Valves kommende bærbare «spillkonsoll» Steam Deck vil med stor sannsynlighet kunne kjøre Windows 11. Valve-designer Greg Coomer bekrefter at det pågår arbeid for å vurdere støtte for TPM 2.0 og sikre kompatibilitet med Windows 11. Steam Deck vil bli levert med SteamOS, men det er også mulig å installere andre operativsystemer, inkludert Windows. Les mer om mulighetene og begrensningene knyttet til å kjøre Windows 11 på Steam Deck. | 32Chip
Innholdsfortegnelse
Valves kommende bærbare «spillkonsoll» Steam Deck ser med stor sannsynlighet ut til å kunne kjøre Windows 11. Det sier Valve-designer Greg Coomer til PC Gamer.
Ut av esken vil den Nintendo Switch-aktige Steam-maskinen kjøre SteamOS, som er basert på Linux, og Valve har sagt at målet er at samtlige spill på Steam skal fungere med dette systemet.
Valve har tidligere også sagt at brukere ikke vil tvinges til å bruke SteamOS, og at man kan installere hvilke operativsystemer man vil og koble til hvilke tilbehør man vil.
Windows 11 og TPM 2.0-støtte
Windows 11 krever imidlertid støtte for såkalt TPM 2.0 (Trusted Platform Module), som det har vært usikkert om Steam Decks skreddersydde AMD-prosessor vil ha.
– Det pågår arbeid for å se på TPM akkurat nå. Vi har fokusert så mye på Windows 10 at vi ikke har kommet så veldig langt inn i det. Forventningen vår er at vi kan møte det. Det er også en samtale som pågår med AMD, for å sikre at vi kan imøtekomme det på BIOS-nivå. Det er ingenting som foreløpig indikerer at det vil være noen problemer med Windows 11, sier Coomer.
Muligheter med Steam Deck
Steam Deck vil jo komme med mulighet for en dockingstasjon som gjør at den kan kobles til ekstern skjerm, mus, tastatur og andre tilbehør, så i praksis vil den jo kunne fungere som en slags stasjonær PC, i tillegg til som håndholdt spillmaskin.
De fleste mediene som så langt har fått prøve Steam Deck virker ellers å være positivt innstilt til muligheten for å kjøre Windows 11 på enheten.
Windows 11 på Steam Deck
Valves Steam Deck leveres med en modifisert versjon av Linux som heter SteamOS, men enheten er egentlig bare en datamaskin. Det betyr at den kan kjøre alle slags forskjellige operativsystemer, inkludert Windows.
Vi visste at Windows 10 ikke ville være et problem for enheten, men med Windows 11 rundt hjørnet var Microsoft-fans og spillere nysgjerrige på å se om den nyeste versjonen av operativsystemet ville fungere.
Du skulle tro at hvis Windows 10 kjørte, ville Windows 11 ikke være et problem. Men takket være Microsoft som krever at TPM 2.0 for Windows 11 skal kjøre, er det ikke så enkelt.
Valve og AMD er klar over dette, og selskapene jobber med det. I et intervju med PC Gamer sa Valve Steam Deck-designer Greg Coomer: “Det arbeides med å se på TPM akkurat nå. Vi har fokusert så mye på Windows 10 så langt at vi ikke har kommet så langt ennå. Vår forventning er at vi kan møte det.”
Som nevnt er det ikke bare opp til Valve, ettersom AMD lager Steam Deck-brikken, må den også være involvert i prosessen.
På spørsmål om TPM 2.0-støtte sa Coomer: “Det er også en samtale som pågår med AMD. For å være sikker på at vi kan imøtekomme det på BIOS-nivå. Så det er ingenting som tyder på at det er problemer med Windows 11.”
Trenger du å kjøre Windows 11 på Steam Deck?
Det virker ikke som om spørsmålet er om du kan kjøre Windows 11 på en Steam Deck, men om du burde det eller ikke. Vi må vente og se om lageropplevelsen på SteamOS er god nok. I så fall kan det bare være bortkastet tid å installere Windows. Valve har endelig lansert drivere for Windows til Steam Deck.
Merk at man må formatere Steam Deck for å installere Windows. Ikke at det er noen hast for oss her i landet da konsollen ikke er lansert enda (Valve sier at informasjon om utvidet levering i flere land kommer “snart” og “forventet tilgjengelighet” nå er “etter 3. kvartal 2022”) – med andre ord er det heller ikke mulig å reservere en selv om de første kundene i USA fikk sine konsoller levert av selveste Gabe Newell for en uke siden.
Valve forklarer på supportsiden for Windows-støtte at “Steam Deck er en PC, og andre programmer og OS kan installeres”, men merk at kun Windows 10 er støttet enn så lenge grunnet mangelen på fTPM-støtte som kommer senere.
Merk deg dette: Om du installerer Windows vil du trenge et par ekstra drivere for den beste opplevelsen, og lenker til GPU, WiFi og Bluetooth.
Det er også slik at man trenger Internett for å verifisere Windows-produktnøkkelen, men fordi WiFi-driverne må lastes ned manuelt trenger man en USB C hub med Ethernet for å koble seg til.
Lyd-driverne i Windows er ikke perfekte enda. Lyd-drivere er heller ikke klare enda da AMD og partnerne trenger litt mer tid – til da fungerer kun USB-C eller Bluetooth, mens høyttalerne og 3,5 mm-inngangen ikke fungerer.
Det er også mulig å gjenopprette til SteamOS om man ikke er fornøyd med Windows.
Valve forklarer sågar også at “dual boot” ikke fungerer enda, men at det kommer på plass i SteamOS 3 når OS-et er ferdigutviklet.
Microsoft-spillkompatibilitet
Microsoft har samtidig publisert en liste over Xbox Game Studios-spill (sjekk ut Steam-listen) som er kompatible med Valves håndholdte, hvilke titler som bare fungerer men ikke perfekt og hvilke spill som ikke er støttet:
Godkjent:
- ...
Fungerer:
- ...
Ikke støttet:
- ...