Slik kommer du i gang med din egen NAS

142

Med brukere, mapper og rettigheter kan du få skikkelig orden på filrotet. Lær hvordan du kan velge riktige harddisker, sette opp din NAS, strukturere filer og mapper, opprette separate brukerkontoer med forskjellige rettigheter, og vurdere utvidelse og backup for en effektiv og pålitelig lagringsløsning for hjemmet ditt.

Med brukere, mapper og rettigheter kan du få skikkelig orden på filrotet.

For noen dager siden ga vi deg en introduksjon til NAS, de små og kjekke lagringsboksene du kan putte på nettverket ditt. I dagens artikkel skal vi gå et par skritt videre, med noen begreper og strategier rundt et typisk grunnoppsett.

Lag din egen NAS - Data
Bildekilde: www.klikk.no

Valg av harddisker

Vi har allerede skrevet litt om valget av harddisker i vår introduksjonsartikkel om NAS, men dette er et tema som enkelt kan og bør utdypes. Spesielt blir det interessant dersom du har planer om å sette opp et redundant system, altså benytte deg av RAID, samtidig som du bruker harddisker av forskjellig størrelse.

I et tradisjonelt RAID vil kapasiteten være begrenset av den minste harddisken i RAID-et. Har du for eksempel én harddisk på 1 TB og to harddisker på 4 TB, vil RAID-et oppføre seg som om alle diskene er på 1 TB – og du kaster bort det meste av plassen.

Dette er hovedgrunnen til at de aller fleste velger å sette opp sin NAS med harddisker av samme kapasitet.

Er du usikker på hvor mye plass du til slutt vil ha bruk for, vil som regel det lureste være å starte med et par større harddisker. Å fylle opp NAS-en med disker med lav kapasitet vil kanskje være rimeligere der og da, men det vil koste mer dersom du senere må bytte ut alle disse for å utvide plassen.

For en firebrønns NAS kan du da for eksempel starte opp med to disker på 4 TB i RAID 1. Hvis du trenger mer plass, kan du legge til en harddisk til og migrere til RAID 5, for 8 TB kapasitet. Og du vil da fremdeles ha en ledig brønn for eventuell fremtidig utvidelse.

Lag din egen NAS - Data
Bildekilde: www.klikk.no

Oppsett av NAS

En NAS trenger ikke være noe mer komplisert enn en harddisk koblet til hjemmenettverket ditt. Problemet er at en harddisk kan ikke koble seg til nettverket alene – den er dum som et brød og trenger blant annet nettverksgrensesnitt, hjelp til å jobbe og kommunisere, samt en IP-adresse.

NAS-kabinettene kommer inn her. Disse boksene er ganske enkelt små, spesialiserte datamaskiner med programvare som sørger for at harddiskene er tilgjengelige for alle på nettverket ditt – eller for de som har tilgang fra Internett.

Et alternativ til NAS er å bruke en vanlig datamaskin som hjemmeserver, med for eksempel FreeNAS eller Windows 8 som operativsystem. Men disse kan fort ta mer plass, bruke mer strøm og være tyngre å administrere.

NAS-produsentene har vært flinke til å putte stadig mer funksjonalitet inn i operativsystemene sine, så hos en moderne NAS er lagring av datafiler bare begynnelsen.

Strukturering av filer og mapper

Et viktig aspekt ved å komme i gang med din egen NAS er å strukturere filer og mapper på en logisk måte for å få skikkelig orden på filrotet.

En vanlig tilnærming er å opprette separate mapper for forskjellige typer filer, for eksempel musikk, bilder, videoer og dokumenter. Innenfor hver av disse mappene kan du opprette undermapper for ytterligere organisering.

Det kan også være lurt å opprette separate mapper for hver bruker på nettverket ditt, slik at hver person har sin egen personlige lagringsplass.

Lag din egen NAS - Data
Bildekilde: www.klikk.no

Brukere og rettigheter

For å sikre personvern og begrense tilgangen til filene dine, bør du opprette separate brukerkontoer med forskjellige rettigheter på NAS-en.

På denne måten kan du enkelt kontrollere hvem som har tilgang til bestemte mapper og filer. Du kan for eksempel gi full tilgang til musikksamlingen til Far, begrenset tilgang til Mor's babybilder og kun lesetilgang til den yngre gardes TV-serier.

Det er viktig å merke seg at rettighetene du gir til brukerne, også gjelder når de får tilgang til NAS-en eksternt via Internett. Du kan begrense tilgangen til visse mapper eller gi kun lesertilgang dersom du ønsker å begrense muligheten for brukerne å endre eller slette filer.

Lag din egen NAS - Data
Bildekilde: www.klikk.no

Utvidelse og backup

En av fordelene med å ha din egen NAS er muligheten til å enkelt utvide lagringsplassen etter behov. Du kan enkelt legge til flere harddisker eller erstatte eksisterende med større kapasitet.

Når du utvider NAS-en, bør du sørge for at den nye harddisken er kompatibel med de andre diskene i systemet ditt. Du kan også vurdere å sette opp et RAID-system for redundans og sikkerhetskopiering.

Du bør også vurdere å ha en ekstern backup av filene dine på NAS-en. Dette kan være en annen NAS, en ekstern harddisk eller en skytjeneste. Å ha en ekstern backup sikrer at du ikke mister filene dine i tilfelle av en feil på NAS-en eller andre uforutsette hendelser.

Konklusjon

Å komme i gang med din egen NAS er en spennende prosess som gir deg full kontroll over dine digitale filer. Ved å velge riktig harddisker, strukturere filer og mapper på en logisk måte, opprette separate brukerkontoer med forskjellige rettigheter og vurdere utvidelse og backup, kan du sikre en effektiv og pålitelig lagringsløsning for hjemmet ditt.

Lagre pc-filene enkelt på NAS-serveren | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Folk spør også

Hva står NAS for?

Kort fortalt er en NAS (Network-Attached Storage) en lagringsenhet som er koblet til ditt lokale hjemmenettverk. Frst og fremst bruker mange en NAS for og enkelt kunne ta backup av viktige filer som bilder, regnskap og arbeid.


Hvordan fungerer en NAS?

NAS str for Network Attached Storage, oversatt til Nettverkstilsluttet datalager p norsk. Den fungerer som en lokal server i hjemmet ditt hvor du kan sikkerhetskopiere, sikre og lagre bildene og filene dine og deretter f tilgang til dem fra alle enhetene dine, via kablet eller trdlst nettverk.

Fullstendig svar på www.scandinavianphoto.no


Videoer

Build Your Own NAS vs Buying a NAS?

Building A DIY NAS On A Budget - TrueNAS Scale

Får sit 12-års stik: Mathilde går helt i panik! | Ultra Ægte

Lærke - Vi skal ikke være kærester

Hvordan blev I kærester? | Pubertetsguiden | Ultra

Vi skal være forældre!

Free Will, Morality, Self Awareness | Robert Sapolsky

Badetøj foran drengene: ALLE glor! (2:7) | Ingen regler | Ultra