Tesla Model Y har dominert som Norges mest solgte bil i 2022 med imponerende salgstall og markedsandel. Ekspertene spår at Model Y vil opprettholde sin popularitet blant norske bilkunder, og her kan du lese hvorfor.
Innholdsfortegnelse
I 2022 var Tesla Model Y den mest populære bilmodellen i Norge. Med 17.356 solgte biler og en markedsandel på 10 prosent, tok den en suveren førsteplass på statistikken fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). På andreplass kom Volkswagen ID.4 med 11.561 solgte biler og en markedsandel på 6,6 prosent. Model Y hadde et betydelig forsprang foran konkurrentene.
Det imponerende forspranget til Model Y fortsetter også i år, hvor den knuser konkurrentene og opprettholder sin popularitet blant norske bilkunder.
Tesla Model Y - En suksess blant norske bilkunder
Det er tydelig at Tesla med Model Y har truffet en nerve hos norske bilkunder. Bilen ble avduket mot slutten av 2019 og har siden høsten 2021 vært en bestselger i Norge. Model Y er Teslas bidrag i den kompakte SUV-klassen for elbiler, og den har sikret seg en betydelig markedsandel.
Model Y har imponerende dimensjoner, med en lengde på 4,75 meter, bredde på 1,92 meter og høyde på 1,62 meter. Akselavstanden er på 2,89 meter, noe som gir god plass og komfort.
Populariteten til Model Y gjenspeiler seg også på bruktbilmarkedet. Til tross for at modellen har vært på markedet i under to år, er det allerede nær 400 brukte Model Y-biler tilgjengelig på Finn.no. Prisene starter på rundt 450 000 kroner og strekker seg opp til over 600 000 kroner. De aller fleste brukte Model Y-biler har relativt lave kjørelengder.
Ekspertenes spådommer for 2022
Et knippe av Norges fremste biljournalister og Elbilforeningen har blitt spurt om sine spådommer for Norges mest solgte bil i 2022. Mens de ikke er helt enige, nevnes det noen modeller som går igjen.
Brikke- og leveringsutfordringer i 2022 ser ut til å være et usikkerhetsmoment. Flere eksperter tror at Tesla har en fordel her og vil kunne levere større volumer enn andre. Motor-redaktør Peter Raaum tror at Tesla Model Y blir den mest solgte bilen i 2022. Han begrunner dette med leveringskapasiteten til Tesla, spesielt etter oppstarten av den nye fabrikken i Tyskland tidlig i 2022.
Elbil24-redaktør Fred-Magne Skillebæk er enig og mener at Tesla Model Y vil trekke det lengste strået i 2022. Han peker på bilens plass, firehjulsdrift, rekkevidde, ladehastighet, pris og ladenettverk som attraktive faktorer for det brede publikummet.
Broom-redaktør Knut Skogstad tror derimot på Volkswagen ID.4 som Norges mest solgte bil i 2022. Forbeholdet han tar er at fabrikken må klare å øke produksjonen og løse leveringssituasjonen.
Se også
Rekordår for elbilsalget i 2022
I 2022 var hele 79,3 prosent av nybilsalget i Norge elbiler. Historiske tall viser at hele 138.260 elbiler ble nyregistrert, og alle bilmodellene på topp 10-listen var helelektriske. Dette viser en betydelig endring i bilparken og et stadig økende fokus på elektrifisering.
Norsk elbilforening jubler over denne utviklingen og påpeker at nesten alle privatpersoner som kjøpte ny bil i 2022, valgte en elbil. Samtidig er det bekymring for lav andel elbiler i leasing- og firmabilmarkedet, samt blant varebiler. Det er behov for stimuleringstiltak og virkemidler for å øke elbilandelen også i disse segmentene.
Veien videre
Mens elbilforeningen gleder seg over rekordåret 2022, er de bekymret for elbilsalget i 2023 med tanke på å være i rute til 2025-målet om hundre prosent elbilandel. Det er behov for kraftige virkemidler for å øke andelen elbiler i leasing- og firmabilmarkedet, samt blant varebiler.
Med Tesla Model Y som årets mest solgte bil i 2022 og den økende populariteten til elbiler generelt, er det tydelig at elektrifiseringen av bilparken fortsetter å akselerere i Norge.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Dette tror ekspertene blir Norges mest solgte bil i 2022.
Ferjefri E39 er et veiprosjekt under utredning på Vestlandet i Norge. Planen ble lansert av Jens Stoltenbergs andre regjering våren 2013. Planen innebærer å fjerne alle de syv eksisterende ferjestrekningene på europavei 39 mellom Trondheim og Kristiansand. Dette skal gjøre det mulig å kjøre hele strekningen uten bruk av bilferje.
Fjerning av ferjer, kombinert med noen veiutbedringer, kan redusere reisetiden fra rundt 20 til 15 timer, og en utbygging av hele E39 til fartsgrense 90–110 km/t kan gi en reisetid ned mot 11 timer. E39 vil bli om lag 50 kilometer kortere, ifølge planene. I Nasjonal transportplan 2018–2029 sier regjeringen at den har som langsiktig mål å gjennomføre hele prosjektet.
Den totale kostnaden for hele utbyggingen ble i 2016 anslått til 340 milliarder kroner (382 milliarder kroner i 2020). Kostnader, samfunnsøkonomisk lønnsomhet, usikkert trafikkgrunnlag, miljøspørsmål, sikkerhet og usikker teknisk gjennomføring gjør prosjektet politisk omstridt. Transportnæringen er skeptisk til lange og dype tunneler. Gevinsten av ferjeavløsning for hele strekningen samlet er uklar. De tekniske løsningene for noen av fjordkryssingene er per 2022 ikke ferdig utviklet. Statens vegvesen hadde til 2020 brukt 2 milliarder i planlegging av ferjefri E39.
Dagens E39 i Norge har en lengde på rundt 1100 kilometer. Fra Klettkrysset utenfor Trondheim og sørover mot Kristiansand krysser E39 en rekke fjorder. Det er i alt syv ferjestrekninger: over Halsafjorden, Romsdalsfjorden, Storfjorden, Nordfjorden, Sognefjorden, Bjørnafjorden og Boknafjorden. Det er ingen ferjer på E39 i Trøndelag og Agder. Vestlandsfylkene har til sammen om lag 1,3 millioner innbyggere, av disse bor omkring 0,5 millioner i området Bergen–Haugesund, der folketallet er ventet å øke til 0,67 millioner innen år 2040.
På oppdrag fra samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa innledet Statens vegvesen i 2010 utredning som så hele strekningen under ett. Målet med utredningen var å se på muligheten for å gjøre E39 mellom Kristiansand og Trondheim ferjefri og dermed redusere reisetiden langs Vestlandet. Prosjektet ble inkludert i Nasjonal transportplan 2014–2023, og regjeringen Stoltenberg II satte som mål å gjøre hele strekningen ferjefri i løpet av 20 år. Samlet kostnad ble da anslått til 150 milliarder kroner. Med Nasjonal transportplan 2018–2029 endret regjeringen sin utbyggingsambisjon fra «20 år» til et «langsiktig mål». I 2013 anslo Statens vegvesen at en investering på «på rundt 100 milliarder» kroner kunne redusere kjøretiden fra 20 til 13 timer.