EU: Mobiltelefoner skal tåle å falle i bakken

17

EU har vedtatt krav til økodesign for mobiltelefoner og nettbrett for å øke levetiden til produktene og gjøre dem mer reparerbare. Dette vil bidra til å redusere miljøpåvirkningen knyttet til hyppig utskifting av elektroniske enheter. Les mer på 32Chip.

Bakgrunn

EU har vedtatt krav til økodesign for mobiltelefoner og nettbrett, som vil gjelde fra 20. juni 2025. Dersom regelverket blir vurdert som EØS-relevant, vil kravene også gjelde i Norge. Formålet med de nye kravene er å øke levetiden til mobiltelefoner og nettbrett, samt gjøre dem enklere å reparere. Dagens praksis med å måtte kjøpe en ny telefon ved ødelagte deler har negativ innvirkning på klima og miljø. De kommende kravene fra EU representerer derfor et viktig skritt mot en mer sirkulær økonomi på dette området.

Snart må nye mobiltelefoner og nettbrett tåle å falle i bakken – flere  ganger - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Statistikk og forbrukerundersøkelse

Ifølge omsetningsstatistikken fra elektronikkbransjen i Norge ble det solgt 1,3 millioner mobiltelefoner og 407 000 nettbrett i 2022. En forbrukerundersøkelse utført av Norstat og Yougov i januar samme år, på oppdrag fra bransjeforeningen Elektronikkbransjen, viser at nordmenn i gjennomsnitt bytter mobiltelefon hvert tredje år.

Lei av at mobilen knuser når den faller i bakken? - Switch
Bildekilde: switch.no

De nye kravene

De nye kravene fra EU omfatter blant annet:

  • Tålegrense for utilsiktet fall - Mobiltelefoner skal tåle å falle i bakken flere ganger uten å bli ødelagt.
  • Tilgang på reservedeler og informasjon om reparasjon og demontering ved bytte av deler, inkludert batteri.
  • Produsenter og importører må tilby informasjon om minimum batterilevetid og hvor mye av produktet som kan gjenbrukes eller resirkuleres.
  • Bruksanvisninger må være tilgjengelige på hjemmesiden til produsentene og importørene.

Betydningen for miljøet

Målet med de nye kravene er å forlenge levetiden til mobiltelefoner og nettbrett, samt redusere behovet for å kjøpe nye enheter ved mindre skader. Dette vil bidra til å redusere den negative påvirkningen på klima og miljø som følger av hyppig utskifting av elektroniske produkter. Ved å øke holdbarheten og muligheten for reparasjon, vil EU-kravene fremme en mer bærekraftig tilnærming til mobiløkonomien.

EU har vedtatt krav til økodesign for mobiltelefoner og nettbrett -  Kretsløpet
Bildekilde: kretslopet.no

Økodesignforordningen

For å sikre mer sirkulære og bærekraftige produkter, har Europakommisjonen utarbeidet forslag til ny økodesignforordning som vil erstatte dagens økodesigndirektiv. Denne forordningen vil gi mulighet for strengere krav til miljømessig bærekraft og design for sirkulær økonomi. På sikt kan dette gjelde en rekke produkter, og flere enheter vil kunne brukes lenger, repareres enklere, ombrukes og materialgjenvinnes.

Telefoner som tåler en trøkk
Bildekilde: www.cw.no

Konklusjon

EU har vedtatt krav til økodesign for mobiltelefoner og nettbrett for å øke levetiden til produktene og gjøre dem mer reparerbare. Dette vil bidra til å redusere miljøpåvirkningen knyttet til hyppig utskifting av elektroniske enheter. De kommende kravene fra EU representerer et viktig skritt mot en mer sirkulær økonomi innen mobilteknologi. Produsenter og importører vil bli pålagt å oppfylle kravene, som vil gjelde fra 20. juni 2025.

Se også

Folk spør også

Er telefonen bærekraftig?

Ett r ekstra levetid for mobiler i Europa tilsvarer n million fossilbiler, viser ny rapport. Beholder vi mobilen vr ett r lenger, kan vi spare CO₂-utslipp tilsvarende det n million fossilbiler slipper ut i ret, viser en ny rapport.

Fullstendig svar på www.tek.no


Når ble det vanlig med smarttelefon?

Den frste smarttelefonen het Simon, den var designet av IBM i 1992 og ble vist frste gang som et konseptprodukt. Den ble lansert for salg i 1994 og solgt av BellSouth Cellular. Foruten vre en mobiltelefon, inneholdt den ogs kalender, adressebok, verdensklokke, kalkulator, notatblokk, e-post, fax og spill.


Når ble det vanlig å ha mobiltelefon i Norge?

Mobiltelefoner har eksistert siden midten av 1950-rene, og det frste mobiltelefonnettet i Norge ble opprettet i 1966. Det var likevel ikke fr GSM-nettet kom i 1993 at mobile telefonapparater begynte f en overkommelig pris og strrelse for de fleste.


Hvor mange mobiler er det i Norge?

Selv om tallene ikke er s dramatiske som de andre landene, har Norges 4,89 millioner smarttelefonbrukere omtrent 5,96 millioner mobilforbindelser (109,5% befolkning).

Fullstendig svar på www.mytrendyphone.no


Videoer

Staysman & Lazz - En godt stekt pizza

Words of Counsel for All Leaders, Teachers, and Evangelists | Charles H. Spurgeon | Audiobook

THIS FREETAIL STORE IS CLOSED FOREVER - DO NOT COME!!! WoW - Dumpster Dive MEGA Load All for Free!!!

Camp Chat by the Fire

Time to Continue My Round-the-World Trip | Welcome to Canada! - Ep.159

Car Camping In Rain Storm - 2 Nights - Ultimate Air Tent

💲Every Day Items to RECYCLE for CASH Today!!! (Spend the Day with VidVulture)💲

Audiobook🎙️Children's story🪄STAIR TO MIRACLES🪄SUB