Den europeiske unionen har vedtatt en verktøykasse for 5G-nettet, som lar hvert enkelt land fastsette regler for å ivareta sikkerheten. EU-kommisjonen understreker betydningen av å sikre nettverkene for å dra nytte av de positive endringene som 5G-teknologien kan bringe, inkludert innenfor helsetjenester, landbruk og energi.
Innholdsfortegnelse
Den europeiske unionen har nylig vedtatt en verktøykasse for 5G-nettet, som lar hvert enkelt land fastsette regler for å ivareta sikkerheten. EU-kommisjonen understreker betydningen av å sikre nettverkene for å dra nytte av de positive endringene som 5G-teknologien kan bringe, inkludert innenfor helsetjenester, landbruk og energi. Verktøykassen nevner ikke Huawei eller Kina spesifikt, men selskapet velkommer de ikke-diskriminerende retningslinjene.
EU-kommisjonen påpeker behovet for å vurdere sikkerheten ved utbyggingen av nettverket, inkludert risikovurdering av leverandører. Det nevnes også muligheten for å utelukke leverandører fra kritiske og sårbare deler av nettverket. Dette ligner på Storbritannias løsning der Huawei ikke får delta i byggingen av 5G-nettverkets "kjernedeler", samt operere ved militære og kjernekraftanlegg.
USA, Australia og New Zealand har allerede utestengt Huawei fra 5G-utbygging på grunn av påstander om cyberspionasje på vegne av den kinesiske regjeringen. Huawei benekter disse påstandene, men amerikanske sikkerhetsmyndigheter har truet med å slutte å dele etterretningsinformasjon med allierte som bruker Huaweis teknologi.
I Norge har teleoperatørene blitt pålagt å velge flere enn én leverandør dersom de velger 5G-leverandører fra land Norge ikke har sikkerhetsavtale med. Dette innebærer at Huawei ikke får konkurrere på samme vilkår som Ericsson og Nokia. EU anbefaler også et mangfold av leverandører og at operatørene unngår å være for avhengige av en enkelt leverandør eller flere leverandører med lik risikoprofil.
Det kinesiske telekomgiganten Huawei har kunngjort at deres overskudd mer enn doblet seg i 2023, til tross for amerikanske sanksjoner. Huawei genererte et overskudd på over 131 millioner norske kroner i fjor, en økning fra 35,6 milliarder yuan i 2022. Inntektene steg også med 9,6 prosent. Likevel klarte de ikke å slå sin rekordfortjeneste på 113,7 milliarder yuan i 2021.
EU-kommisjonen har uttalt at det ikke handler om diskriminering, men om å etablere strenge og krevende regler. De ønsker alle operatører som følger disse reglene velkommen til Europa. Unionen har vært under press fra USA angående å ekskludere Huawei fra 5G-nettet på grunn av frykt for spionasje.