Hva er symptomer på Øyekreft?

18.01.2024, 21:48 112

Øyekreft, også kjent som øyemelanom, kan ha ulike symptomer. Vanlige symptomer inkluderer bortfall av rød refleks i pupillen, som kan framstå som et hvitt felt på bilder tatt med blits. Andre symptomer kan være nedsatt syn, skjeling uavhengig av retning og rødt og irritert øye. Det er viktig å merke seg at disse symptomene også kan forekomme ved andre tilstander, så det er viktig å konsultere en øyelege for en grundig diagnose.

Endringer i synet bør føre til en henvisning til øyelege. Det anbefales også å ta bilde av netthinnen under en synstest. Ved mistanke om øyemelanom, vil man bli henvist til grundige undersøkelser og diagnostiske prosedyrer.

Årsaken til øyekreft er vanligvis ukjent. Selv om vi ikke kan påvirke visse risikofaktorer, kan vi ta valg som bidrar til å minske risikoen. Å være i god form kan også hjelpe til med å tåle behandlingen bedre.

Ved mistanke om øyekreft hos barn anbefales det å ta kontakt med lege dersom symptomene varer i over tre uker. Risikofaktorer for øyekreft hos barn inkluderer arv, spesielt retinoblastom-genet, som kan øke sjansen for å utvikle andre typer kreft senere i livet.

Malignt melanom i øyet er en kreftutvikling som oppstår i kroppens pigmentceller, kjent som melanocytter. De fleste tilfeller av malignt melanom i øyet oppstår i uvea, som inkluderer iris, corpus ciliare og choroidea. Resten av tilfellene oppstår i den ytterste hinnen i øyet, konjunktiva. Uvea er det midtre blodforsyningslaget i øyet og er viktig for blodforsyningen til netthinnen.

Malignt melanom i øyet er den vanligste formen for kreft i øyet. Det er vanligere i nordlige land, og antall nye tilfeller var 41 menn og 43 kvinner i Norge i 2021. Det er viktig å oppsøke lege ved mistanke om øyekreft for en grundig undersøkelse og diagnose.

Har du et spørsmål? Spør oss!

Folk spør også

Hvordan lade iPhone 14 trådløst?

lagt til på 12.05.2024, 01:27

Hvor stor er Samsung Galaxy S9?

lagt til på 10.01.2024, 12:44

Hvilke iPhone kan ha iOS 16?

lagt til på 20.03.2024, 13:42

Hvor mye strøm kan Enyaq ta imot?

lagt til på 25.04.2024, 13:02

Hvordan koble til Sonos med Bluetooth?

lagt til på 10.01.2024, 10:38