Les om de nye og strengere reglene for elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy. Innføringen av klassifiseringen som "liten elektrisk motorvogn" har medført endringer som forbud mot kjøring i påvirket tilstand, aldersgrense og hjelmpåbud, krav til ansvarsforsikring og tap av førerrett ved promillekjøring. Disse tiltakene er innført for å øke sikkerheten og redusere risikoen for skader.
Innholdsfortegnelse
Nyopprettet gruppe: "Liten elektrisk motorvogn"
Fra og med 15. juni 2022 blir ikke lenger små elektriske kjøretøy regnet som "sykkel". I stedet blir de nå klassifisert som "liten elektrisk motorvogn". Dette betyr at enklere regler og mindre byråkrati for disse kjøretøyene blir avskaffet.
Forbud mot kjøring i påvirket tilstand
En av de mest merkbare endringene er forbudet mot å kjøre små elektriske kjøretøy, inkludert elektriske sparkesykler, i påvirket tilstand. Promillegrensen for disse kjøretøyene blir den samme som for motorvogner generelt, altså 0,2. Dette tiltaket er innført for å øke sikkerheten og redusere risikoen for skader for både føreren og andre trafikanter.
Aldersgrense og hjelmpåbud
En annen viktig endring er innføringen av en aldersgrense på 12 år for bruk av små elektriske motorvogner. Dette betyr at personer under 12 år ikke får lov til å kjøre slike kjøretøy. Det er også påbudt for barn under 15 år å bruke hjelm under kjøring.
Se også
Ansvarsforsikring og bilansvarsloven
Et viktig skritt for å øke sikkerheten og ansvarliggjøre både kommersielle og private eiere av små elektriske kjøretøy er innføringen av krav til ansvarsforsikring. Dette gjelder både utleiesykler og privat eide små elektriske kjøretøy. Fra 1. september 2022 må utleide kjøretøy ha ansvarsforsikring, mens privateide kjøretøy må skaffe forsikring innen 1. januar 2023. Dette tiltaket vil bidra til å redusere ulykkeskostnader og sikre bedre erstatningsdekning for skadede ved ulykker.
Tap av førerrett ved promillekjøring
Ved innføringen av promillegrensen på 0,2 for små elektriske kjøretøy, vil de samme sanksjonsreglene gjelde som for ruspåvirket kjøring med motorvogner. Det er imidlertid fastsatt spesifikke regler for hvor lenge man kan miste førerretten ved promillekjøring med disse kjøretøyene, tilsvarende regler for mopedførere.
Endringer som trer i kraft
De nye reglene trådte i kraft 15. juni 2022. Fra 1. september 2022 må utleide små elektriske kjøretøy ha ansvarsforsikring, og fra 1. januar 2023 må privateide kjøretøy også ha forsikring. Disse endringene er viktige for å sikre sikkerheten og tryggheten til både brukere av slike kjøretøy og deres medtrafikanter.
Se også
Oppsummering
De nye og strengere reglene for elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy har blitt innført for å øke sikkerheten og redusere risikoen for skader. Med klassifiseringen som "liten elektrisk motorvogn" blir disse kjøretøyene underlagt flere regler og mer byråkrati. Forbudet mot kjøring i påvirket tilstand, innføringen av en aldersgrense og hjelmpåbud, krav til ansvarsforsikring og tap av førerrett ved promillekjøring er alle tiltak som bidrar til å forbedre sikkerheten og regulere bruken av elsparkesykler og tilsvarende kjøretøy.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Den 15. juni 2022 ble reglene endret: Det ble innført promillegrense på 0,2; det ble aldersgrense på tolv år; det ble hjelmpåbud for barn under 15 år; små elektriske kjøretøyer ble omklassifisert fra sykkel til kjøretøy. Fra 1. september 2022 er det krav om at elsparkesykler i utleievirksomhet skal ha ansvarsforsikring. Fra 1. januar 2023 er det krav om ansvarsforsikring også for privateide elsparkesykler.
Regler for bruk i offentlig rom:
- Som sykkel regnes også elektrisk drevet kjøretøy for transport av en person (føreren). Innretningen må ha egenvekt ikke over 70 kg (inklusive batteri), bredde ikke over 85 cm, lengde ikke over 120 cm og konstruktiv hastighet ikke over 20 km/t. Kjøretøy uten selvbalanserende teknologi tillates ikke å ha sitteinnretning. Kjøretøy som nevnt i dette ledd anses ikke som motorvogn etter vegtrafikkloven § 2. Det er påbud om at sparkesykkelen er utstyrt med frontlys, baklys, reflekser og signalhorn, men det kan gis unntak fra dette kravet der det ikke er monterbart.
Det var ingen krav om begrensninger i motorkraft, ingen aldersgrense eller påbud om å bruke hjelm.
I Norge var det ingen promillegrense for elsparkesykkel, men en kunne likevel straffes for fyllekjøring og råkjøring. En kan bøtelegges for å kjøre elsparkesykkel på rødt lys. Også parkering av elsparkesykler reguleres av trafikkreglene, og hovedregelen er at en ikke skal parkere til hinder for noe eller noen.
I Trondheim forbød Trondheim kommune i august 2019 utleie av elsparkesykler på kommunal grunn. Kommunen hadde ikke lovhjemmel til dette, så elsparkesykkelselskapet Ryde vant over kommunen både i tingretten, i lagmannsretten og i Høystererett da kommunen gikk til rettssak mot selskapet for ulovlig utplassering av elsparkesykler.
I 2021 ble det vedtatt nye regler med virkning fra 18. mai 2021. Kommunene fikk rett til å innføre parkeringsforbud, fartsgrense og soner med bruksforbud. Det ble forbudt å være flere på én elsparkesykket, og politiet og Statens vegvesen kan ilegge gebyr på opptil 3 000 kroner ved overtredelse. Fartsgrensen ved passering av gående på gangvei, fortau eller i gangfelt er seks km/t.
Den 18. juni 2021 vedtok Stortinget «Lov om utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn» som gir kommunene hjemmel til å regulere utleievirksomheten. Oslo innførte høsten 2021 en begrensning i antall elsparkesykler på 8004, mens elsparkesykkelselskapene tidligere hadde utplassert så mange som 23 000. I 2022 begrenset de tre byene Oslo, Bergen og Trondheim antall utleieselskaper til tre etter at det var avholdt anbudskonkurranser.