tar mer volum.

Målemetoder for volum kan variere mellom produsenter, så to sekker oppgitt til samme volum kan ha betydelige forskjeller i faktisk volum. Det er også viktig å vurdere ekstra funksjonaliteter som sekken kan ha, for eksempel avtagbart topplokk, festepunkter for ekstrautstyr og mulighet for å justere romavskiller etter behov.

Når man bærer tunge lass, kan det være nyttig med en sekk som har avstivning for å opprettholde formen og gi bedre bærekomfort. Mange sekker har avstivningsrammer laget av metall, plast eller andre kompositter. Vekten av sekken uten forbruksartikler som vann, mat og brensel, kjent som grunnvekt, er også en faktor å vurdere når man velger sekk.