Google har blitt saksøkt for å spore brukeraktivitet på nettet, selv når Chrome-nettleseren er i inkognitomodus. Les mer om gruppesøksmålet og kravet om erstatning i denne artikkelen.
Innholdsfortegnelse
Google har blitt saksøkt for å spore aktiviteten til brukere på internett, selv om de har brukt Chrome-nettleseren i inkognito-modus. Tre amerikanske brukere står bak gruppesøksmålet, hvor de forlanger minst 5000 dollar til hver av «millioner av berørte brukere». Skulle de tre vinne søksmålet vil det bety at Google må betale minst 5 milliarder dollar i erstatning.
Inkognito-modus - Ikke så anonymt som det virker
Inkognito-modus betyr ikke at man surfer anonymt, men at surfehistorikken ikke lagres og at nettleseren ikke setter cookies eller lagrer nettleserdata lokalt på PC-en din, og heller ikke husker informasjon du taster inn i skjemaer på nettsider. Nettstedene man besøker vil imidlertid fortsatt kunne spore deg på samme måte som før. Hvilke nettsteder du besøker vil heller ikke skjules for internett-leverandøren.
Saksøkerne påpeker at Google – selv om man har skrudd på inkognito-modus – samler inn data gjennom analyse- og sporingsverktøy som Google Analytics og Google Ad Manager.
«Gjennom sin omfattende datasporingsvirksomhet vet Google hvem vennene dine er, hva hobbyene er, hva du liker å spise, hvilke filmer du ser, hvor og når du liker å handle, hva favorittreisemålene dine er, hva favorittfargen din er, og til og med de mest intime og kanskje pinlige tingene du ser når du surfer på nettet – uansett om du følger Googles råd for å holde aktivitetene dine privat», heter det i søksmålet.
Google avviser påstandene i søksmålet og påpeker at inkognito-modus i Chrome gir brukerne valget om å surfe på nettet uten at aktiviteten lagres til nettleseren eller enheten deres. Google klargjør hver gang man åpner en ny inkognito-fane at nettsider fremdeles kan samle informasjon om surfeaktivitet i løpet av økten.
Interne e-poster avslører kritikk fra Google-ansatte
I den pågående rettssaken har det nå dukket opp interne e-poster som avslører at selv Googles egne ansatte har kritisert Chromes inkognito-modus. En e-post sendt av Googles markedssjef Lorraine Twohill til selskapets toppsjef Sundar Pichai i fjor uttrykte ønske om at inkognito-modusen skulle være mer privat.
Andre e-poster avslører at ansatte har sammenlignet inkognito-modusen med en figur fra animasjonsserien The Simpsons, og at de har spøkt om modusens begrensninger. Disse e-postene vil bli brukt som bevis i rettssaken mot Google.
Se også
Gruppesøksmål og mulig erstatning
Søksmålet mot Google er et gruppesøksmål som representerer flere millioner brukere. Dersom søksmålet blir godkjent, kan erstatningssummen ende opp på flere milliarder kroner. Google har avvist beskyldningene og vil forsvare seg mot dem.
Det gjenstår å se om søksmålet vil føre til endringer i Chromes inkognito-modus eller om Google blir dømt. I slike gruppesøksmål er skadeutbetalingen ofte bare en brøkdel av den opprinnelige summen som kreves. Det kan derfor være at Google må gjøre endringer i advarselen og tydeliggjøre hvilke data de samler inn.
I mellomtiden fortsetter inkognito-modusen i Chrome å være et alternativ for brukere som ønsker å begrense sporingen på nettet, selv om den ikke gir fullstendig anonymitet.