Valves Steam Deck vil sannsynligvis kunne kjøre Windows 11

Valves kommende bærbare «spillkonsoll» Steam Deck vil med stor sannsynlighet kunne kjøre Windows 11. Valve-designer Greg Coomer bekrefter at det pågår arbeid for å vurdere støtte for TPM 2.0 og sikre kompatibilitet med Windows 11. Steam Deck vil bli levert med SteamOS, men det er også mulig å installere andre operativsystemer, inkludert Windows. Les mer om mulighetene og begrensningene knyttet til å kjøre Windows 11 på Steam Deck. | 32Chip

Valves kommende bærbare «spillkonsoll» Steam Deck ser med stor sannsynlighet ut til å kunne kjøre Windows 11. Det sier Valve-designer Greg Coomer til PC Gamer.

Ut av esken vil den Nintendo Switch-aktige Steam-maskinen kjøre SteamOS, som er basert på Linux, og Valve har sagt at målet er at samtlige spill på Steam skal fungere med dette systemet.

Valve har tidligere også sagt at brukere ikke vil tvinges til å bruke SteamOS, og at man kan installere hvilke operativsystemer man vil og koble til hvilke tilbehør man vil.

Windows 11 og TPM 2.0-støtte

Windows 11 krever imidlertid støtte for såkalt TPM 2.0 (Trusted Platform Module), som det har vært usikkert om Steam Decks skreddersydde AMD-prosessor vil ha.

– Det pågår arbeid for å se på TPM akkurat nå. Vi har fokusert så mye på Windows 10 at vi ikke har kommet så veldig langt inn i det. Forventningen vår er at vi kan møte det. Det er også en samtale som pågår med AMD, for å sikre at vi kan imøtekomme det på BIOS-nivå. Det er ingenting som foreløpig indikerer at det vil være noen problemer med Windows 11, sier Coomer.

Muligheter med Steam Deck

Steam Deck vil jo komme med mulighet for en dockingstasjon som gjør at den kan kobles til ekstern skjerm, mus, tastatur og andre tilbehør, så i praksis vil den jo kunne fungere som en slags stasjonær PC, i tillegg til som håndholdt spillmaskin.

De fleste mediene som så langt har fått prøve Steam Deck virker ellers å være positivt innstilt til muligheten for å kjøre Windows 11 på enheten.

Valve Steam Deck will support Windows 11 - Geeky Gadgets
Bildekilde: www.geeky-gadgets.com

Windows 11 på Steam Deck

Valves Steam Deck leveres med en modifisert versjon av Linux som heter SteamOS, men enheten er egentlig bare en datamaskin. Det betyr at den kan kjøre alle slags forskjellige operativsystemer, inkludert Windows.

Vi visste at Windows 10 ikke ville være et problem for enheten, men med Windows 11 rundt hjørnet var Microsoft-fans og spillere nysgjerrige på å se om den nyeste versjonen av operativsystemet ville fungere.

Du skulle tro at hvis Windows 10 kjørte, ville Windows 11 ikke være et problem. Men takket være Microsoft som krever at TPM 2.0 for Windows 11 skal kjøre, er det ikke så enkelt.

Valve og AMD er klar over dette, og selskapene jobber med det. I et intervju med PC Gamer sa Valve Steam Deck-designer Greg Coomer: “Det arbeides med å se på TPM akkurat nå. Vi har fokusert så mye på Windows 10 så langt at vi ikke har kommet så langt ennå. Vår forventning er at vi kan møte det.”

Som nevnt er det ikke bare opp til Valve, ettersom AMD lager Steam Deck-brikken, må den også være involvert i prosessen.

På spørsmål om TPM 2.0-støtte sa Coomer: “Det er også en samtale som pågår med AMD. For å være sikker på at vi kan imøtekomme det på BIOS-nivå. Så det er ingenting som tyder på at det er problemer med Windows 11.”

Trenger du å kjøre Windows 11 på Steam Deck?

Det virker ikke som om spørsmålet er om du kan kjøre Windows 11 på en Steam Deck, men om du burde det eller ikke. Vi må vente og se om lageropplevelsen på SteamOS er god nok. I så fall kan det bare være bortkastet tid å installere Windows. Valve har endelig lansert drivere for Windows til Steam Deck.

Merk at man må formatere Steam Deck for å installere Windows. Ikke at det er noen hast for oss her i landet da konsollen ikke er lansert enda (Valve sier at informasjon om utvidet levering i flere land kommer “snart” og “forventet tilgjengelighet” nå er “etter 3. kvartal 2022”) – med andre ord er det heller ikke mulig å reservere en selv om de første kundene i USA fikk sine konsoller levert av selveste Gabe Newell for en uke siden.

Valve forklarer på supportsiden for Windows-støtte at “Steam Deck er en PC, og andre programmer og OS kan installeres”, men merk at kun Windows 10 er støttet enn så lenge grunnet mangelen på fTPM-støtte som kommer senere.

Merk deg dette: Om du installerer Windows vil du trenge et par ekstra drivere for den beste opplevelsen, og lenker til GPU, WiFi og Bluetooth.

Det er også slik at man trenger Internett for å verifisere Windows-produktnøkkelen, men fordi WiFi-driverne må lastes ned manuelt trenger man en USB C hub med Ethernet for å koble seg til.

Lyd-driverne i Windows er ikke perfekte enda. Lyd-drivere er heller ikke klare enda da AMD og partnerne trenger litt mer tid – til da fungerer kun USB-C eller Bluetooth, mens høyttalerne og 3,5 mm-inngangen ikke fungerer.

Det er også mulig å gjenopprette til SteamOS om man ikke er fornøyd med Windows.

Valve forklarer sågar også at “dual boot” ikke fungerer enda, men at det kommer på plass i SteamOS 3 når OS-et er ferdigutviklet.

Microsoft-spillkompatibilitet

Microsoft har samtidig publisert en liste over Xbox Game Studios-spill (sjekk ut Steam-listen) som er kompatible med Valves håndholdte, hvilke titler som bare fungerer men ikke perfekt og hvilke spill som ikke er støttet:

Godkjent:

  • ...

Fungerer:

  • ...

Ikke støttet:

  • ...
Valve working with AMD to support Windows 11 on Steam Deck - VideoCardz.com
Bildekilde: videocardz.com

Folk spør også

Er Steam deck i Norge?

Det har vrt enorm interesse rundt Valves Steam Deck, den frste skikkelige hndholdte spillmaskinen som kjrer PC-spill. Den ble lansert for halvannet r siden, men har latt vente p seg i Norge.

Fullstendig svar på www.tek.no


Når kommer Steam Deck OLED til Norge?

Pris og tilgjengelighet. Steam Deck OLED kommer 16. november og koster 569 euro.

Fullstendig svar på www.lydogbilde.no


Hvor mye koster Steam deck?

Pris- og produktinformasjon Den billigste prisen for Valve Steam Deck 256GB akkurat n er 6 863 ,-. Det er et av de 10 mest populre produktene i kategorien Brbare konsoller. Prisjakt sammenligner priser og tilbud fra 4 butikker.

Fullstendig svar på www.prisjakt.no


Hva er Steamdeck?

Steam Deck™ er en svrt kraftig og alt-i-ett brbar PC-spillenhet, med en 7-tommers berringsskjerm og ekte gamepad-kontroller. Med Steam Deck er hele Steam-biblioteket ditt, og alle kjente Steam-funksjoner tilgjengelig hvor som helst. Nyt en ny ra med spilling hjemme og p farten.

Fullstendig svar på www.power.no


Videoer

A Few More Things Added To Steam Deck

Steam Deck: Introducing Deck Verified

NYC High Line & Hudson River Walk - 4K with Captions

$11 750 000 2017 CDM 102' DARWIN Steel Explorer SuperYacht "ATLAS" Tour

Steam Deck News: March 11 Steam Deck Client Update and How to check library compatibility

$16 000 000 2022 VAN DER VALK EXPLORER 34M YACHT Rask SuperYacht-tur

FULL BUILD | Rebuilding A TRASHED Porsche 911 Turbo!

Circumventing Windows 11 Hardware Lock for Business Clients: Perspectives for IT Professionals