Apple inviterer til «skummelt raskt» arrangement den 30. oktober. Finn ut hva Apple skal presentere og hvilke produkter som kan få ny prosessor. Les mer på 32Chip.
Innholdsfortegnelse
Jo da, Apple har allerede hatt en stor lansering nå i høst – med nye klokker og ikke minst iPhone 15 som det siste store i bærbar eplemoro.
Men det er åpenbart ikke det eneste den gjengen vil vise frem før vintersesongen. Nå inviteres det nemlig til å skue noe som går fryktelig fort for seg, og hva passer vel bedre å legge dette rett opp til halloween.
Apple inviterer til «skummelt raskt» arrangement
Dagen det er snakk om er 30. oktober, og tidspunktet er satt til sent ettermiddag amerikansk tid, som vil si en eller annen gang etter midnatt og inn i 31. oktober her i Norge. (Overgangen til normaltid gjør det selvsagt ikke noe enklere.)
Det store spørsmålet er selvsagt hva Apple skal by på denne gangen, og forslaget som gir dårlige odds er en ny prosessorfamilie. Vi tenker da på en Apple M3 som kan dyttes inn i diverse maskinvare med eplelogo på.
Ikke at dagens M2-brikker har problemer med ytelsen. Vi har jo testet Apple Mac Studio med M2 Ultra innabords, og det er en prosessor som hever seg opp blant det mer heftige vi får fra mer konvensjonelle konkurrenter som AMD og Intel.
Men med Intels ferske «Raptor Lake Refresh» nettopp ute på markedet, og mulighet for flere prosessorlanseringer på vei inn mot vinteren, kan vi også forstå at Apple vil vise seg litt fram.
Hvilke produkter kan få ny prosessor?
Et vel så interessant spørsmål er hvilke produkter som først vil utstyres med en ny prosessor.
Typisk har det vært storselgerne MacBook Air og MacBook Pro som har fått de nyere godsakene først, og med godt over ett år på baken for de minste utgavene er det ingen umulighet å se for seg at disse snart vil kunne dukke opp i oppdaterte utgaver med enda litt mer krefter innabords.
Samtidig må vi peke på den klassiske iMacen, som faktisk stadig har en Apple M1-brikke og er veldig på overtid for noe sterkere.
De mest avanserte M3-utgavene ment for Mac Pro eller Studio kan i hvert fall helt sikkert vente litt, ikke minst med tanke på at disse kraftige og kostbare datamaskinene fikk en oppdatering nå i sommer.
Er du på utkikk etter et av disse produktene kan det altså være greit å avvente litt.
Heldigvis slipper vi å spekulere for mye og vente så lenge for å se hva Apple har i gjære, da det kun er en knapp uke å vente på «scary fast»-arrangementet.
Apple Arcade blir femti prosent dyrere.
Med «dyrtid» og inflasjon blir det stadig flere og større innhugg i lommeboken, og selvfølgelig er det ingen nåde å vente fra teknologigigantene. Nå har også Apple jekket opp prisen på flere av sine tjenester, og her hjemme er det spillerne og TV-titterne som får merke det mest.
Prisøkninger på Apple-tjenester
Spilltjenesten Apple Arcade, som tidligere kostet 59 kroner i måneden, har nå gått opp til 89 kroner i måneden. Det er en prisøkning på solide femti prosent.
TV- og filmtjenesten Apple TV+ har også blitt jekket opp i pris, men «bare» med en tier fra 89 til 99 kroner. Det blir en økning på drøye elleve prosent.
Apple One – som kombinerer iCloud+ (50 GB), TV+, Music og Arcade i en pakke – settes opp fra 199 til 219 kroner for et individuelt abonnement.
Heldigvis står prisen på Apple Music stille og koster stadig 119 kroner.
Apple er langt fra den eneste som øker prisene i disse dager. Dagens Disney+-abonnement blir for eksempel dyrere fra 1. november, mens det kun er en uke siden Netflix nok en økte prisen i flere markeder – men enn så lenge ikke for norske kunder.
Heldigvis finnes det flere videostrømmetjenester, men det er jo slik at mye innhold er eksklusivt hos de enkelte tilbyderne.
For de som vil spille mye på mobile enheter er det også alternativer. Men hvis du insisterer på å bruke en iPhone eller iPad, begrenser det seg en god del når vi fjerner Apple Arcade fra listen.
Strømming via Xbox Game Pass er jo en mulighet, men der finner vi i hovedsak PC-spill som ikke nødvendigvis passer veldig godt med en mindre skjerm. Dessuten er prisen for Game Pass Ultimate – som kreves for et slikt oppsett – 139 kroner i måneden, så det blir jo en langt dyrere fornøyelse.
Men har du en PC å spille på i tillegg, og gjerne en passende håndkontroller også, vil et slikt bytte av abonnement i det minste også kunne by på nye og interessante gamingmuligheter.
Android-brukere har for øvrig også et alternativ i form av Google Play Pass, som stadig koster 59 kroner i måneden.
Men for deg med en iOS-enhet er det dårlig med andre reelle muligheter. Dette er nok også grunnen til at Apple mener de vil slippe unna med en såpass kraftig økning av prisen på sin mobilspilltjeneste Arcade.
Et typisk tegn på at noe er galt med kalenderen din, kan være at det stadig dukker opp fiktive invitasjoner og merkelige hyperkoblinger. Da er sannsynligheten stor for at din iPhone kan ha et kalender-virus, men hva er egentlig et kalender-virus? Dette er gjerne virus eller malware som svindlere bruker til å fylle mobilkalenderen din med spam.
I utgangspunktet vil ikke dette være farlig i seg selv, men det kan by på en rekke utfordringer. Det er gjerne knyttet skadelige URL-er til disse meldingene, og det kan være fort gjort å trygge feilaktig på en av disse. En slik kobling kan fort føre deg inn på en skadelig nettside og det er nettopp dette som kan være skummelt.
Vi skal derfor se nærmere på hva som kan forårsake kalender-spam på iPhone, samt hvordan du kan bli kvitt dette.
Se også
Hvordan fungerer kalender-virus på iPhone?
Dersom en hacker vet hvilken e-postkonto du har knyttet til kalenderen din, kan dette brukes til å sende falske invitasjoner med skadelige hyperkoblinger. Et tegn på at dette kan være at du til stadighet mottar invitasjoner til arrangementer og møter som ikke eksisterer, eller som kommer fra en ukjent avsender.
Du kan også ubevisst ha abonnert på en kalender ved en skadelig nettside, noe som lar spammere bombardere deg med tonnevis av meldinger og invitasjoner. Disse kalenderne er ofte skjult som fiktive captchas og lignende, men dette kommer vi tilbake til litt senere i artikkelen.
Målet med disse invitasjonene er å lure deg til å trykke på linken. Denne vil oftest ta deg til en skadelig nettside der du potensielt kan utsettes for malware og annen skadelig programvare. Invitasjoner fra hackere kan ofte være vanskelig å slette fra iPhone-kalenderen, men det finnes noen løsninger. Før vi kommer så langt, skal vi først se litt nærmere på noen røde flagg knyttet til svindel via iPhone-kalendere.
Hvordan ser kalender-spam ut på iPhone?
Et typisk kjennetegn på falske arrangementer i din iPhone-kalender er at arrangementene har dramatiske overskrifter og rare URL-er. Disse vil gjerne ha meldinger som ‘Din iPhone- kalender har blitt hacket’ med en oppfordring til å trykke på linken. Nedenfor har vi samlet noen eksempler på meldinger som tidligere har dukket opp i infiserte kalendere:
- "Din iPhone-kalender er infisert! Klikk her for å fjerne viruset nå!"
- "Du har vunnet en premie! Klikk her for å kreve den."
- "Invitasjon til eksklusivt VIP-arrangement! Klikk her for å delta."
Et annet rødt flagg er at disse titlene er knyttet til meldingen: TRYKK OG ABONNER. Denne typen meldinger kombinert med et CTA om å trykke på en link bør være et stort rødt flagg for de aller fleste. Dette er også klare tegn på at det er svindel involvert.