Er mikrobølgeovn farlig for helse?

08.02.2024, 16:48 72

Nei, mikrobølgeovn er ikke farlig for helsen. Maten oppvarmet i mikrobølgeovnen inneholder ikke noen rester av elektromagnetiske bølger etter oppvarmingen, ifølge seksjonssjef i Statens Strålevern, Merete Hannevik. Derfor er det trygt å spise mat som har blitt varmet i en mikrobølgeovn.

Norsk forskning viser at mikrobølgeovnen er en god og sunn måte å varme opp maten på. Studier utført av seniorforsker Dagbjørn Skipnes fra matforskningsinstituttet Nofima viser at mikrobølgeovnen bevarer næringsstoffene i maten på best mulig måte. I tillegg til å bevare næringsstoffene, gir mikrobølgeovnen også sunnere og mer glansfull mat. Dette skyldes den hurtige oppvarmingen og at vitaminene i maten brytes ned i mindre grad sammenlignet med tradisjonell koking.

Det har vært bekymringer knyttet til kjemiske endringer i maten på grunn av mikrobølgeovnenes varme. Lars Klæboe, forsker hos Strålevernet, forsikrer oss om at strålingen som mikrobølgeovnen sender ut ikke utgjør noen helsefare. Mikrobølgeovnene sender ut stråling som får molekylene i maten til å vibrere, og denne vibrasjonen skaper varme. Mikrobølgene forsvinner umiddelbart etter oppvarmingen og det er ingen "mikrobølger" igjen i maten.

Det er viktig å merke seg at det er enkelte matvarer som ikke egner seg for oppvarming i mikrobølgeovnen. Ris og egg bør unngås å varmes opp på denne måten, da det kan føre til magetrøbbel og matforgiftning. Mikrobølgeovnen kan skape varme- og kalde områder i maten, avhengig av størrelse, form og fordeling av fett og vann. Dette kan være problematisk når det gjelder å drepe sykdomsfremkallende bakterier.

Sammenfattende er mikrobølgeovn ikke farlig for helsen. Maten oppvarmet i mikrobølgeovnen inneholder ingen farlige rester, og forskning viser at mikrobølgeovnen er en sunn måte å bevare næringsstoffene i maten på. Det er viktig å være oppmerksom på hvilke matvarer som egner seg for oppvarming i mikrobølgeovnen for å unngå helseproblemer.

Har du et spørsmål? Spør oss!

Folk spør også

Hvilke Iphoner får iOS 17?

lagt til på 10.01.2024, 12:52

Er det forskjell på USB-C kabler?

lagt til på 18.01.2024, 05:47

Hva bruker mest strøm airfryer eller ovn?

lagt til på 12.01.2024, 07:17

Hva er symptomer på Øyekreft?

lagt til på 18.01.2024, 21:48

Hvordan ta vare på batteriet på iPhone?

lagt til på 10.01.2024, 12:38