Hvor lang tid tar det å få EU-kontroll?

10.01.2024, 12:39 70

Det tar vanligvis omtrent 1 time å gjennomføre EU-kontrollen, og du kan normalt vente mens den blir utført hvis du ønsker det.

Første EU-kontroll skal gjennomføres når bilen er fire år gammel, og deretter hvert annet år. Det er egne regler for biler over 7.500 kg, taxi og varebiler. Hvis du er usikker på når neste kontroll skal gjennomføres, kan du enkelt sjekke dette ved å bruke registreringsnummeret ditt.

EU-kontroll, eller EU-godkjenning, gjennomføres i samsvar med felles retningslinjer som alle godkjente verksteder må følge. Verkstedene blir jevnlig kontrollert av staten for å sikre at kontrollene utføres i henhold til retningslinjene. EU-kontroll ble tidligere kalt periodisk kjøretøykontroll (PKK).

Det er opp til deg å velge når du ønsker å gjennomføre EU-kontrollen, så lenge kjøretøyet er godkjent innen fristen.

Så lenge kjøretøyet er godkjent innen fristen, kan du selv velge når du ønsker å gjennomføre EU-kontrollen. Fristen er endelig, så vær oppmerksom på å beregne nok tid til å gjennomføre hovedkontrollen, rette eventuelle mangler og gjennomføre etterkontroll. Du vil motta en påminnelse om EU-kontrollen minst to måneder før fristen. Vanligvis kan du ikke utsette fristen.

Ettersom tidspunktet for gjennomføring av kontrollen er fleksibelt, kan du gjennomføre kontrollen om sommeren før, selv om kontrollfristen er om vinteren. Hvis du har en bil eller bobil som kun brukes om sommeren, eller planlegger en lengre tur utenlands, kan du ta EU-kontrollen når det passer deg.

Neste frist for godkjent EU-kontroll beregnes ut fra datoen du tar hovedkontrollen, og ikke fra når du eventuelt tar etterkontroll.

EU-kontroll er også kjent som periodisk kjøretøykontroll (PKK) og er en obligatorisk kontroll for alle kjøretøy som skal brukes på veien. Manglende EU-kontroll fører til at kjøretøyet blir avskiltet og ikke kan benyttes på veien. EU-kontrollen er innført av myndighetene for å sikre en trygg og miljøvennlig bilpark. Det er derfor viktig at EU-kontrollen gjennomføres av et verksted som er godkjent av Statens vegvesen. Du kan bruke søkemotoren til Statens vegvesen for å finne et godkjent verksted i nærheten av deg.

Har du et spørsmål? Spør oss!

Folk spør også

Kan man kjøpe ny fjernkontroll til Samsung TV?

lagt til på 17.01.2024, 11:41

Hvordan koble Sony Headphones til iPhone?

lagt til på 13.02.2024, 04:05

Hvordan bruke inkognitomodus?

lagt til på 18.01.2024, 21:37

Hva er forskjellen på iPhone 14 og 13?

lagt til på 08.02.2024, 16:39

Er Tesla god på vinterføre?

lagt til på 13.02.2024, 03:03