Hva er forskjellen på varmepumpe og aircondition?
En varmepumpe og aircondition er begge systemer som brukes til å regulere temperaturen i et rom, men de har noen forskjeller. En varmepumpe kan brukes til både oppvarming og nedkjøling av boligen, mens en tradisjonell aircondition bare kan brukes til nedkjøling. Dette betyr at en varmepumpe er mer allsidig og kan brukes året rundt.
Varmepumpen fungerer ved å hente varme fra uteluften og overføre den til innsiden av boligen når det er behov for oppvarming. På kalde dager kan den derfor brukes til å varme opp rommet. På den andre siden, når det er behov for nedkjøling, kan varmepumpen hente varme fra innsiden av boligen og transportere den ut. Dette gjør at varmepumpen kan brukes som aircondition om sommeren.
En tradisjonell aircondition derimot, fungerer kun ved å kjøle ned luften inne i rommet ved å fjerne varme og fuktighet. Den kan ikke brukes til oppvarming. Airconditionen bruker et kjølemiddel som sirkulerer mellom innedelen og utedelen for å fjerne varme fra luften.
En annen forskjell mellom varmepumpe og aircondition er at varmepumpen kan også ha ekstra funksjoner som filtrering og rensing av luften. Dette kan være nyttig for å forbedre luftkvaliteten innendørs.
I Norge, hvor somrene ikke er like varme som i mange andre land, kan det være mer kostnadseffektivt å velge en varmepumpe med airconditionfunksjon. På denne måten kan man få både oppvarming og nedkjøling i ett system, og dermed spare penger på å installere to separate systemer.