NAF har rangert de billigste hurtigladerne langs veien for 17 ulike bilmodeller. Finn ut hvilke ladeoperatører som er mest kostnadseffektive for din elbil. Se prisoversikt og tips for å lade billigst mulig.
Innholdsfortegnelse
Rangert for 17 ulike bilmodeller.
Det kan være en utfordring å navigere i jungelen av hurtigladere og ladeoperatører der ute, og hva som lønner seg for akkurat din bil kan være noe helt annet enn for naboens bil.
Det har NAF tatt konsekvensen av, og brukt laderesultatene fra elbiltesten de gjennomførte sammen med Motor i vinter til å regne ut hva som er den billigste ladeoperatøren for de 17 elbilene som var med i testen.
– Det er viktig å merke seg at det er forskjell fra bil til bil hvilke ladeoperatører som er de tre billigste alternativene. Og når det er forskjell på hvor det er billigst ut fra ladeeffekten du velger, er det lett å bli forvirret, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.
Det er nemlig slik at operatørene stort sett priser hurtiglading (gjerne inntil 50 kilowatt effekt) og lynlading (stort sett alt over 50 eller 75 kilowatt) ulikt. Noen tar seg betalt per minutt, noen tar betalt per kilowattime og noen har en kombinasjon av de to.
Om du har en elbil som ikke støtter mer enn 50 kilowatt og velger å lade på en lader som kan levere 150 eller til og med 350 kilowatt, så risikerer du å betale betydelig mer enn om du hadde valgt en 50 kW-lader.
– Velger du en lynlader og bilen ikke kan lade med effekten lynladeren gir, slår det voldsomt ut i kroner og øre. Det samme gjør det å velge sms-betaling eller å være såkalt drop-in kunde. I flere tilfeller er dette over 100 prosent dyrere, sier Sødal.
Billigste ladeoperatør for 50 kW-lading
For 50 kilowatt-lading er det Fortum Charge & Drive som er billigst for flest av bilene i testen. De praktiserer fortsatt ren minuttprising for hurtiglading, og ladingen koster dermed mindre jo større snitteffekt bilen din er i stand til å lade med.
Legg merke til at Fortum har solgt ladestasjonene sine til selskapet Infracapital, som nå opererer dem under Recharge-navnet. Om du betaler via Fortum betaler du imidlertid fortsatt Fortums priser, som er litt lavere enn prisene til Recharge.
Billigste ladeoperatør på hurtiglading
På hurtiglading var ladeoperatøren Kople nummer to for alle de testede bilene, mens det var Circle K som vant for resten av modellene. Her må det også nevnes at Tesla Model 3 ville sluppet unna enda billigere i Teslas Supercharger-nettverk, men det klassifiseres som lynlading i NAFs beregning og tas derfor ikke med.
Se også
Prisoversikt for hurtiglading
I denne tabellen kan du se hva det koster å hurtiglade hos de forskjellige operatørene, og så har vi brukt tallene til å simulere en ladeøkt hvor vi lader 20 kilowattimer på en halvtime, altså 40.
Ladeoperatør | Pris per kilowattime | Pris for 20 kWh på 30 minutter |
---|---|---|
Fortum Charge & Drive | 2,50 kr | 50 kr |
Kople | 2,60 kr | 52 kr |
Circle K | 2,70 kr | 54 kr |
Valg av ladeoperatør
Hurtiglading har ulike prismodeller avhengig av operatør, og det kan være vanskelig å sammenligne priser. Vi gir deg oversikten – og tips om hvordan du uansett hurtiglader billigst mulig.
Det eksisterer en rekke ulike prismodeller for hurtiglading i Norge. Det kan være pris per kilowattime/kWt (altså mengden energi du får), eller pris per minutt du står og hurtiglader – eller en kombinasjon av disse.
Kombinasjoner med minuttprising kan bidra til å begrense ladekø, men samtidig blir det vanskeligere å sammenlikne priser mellom ulike operatører. Saktere hurtiglading når batteriet er kaldt gjør det også dyrere med minuttprising om vinteren.
Derfor har vi laget oversikten under, som oppdateres fortløpende:
Grafen viser hva hurtiglading vil koste per kWt ved ulike ladeeffekter (kW). Ionity utmerker seg å være klart dyrest i de fleste tilfeller.
Hvis du for eksempel lader i snitt med under 40 kW ladeeffekt vil Circle K være billigst. Med 30 kW snitteffekt er for eksempel Fortum hurtiglader rundt 1,30 kroner dyrere per kWt enn Circle K hurtiglader. På 50 kW ladeeffekt vil prisforskjellene begynne å bli mindre mellom operatørene. Her er Fortum hurtiglader rundt 1,30 kroner billigere enn Circle K hurtiglader.
Stort sett kan du altså velge operatøren som passer deg best, så lenge du ikke hurtiglader på lav effekt. Velg hurtiglader i stedet for lynlader om du har en eldre elbil som uansett ikke kan lade høyere enn 50 kW.
Unngå sakte hurtiglading
Hvis elbilen din lader på lav effekt, kan strømprisen bli ekstremt dyr på en hurtiglader. For eksempel vil bruk av en Fortum hurtiglader koste hele 20,10 per kWt hvis du bare lader med 10 kW ladeeffekt. På Fortum lynlader vil det koste 5,40 per kWt og hos BKK 11,15.
Vårt beste råd er derfor å stoppe hurtigladingen og kjøre videre når ladeeffekten begynner å synke ned mot 20 kW og prisene altså i mange tilfeller øker kraftig.
I tillegg til billigere lading, sparer du tid og bidrar også til mindre ladekø. Vinn-vinn-vinn for alle, utenom ladeoperatøren, kanskje?
Bruk også Elbilforeningens ladebrikke som er billigere og enklere enn SMS og QR.
Se også
Rabattordninger og kundeklubber
Det finnes en rekke kundeklubber og rabattordninger på markedet i dag som gjør det vanskelig, om ikke nærmest umulig, å sammenligne priser på lading. Du vil for eksempel...
Her får du prisoversikten: Dette koster hurtiglading
Her finner du pris for lading hos ladeselskapene i Norge.
Hurtigladestasjonene i Norge drives av ulike ladeselskaper, og prisene og betalingssystemene varierer fra selskap til selskap. Her får du oversikt over hva det koster å lade på de forskjellige ladestasjonene.
For å være med på listen må aktøren ha minst femti hurtigladere.
Les mer om hvert ladeselskap lengre nede i saken.
Hurtiglading er dyrere enn å lade hjemme, men er et viktig alternativ når du skal på langtur. Siden de fleste lader hjemme til daglig, vil uansett de månedlige driftsutgiftene være betraktelig lavere enn for bensin- og dieselbiler totalt sett.
Har du andre spørsmål om lading av elbil? Se vår komplette oversikt over hvordan du hjemmelader og hurtiglader din elbil.
Hvordan betale for lading?
Med Elbilforeningens blå ladebrikke, også kjent som Ladeklubben, kan medlemmer lade enklere. Den kan brukes hos Recharge, Ionity, Kople, Ishavsveien, Ragde, E.ON og Powered by E.ON & Clever.
Elbilforeningen jobber iherdig for å få flere ladeselskaper med på ordningen. Fordelen med Ladeklubben, er at du slipper å registrere brikken hos alle de forskjellige ladeselskapene. Du legger inn dine data og betalingsopplysninger én gang, så tar vi oss av resten.
Du kan fortsatt bruke Elbilforeningens svarte ladebrikke. Den må du registrere selv hos ladeselskapene du ønsker å bruke. Kart med alle ladestasjoner og reiseplanlegger finner du i ElbilAppen.
Kortbetaling
Stortinget har bestemt at kortbetaling skal innføres på alle nye hurtigladere fra 2023. Ettermontering på eksisterende hurtigladere vil skje innen utgangen av 2025.
Det blir altså enklere å betale for lading uten å opprette et kundeforhold hos ladeselskapet. Du kan tæppe kortet eller mobilen, slik du gjør når du handler alt mulig annet.
Foreløpig er det stort sett ladebrikker eller app som gjelder. Du finner ut hva du trenger hos de ulike ladeselskapene nederst på siden.
Se også
De største ladeselskapene i Norge
Ladeselskap | Antall hurtigladere |
---|---|
Fortum Charge & Drive | 1000+ |
Ionity | 1000+ |
Kople | 900+ |
Elbilforeningens ladekart
Finn alle hurtigladestasjonene på Elbilforeningens ladekart og planlegg reisen med din elbil.
Trykk her for å få kartet i fullskjerm.